F1 - MIT KELL TUDNI AZ ELŐSZEZONI TESZTEKRŐL?

ap-1yejd58x91w11_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

Beosztások, közvetítések (!) és egyéb érdekes tudnivalók – az alábbi cikkben ezeket igyekeztük összeszedni a hétfőn startoló, barcelonai kollektív gyakorlásokkal kapcsolatosan.

Bármennyire is hihetetlenül hangzik, a 70. Forma-1-es szezon kezdete szinte már a nyakunkon van – legalábbis, ha ahhoz viszonyítunk, hogy még ez a pont is milyen messzinek tűnt november végén, amikor a mezőny elhagyta az utolsó állomást, Abu Dhabit is –, azonban addig is még négy hetet várnunk kell. Viszont már korántsem fog annyira kínkeservesnek tűnni ez a négy hét, tekintve, hogy az elmúlt napokban szinte valamennyi 2019-es autó leleplezését figyelemmel kísérhettük, a következő két hétben pedig a pályán is láthatjuk azokat, mégpedig annak okán, hogy ebben az időszakban két négynapos tesztet is lezavar a száguldó cirkusz mezőnye a Circuit de Barcelona-Catalunya pályán. De mit is érdemes tudni a kollektív gyakorlásokkal kapcsolatban?

Tesztbeosztások

Alfa Romeo: A Sauberről átkeresztelt svájci együttesnél Kimi Räikkönen kezdheti meg a nagyüzemi kilométergyűjtést Barcelonában, majd legközelebb szerdán ül autóba a finn. Kedden és csütörtökön az újonc Antonio Giovinazzi tesztelhet.

dzye2flxqaiz4b1.jpg

Ferrari: Az olasz gárda egyelőre még csak az első teszthétre vonatkozó tesztbeosztást ismertette. Ennek alapján a nyitótáncot a csapat rutinosabb pilótája, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel kapja meg, ami mellett szerdán is pályára viheti az SF90-et, míg kedden és csütörtökön a Ferrari ifjoncára, a GP3- és Forma-2-bajnok Charles Leclerc-re hárul ez a feladat.

Haas: A negyedik F1-es szezonjára készülő amerikai együttes úgy döntött, hogy három versenyző között osztja meg a kilométer- és adatgyűjtési feladatokat – az állandó pilóták, Romain Grosjean és Kevin Magnussen mellett a csapat újonnan szerződtetett fejlesztőpilótája, Pietro Fittipaldi is beülhet a VF-19 volánja mögé.

A 22 éves brazil pilóta az első felvonás alatt kétszer ülhet autóba: először a szerdai nap (február 20.) délutáni, majd csütörtökön (február 21.), a délelőtti etap során. Ami a többi napot illeti az első héten, hétfőn és szerdán délelőtt Grosjean, kedden és csütörtök délután pedig Magnussen viheti pályára a gépet. A második héten – aminek kapcsán eddig csak a Haas tett bejelentést – pedig a keddi és a csütörtöki nap lesz a dáné, a szerdai és a pénteki így értelemszerűen a franciáé.

dzu4knwx0aeqidt.jpg

Mercedes: Ahogyan azt az elmúlt években megszokhattuk a konstruktőri világbajnok gárdától, valamennyi napon pályára küldi mindkét versenyzőjét. Hétfőn és szerdán Valtteri Bottas kezd a W10-es volánjánál, kedden és csütörtökön pedig Lewis Hamilton, az ebédszünet alatt aztán cserélnek.

McLaren: Sokáig fennállt annak lehetősége annak – legalábbis a pletykák szerint –, hogy Fernando Alonsót viszontláthatjuk az MCL34-es névre hallgató autó volánjánál, ám az ehhez kötődő illúziókat a csapat vezetője, Zak Brown még a hétvége előtt gyorsan szertefoszlatta, azzal az egyébként abszolút érhető indokkal, hogy inkább a főállású pilótákra, azaz Lando Norrisra és Carlos Sainz Jr.-ra akarnak fókuszálni.

Az első kilométereket Sainz teheti meg az autóval, a munkát pedig szerdán folytathatja, míg az újonc Norris kedden és csütörtökön lesz a soros. A második hét beosztása kapcsán nem adott ki tájékoztatást a McLaren.

Racing Point: A Force India hamvain felépült Racing Point sokak meglepetésére nem Lance Stroll-t, hanem Sergio Pérezt ülteti először autóba. A mexikói szerepet kap szerdán is, míg a kanadai kedden és csütörtökön kerül sorra, ami az autó tesztelését illeti.

ap-1ye5zhbt51w11_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

Red Bull: A Red Bullnál eléggé feketén-fehéren vázoltak fel a helyzetet: nemhogy nem alkalmaz a Milton Keynes-i együttes egy harmadik versenyzőt is a tesztek erejéig, de még a napokat sem bontja ketté. Ennek értelmében mindkét versenyzőnek négy-négy nap jut majd, a táncot pedig Max Verstappen nyitja, aki aztán szerdán is megmozgatja a csapat első Honda-motoros autóját, amit kedden és csütörtökön Pierre Gasly vehet át.

A négyszeres konstruktőri bajnoki alakulat újdonsült igazolása a második héten szintén keddre és csütörtökre lett beosztva, míg ötszörös nagydíjgyőztes holland csapattársa szerdán és pénteken gyűjtheti a kilométereket az álcafestésbe bújtatott RB15-ös volánjánál.

dzi05gpwwaevmfa.jpg

Renault: A Renault a Mercedeshez hasonló beosztást dolgozott ki, aminek értelmében hétfőn és szerdán Nico Hülkenberget illeti meg a kezdés joga, kedden és csütörtökön pedig Daniel Ricciardo kapja meg a délelőtti etapot az R.S.19-essel. Értelemszerűen az ebédszünet alatt aztán cserélnek.

Toro Rosso: A Red Bull-fiókcsapatnál a harmadik esélyt is megkapó Daniil Kvyat vezetheti az STR14-et hétfőn és szerdán, kedden és csütörtökön pedig az első Forma-1-es kilométereit is mindössze néhány nappal ezelőtt teljesítő Alexander Albonra kerül a sor.

dzxksz6wsaazueg.jpg

Williams: A grove-i istálló az előszezon előrehaladtával egyre nehezebb helyzetbe kerül. A FW42 építésének csúszása miatt eleinte csak a hétvégére tervezett shakedownról kellett lemondania a csapatnak, azonban vasárnap délelőtt a csapatfőnök-helyettes, Claire Williams bejelentette, hogy még hétfőn sem láthatjuk pályán a 2019-es autót.

A hétfői napon a két állandó versenyző, Robert Kubica és Russell osztozott volna, jelen állás szerint keddre Russell és a hivatalos tesztpilóta, Nicholas Latifi van beosztva, míg szerdán a kanadai Kubicával osztozik a terepmunkán, csütörtökön pedig ismét a két főállású pilóta viheti pályára az FW42-est.

dzitnj3x0aatkvx.jpg

Circuit de Barcelona-Catalunya on Twitter

First week completed!! �� #F1Testing https://t.co/kkNafYxrEE

Menetrend és közvetítések

A tesztnapok reggeli szakasza 9:00-tól 13:00-ig, a délutáni pedig 14:00-tól 18:00-ig tart, a kettő között van egy egyórás ebédszünet.

Akik pedig nem csak szöveges formában szeretnének értesülni a fejleményekről, azoknak jó hírünk van, ugyanis az első tesztsorozatot végig élőben adja az F1 TV alkalmazás – annyi, hogy elő kell fizetnie a Pro csomagra, ami 7,99 eurót kóstál egy hónapra. A második kollektív teszt folyamán minden nap egy 1 órás összefoglaló anyagot láthatunk.

Az Egyesült Királyságban hasonló lehetőségeket a Sky Sports F1 kínál még.

A Braking News Motorsport pedig minden egyes nap végén részletes szöveges összefoglalóval jelentkezik.

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool, Alfa Romeo Racing / Twitter, Mercedes-AMG F1 / Twitter, Renault F1 Team / Twitter, Toro Rosso / Twitter, ROKiT Williams Racing / Twitter

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4614631890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása