F1: Két pálya is megtartaná nézők nélkül az Olasz Nagydíjat

Amennyiben a következő hónapokban nem javul az olaszországi járványhelyzet, Imolában szívesen megrendeznék nézők nélkül is az F1-es versenyt – de időközben Monza is meggondolta magát.

attachment_113422.jpg

Februárban érezte meg először az azóta már világjárvánnyá nyilvánított koronavírus hatásait a Formula–1, amikor is elhalasztották a Kínai Nagydíjat. Amikor ezt hivatalosan bejelentették, akkor az imolai pálya részéről jelezték, hogy adott esetben nyitottak lennének arra, hogy pótfutamot rendezzenek a kieső sanghajit kiváltva. Azóta további nyolc verseny jutott hasonlóra sorsra, és immár az F1 vezetésében is nézők nélküli futamokkal számolnak, hogy meg lehessen tartani a 2020-as szezont.

Selvatico Estense, Imola elnöke a Motorsport.com megkeresésére jelezte, hogy amennyiben a kormányzati szabályok engedik, továbbra is nyitottak a Formula–1 fogadására, akár nézők nélkül is. „A helyzet számunkra egy lehetőség arra, hogy esélyünk legyen egy nagydíjra idén, mivel az FIA-val kötött szerződés értelmében bizonyos számú versenyt meg kell tartaniuk [a szövetség sportszabályzatában az szerepel, hogy minimum nyolc futamot kell rendezni – szerk.], hogy érvényes legyen a szezon. Szóval miért ne lehetne az egyik Imolában?” – mondta.

Hozzátette ugyanakkor, a pálya nincs olyan helyzetben, hogy csillagászati versenyrendezési jogdíjat fizessen. Estense elismerte, a lehetőségről egyelőre nem is tárgyaltak az F1 szervezőivel, a protokoll ugyanis azt diktálja, hogy előbb az Olasz Autóklubbal (ACI) kell egyeztetni. Az Olasz Nagydíjat szeptember 6-ára tűzték ki, de Imola annak lehetőségéről sem zárkózik el, hogy közvetlenül a monzai verseny előtt vagy után fogadja a mezőnyt.

Az Autodromo Enzo e Dino Ferrari névre keresztelt pálya 1980-tól 2006-ig adott otthont a San Marinó-i Nagydíjnak.

m211221.jpg

Angelo Sticchi Damiani, az ACI elnöke nemrégiben arról beszélt, hogy bízik benne, hogy Monza még idén rendezhet teltházas F1-es versenyt, azóta viszont leszögezte, hogy ha kell, abba is beleegyeznek, hogy erre zárt kapuk mögött kerüljön sor. „A helyzet elég összetett, már csak azért is, mert nincsenek biztos pontok jelen helyzetben. Noha a leendő versenyek sorsáról a következő napokban kellene döntenie az FIA-nak, a mostani helyzetben nem könnyű bármit is biztosra mondani” – nyilatkozta az olasz Sky Sportsnak, gondolatait a grandpx.news idézi.

Azt híresztelik, hogy a versenypályák nézők nélküli futamrendezéshez fűződő álláspontjuk amiatt is változhatott, mert állítólag a Liberty Media a helyzetre való tekintettel hajlandó újratárgyalni a szerződésben foglalt feltételeket, így a rendezési jogdíjat is.

Fotó: Ferrari Media, Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4015635810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása