F1: Színkavalkáddal mutatták be az új Williamst

Utolsó előtti csapatként a Williams is bemutatta 2021-es autóját: az FW43B sokakat megosztó festéssel látott napvilágot.

williamsf1_39189_hires.jpg

Ugyan a tavalyi szezon vége felé többször is felmerültek ezzel ellentétes spekulációk, a Williams mindezek ellenére azon három csapat közé tartozik, mely változatlan párossal folytatja 2021-ben. Sokan már a Mercedesben látták volna szívesen – főleg eredményes szahíri beugrása után –, mások pedig az akkori állás szerint ülés nélkül maradt, ám jelentősebb anyagi háttérrel rendelkező Sergio Péreztől féltették, végül azonban harmadik F1-es szezonját is a sereghajtónál kezdi George Russell, a Mercedes felfedezettje, míg csapattársa – a tavalyi évhez hasonlóan – Nicholas Latifi lesz.

Az idei évben viszont inkább mellőzte a meglepetésszerű bemutatót a tulajdonosváltáson átesett grove-i istálló, így az előzetesen kihirdetett terveknek megfelelően, magyar idő szerint pénteken 15 órakor mutatták be az idei, FW43B kódjelű Williamst – igen, az egykor patinás brit csapatot is utolérte az elnevezési anomália (akárcsak az Alfa Romeót, a McLarent vagy éppen a Red Bullt), hangsúlyozva, hogy 2020-hoz képest alig változtak a technikai szabályok. Eredetileg a leleplezést ún. kiterjesztett valóság, 3D-animációk útján figyelhették volna a rajongók, ám a csapat nem sokkal a bemutató előtt lefújta ezt a részét az eseménynek, az alkalmazást ugyanis hackertámadás érte. Így csak renderelt fotók jelentek meg az új masináról:

williamsf1_39197_hires.jpg

williamsf1_39179_hires_1.jpg

williamsf1_39184_hires_1.jpg

williamsf1_39176_hires.jpg

Hozzá kell tenni, az új modell festése már órákkal a bemutató előtt kiszivárgott. A CAD-modelleket a Williams mobilapplikációjából nyerték ki.

Az elmúlt napokban, hetekben a fejlesztő-, teszt- és tartalékversenyzői szerepeket is tisztázta a gárda, a tavalyi évhez képest ezen a fronton sem történt változás: Jamie Chadwick, Roy Nissany, Dan Ticktum és Jack Aitken is maradt a Williams kötelékében, noha utóbbi megtartásáról Wéber Gábor, az M4 Sport kommentátora is elgondolkodtató kritikussággal fogalmazott

„Kirakat állás, persze legalább szem előtt van, a Williams ennyit tud adni” – írta a Facebook-oldalán. – „Chadwickre kíváncsi lennék, benne tényleg van potenciál abszolút értelemben is. Lehetne. De ahhoz legalább F3-ban, vagy még inkább az F2-ben kellene ülnie és tanulni, hibázni, határokat feszegetni. Ehelyett marad neki a grove-i szimulátorterem és a fantasztikusan értéktelen Extreme–E-lehetőség. Gyorsan hozzáteszem, nem az ő hibája, hanem azoké az autósport körüli lehetséges szponzoroké, akik amúgy büszkén hirdetik a nemek közti esélyegyenlőséget, de most nem nyúlnak a zsebükbe, hogy valódi lehetőséget adjanak neki.”

Az elmúlt két évet a bajnokság utolsó helyen záró alakulat jövője viszont már annál érdekesebben alakul: noha korábban bejelentették, hogy 2022-től minden eddiginél szorosabbra fűzi a Mercedeshez fűződő viszonyát a Williams, mely amúgy is 2025 végéig szerződésben áll motorbeszállítójával, olasz sajtóértesülések nyomán híre kelt, hogy a jövő évtől az Alpine juniorcsapatává válhat, ebből eredően pedig Renault-motorokra válthatnak. Utoljára 2012-ben és 2013-ban használták a franciák erőforrásait a Williamsnél, még a V8-as érában, azon kollaborációjuk legjobb eredményét Pastor Maldonado egyetlen F1-es futamgyőzelme jelenti a 2012-es Spanyol Nagydíjról.

Mielőtt kezdetét venné a szezon előtti gyakorlás Bahreinben, jövő hét szerdán utolsóként a Ferrari autóját is leleplezik, az SF21-ről közép-európai idő szerint 14:00-kor hull majd le a lepel – derült ki az olasz istálló pénteki bejelentéséből.

A 2021-es F1-es előszezon menetrendje:

  • február 15., hétfő: a McLaren MCL35M bemutatója (20:00)
  • február 19., péntek: az AlphaTauri AT02 bemutatója
  • február 22., hétfő: az Alfa Romeo C41 bemutatója
  • február 23., kedd: a Red Bull RB16B bemutatója
  • február 26., péntek: a Ferrari csapatbemutatója
  • március 2., kedd: a Mercedes W12 bemutatója (12:00), az Alpine A521 bemutatója (16:00)
  • március 3., szerda: az Aston Martin AMR21 bemutatója (16:00)
  • március 4., csütörtök: a Haas VF-21 festésének bemutatója (9:00)
  • március 5., péntek: a Williams FW43B bemutatója (15:00)
  • március 10., szerda: a Ferrari SF21 bemutatója (14:00)
  • március 12-14., péntek-vasárnap: előszezoni teszt Bahreinben

Fotó: Williams Racing

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6816451002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása