F1: Megerősítette a Mercedes, hogy fellebbez-e

Még a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) év végi díjátadó gálája előtt bejelentette a Mercedes, hogy elfogadja Max Verstappen világbajnoki címét. A felügyelőtestület is kiadott egy közleményt a vasárnap történtek kapcsán.

m296537.jpg

Napok óta hallgatásba burkolózott a Mercedes, amióta a vasárnapi Abu-dzabi Nagydíjon vitatható körülmények között nyerte első világbajnoki címét Max Verstappen. A konstruktőri bajnoki címet bezsebelő ismét, nyolcadjára is bezsebelő brackley-i gárda a leintés után két óvást is benyújtott, de azok mindegyikét visszadobták a versenyfelügyelők. Ezután a Mercedes fellebbezési szándékáról tájékoztatott, és 96 órája volt arra, hogy benyújtsa hivatalosan is a kérelmet.

Az egyik óvás jogossága valóban megkérdőjelezhető volt, hiszen azt firtatta, hogy a Nicholas Latifi által a verseny végén előidézett biztonsági autós szakaszt követő újraindításnál a holland többször is megelőzte Lewis Hamiltont. Pedig csak arról volt szó, hogy a brit diktálta a tempót, és több alkalommal is visszalassított, míg Verstappen mellette volt, így időnként pár másodpercre néhány centiméterrel előrébb került.

A másik esetben a szabályok nem megfelelő alkalmazását firtatták, ugyanis Michael Masi versenyigazgató döntése alapján végül csak azok a lekörözöttek vehették vissza a körüket, akik Hamilton és Verstappen között voltak a sorban. A Sportszabályzat ezzel szemben világosan kimondja, hogy vagy minden lekörözött megelőzheti a biztonsági autót, vagy egyik sem, ha olyannak látják a körülményeket, habár utóbbira még ugyancsak nem volt példa.

Pár nappal ezelőtt egy, a RaceFans által megkérdezett sportjogász szerint a Mercedesnek jó esélyei lettek volna a sikeres fellebbezésre, hiszen eleve sérült az 1.1.1-es pontban megfogalmazott alapelv, miszerint a szabályzat alkalmazásának a biztonság és a sportszerűség alapvető irányelveinek kell megfelelnie. Nicholas Bamber szerint ennél is vitathatóbb volt, hogy az óvások visszadobásakor is hivatkozott 15.3-as pont nem ad korlátlan szabadságot a versenyigazgatónak abban, hogy adott esetben más szabálypontokat áthágva döntsön a biztonsági autós fázisok lebonyolításáról.

m295737.jpg

Bizonyos szempontból a Mercedes elásta a csatabárdot.

A Mercedes lényegében bojkottálta az FIA konstruktőri bajnoki fotózását, ehhez sem az F1-es, sem a Formula–E-gépét nem bocsátotta rendelkezésre, míg más győztes gyártók – például a Toyota a WEC- és a WRC-autója biztosításával – eleget tett ennek.

Kiderült az is, hogy szándékosan nem kommunikált a Mercedes az elmúlt napokban, ugyanis Lewis Hamiltonnal megbeszélték, miként reagáljanak a történtekre. Csütörtökön azonban megtörte a csendet a csapat, és hosszú közleményben fejtegette, hogy végül úgy döntöttek, visszalépnek a fellebbezést, vagyis immár végérvényesen kijelenthető, hogy Verstappen a 2021-es világbajnok.

Egy későbbi sajtótájékoztató keretében Toto Wolff csapatfőnök elismerte, hogy Hamiltonnal együtt őt is kiábrándították az események, és csak remélni tudja, hogy a brit versenyző nem fordít hátat az F1-nek. A közleményben a csapat kiemelte, hogy tárgyaltak a bajnoksággal arról, hogy a jövőben miként lehetne egyértelműbb szabályokat alkotni, egyúttal az FIA azon döntését is üdvözölte, miszerint kivizsgálják majd a szezonzárón történteket, és a felügyelőtestület még a következő szezon kezdete előtt le akarja vonni a következtetéseket és megtenni a szükséges lépéseket.

Wolff azt is megerősítette, hogy sem ő, sem Hamilton nem vesz részt az FIA gáláján, helyettük James Allison technikai igazgató veszi át a díjakat.

Fotó: Steve Etherington, LAT Images / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2916785158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása