Megszólalt vakcinaügyben az F1 vezérigazgatója

Idegenkedik az előrébb tolakodás gondolatától az F1, viszont, amint lehetségessé válik, házon belül szervezheti meg az oltást a bajnokságban érintettek számára. A további esetleges naptárváltozásokról is beszélt Stefano Domenicali, szerinte is opció, hogy két bahreini futammal kezdődjön az idény.

moderna-covid-19-vakcina.jpg

Több sajtóorgánum is arról cikkezett az elmúlt hetekben, hogy nemcsak kötelező lehet az oltás az F1-ben, hanem akár még a márciusi szezonnyitó előtt beolthatják az egész mezőnyt. Cáfolta az értesülést a Formula–1 szóvivője, mi több tagadta, hogy akár a Formula–1 Menedzsment, akár a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) részéről létezne bármilyen oltási terv. Pedig a koronavírus-járvány lassan egy éve húzza keresztül a bajnokság számításait, az első hullám elején még az is bizonytalan volt, lesz-e egyáltalán szezon 2020-ban – végül a tervezett 22 helyett 17 versenyt tartottak meg, komoly kompromisszumok és szigorú óvintézkedések betartása mellett.

Világszerte 2,2 millió ember halála hozható összefüggésbe a koronavírussal, az F1-ben is számos esetet regisztráltak, a versenyzők közül hatan fertőződtek meg – legutóbb Pierre Gaslyról derült ki, hogy pozitív lett a tesztje.

Miután felmerült a szombati sprintversenyek ötlete, Stefano Domenicali sajtótájékoztatóján szóba került a vakcinakérdés is. Az F1 újonnan kinevezett vezérigazgatója viszont világosan kijelentette, hogy nem fognak előrébb tolakodni a sorban azért, hogy hamarabb lélegezhessenek fel, mondván, a COVID-19 hatásaival szemben legkiszolgáltatottabbaknak kell mielőbb védettséget élvezniük.

„Nem akarunk megkerülni senki a sorban. Az biztos, hogy az oltás nagyon-nagyon fontos, mondanám, hogy várom már, hogy megkapja a vakcinát. Mindenkinek ebben a pillanatban kellene lennie” – idézi a RaceFans Domenicali szavait.

A vezérigazgató arra is kitért, hogy már keresik a lehetőséget arra, hogy amint elérhetővé válik a vakcina, az F1-ben érintetteknek megszervezhetik az oltást, erről már belső megbeszélések is zajlanak a csapatokkal. „Körültekintőnek kell lennünk, látnunk és tiszteletben kell tartanunk azt, mi a helyzet valamennyi kiszolgáltatott emberrel. Nem akarjuk, hogy úgy tekintsenek ránk, hogy elvesszük előlük a lehetőséget. Így tiszteletben tartjuk azt is, amit a kormányok mondanak és az emberek tesznek majd.”

Domenicali – aki az év elején vette át Chase Carey helyét – elismerte, mindenki arra számított, hogy az idei év könnyebb lehet, ez viszont tévedés volt. Az Ausztrál és a Kínai Nagydíj csúsztatását már január elején bejelentették, utóbbi még nem is kapott másik időpontot, és az elmúlt hetekben több, főként utcai versenyről is állították, hogy törlik őket, ám ezeket az értesüléseket később cáfolták.

A nehéz helyzet ellenére bizakodó Domenicali, hisz benne, hogy kapcsolataival a Formula–1 még jelen körülmények között is tartani tudja a rekordhosszúságú, 23 versenyből álló menetrendet, bármekkora kihívásnak is tűnik az jelenleg. Elmondása szerint A-, B-, C- és még D-terve is van az F1-nek arra az esetre, ha további versenyeket kellene halasztani vagy adott esetben törölni.

Domenicali a következő témákat érintette még sajtótájékoztatóján:

  • Eddig sem volt kőbe vésve, hogy május 2-án Portugáliában versenyez az F1. Ha úgy lett volna, akkor Portugáliát tüntettek volna fel eddig valamennyi naptártervezetben, nem pedig azt, hogy megerősítésre vár. Ez azért van, mert még nem tisztázott a helyzet. A téma a romló portugáliai koronavírus-helyzet kapcsán került szóba, felmerült ugyanis, hogy két bahreini futammal indulhat az év – ez utóbbi lehetőséget maga Domenicali is elismerte. Bejelentés egyébként napokon belül várható, mindenkit nyugalomra intett.
  • A vezérigazgató szeretne, hogy a 2021-es versenynaptár, amennyire csak lehet, közel maradna az eredeti elképzelésekhez.
  • Jó döntésnek tartja, hogy novemberre halasztották az Ausztrál Nagydíjat, és Kína is fontos az F1 számára, ám az ottani hatóságok visszajelzések alapján nyárnál hamarabb semmi esély a sanghaji versenyre. (Ha rátekintünk a versenynaptárra, logisztikai szempontból eddig is sokkal reálisabb volt, hogy Melbourne-höz hasonlóan ősszel pótolhatják.) Akár beugró helyszín is lehet az év második felében Kína, ha valamelyik helyszín az utolsó pillanatban állna el a rendezéstől.
  • Javuló oltáshelyzetet remél Domenicali, attól pedig azt, hogy az év második felére stabilizálódhat a helyzet.
  • Egy másik RaceFans-szemlében Domenicali elismerte, az F1 még nem mondott le a miami és a hanoi versenyről sem; szeretnénk, ha két verseny lenne az Egyesült Államokban.
  • Afrika visszatérése is elképzelhető a következő években, több potenciális promóter is érdeklődött az F1 iránt.
  • Domenicali szerint az elmúlt év rámutatott arra, hogy újra emelkedhet az érdeklődés az európai futamok felé, de ez attól is függ, hogy a jövőben milyen irányba mennek el a versenynaptárral. Ugyan korábban a Liberty Media hangoztatta, hogy akár 25 futamot is lehet rendezni, a korábbi csapatfőnök szerint 23 a maximum, amit ki lehet préselni egy szezonból.

Mutatjuk, miről beszélt még Domenicali...

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3716416442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása