F1: A Ferrari is szemezett a Mercedes trükkjével

A Ferrari bevallotta, hogy a múltban gondoltak arra, hogy kidolgozzák a Mercedes által a tesztek során bevetett DAS-t, de tartottak attól, hogy illegális lenne, ezért elvetették az ötletet.

200037-test-f1-barcelona-2-seb.jpg

Alaposan meglepte a riválisokat és az összes többi csapatot a Mercedes az első teszthéten Barcelonában, miután „lebukott” a DAS, vagyis a kettős tengelyű kormányzás használatával. Az előre és hátra is mozgatható kormányt persze már csak idén lehet használni, a következő évtől ugyanis valóban szabálytalannak minősül az FIA olvasatában. S miután egyes szakértők szerint akár fél évig is eltarthat egy ilyen eszköz kifejlesztése, aligha valószínű, hogy más csapatok is próbálkoznak majd a DAS-szal.

Ezzel szemben a Ferrari teljesítménye idáig elmaradt a várakozásoktól, de az egyelőre tisztázatlan kérdés, hogy valóban romló tendenciát produkálnak-e az olaszok, vagy – tartva magukat a korábban elhangzottakhoz – altatnak. Mindenesetre a szerdai nap folyamán sajtótájékoztatót hívott össze a Ferrari Spanyolországban, de ott főként a DAS-ról esett szó.

„A DAS-rendszer nekünk is eszünkbe jutott korábban, de nem terveztük meg, és pláne nem fejlesztettük ki. Ennek egyik oka a legalitás kérdése volt, amit akkoriban nem tisztáztunk az FIA-val” – idézi Mattia Binotto csapatfőnök magyarázatát a Motorsport.com. – „A másik pedig az, hogy nem hittünk abban, hogy megérné nekünk, legalábbis a mi autónkhoz és a mi koncepciónkhoz nem illene annyira.”

„Jelenleg is figyeljük, mit csinálnak mások” – ismerte el a Ferrari csapatvezetője, majd a DAS kapcsán hozzátette: „Ez pillanatnyilag egy kérdéses pont, de nem vagyok benne biztos, hogy kifejlesztjük.”

Noha a Nemzetközi Automobil Szövetség legálisnak nyilvánította a DAS-t (egyelőre), egyes csapatok mégis megkérdőjelezték annak szabályszerűségét, és úgy tudni, hogy végleges álláspont majd csak az F1 nyitányán, az Ausztrál Nagydíj hétvégéjén (?) lesz. Binotto nem akart állást foglalni a témában: „Nehéz ezt nekünk megítélnünk, de abban biztos vagyok benne, hogy a pontos rendszer tekintetében az FIA meghozza a maga döntését.”

Fotó: Ferrari Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3415493690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása