F1: Kiderült, mikor dől el Bottas sorsa

m189595.jpg

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff elárulta, hogy várhatóan a nyári szünetben tisztázódik, hogy Valtteri Bottas 2020-ban is maradhat-e a csapatnál.

Egyértelműen sokat fejlődött a 2019-es Forma-1-es szezonra Valtteri Bottas, főként az időmérőkön – ám ezt a tempót nem tudta mindig átmenteni a versenyekre, így idáig csak két futamot tudott nyerni, míg a pontversenyben 39 pontos előnnyel vezető csapattársa, Lewis Hamilton hetet. A brit pilóta jövője betonbiztos a Mercedesnél, viszont arra, hogy ki ül a másik autóba, két forgatókönyv is akad.

Egyrészt meghosszabbíthatják Bottas szerződését, vagy ha nem, akkor a jelenlegi teszt- és tartalékversenyző, Esteban Ocon kaphatja meg a nagy lehetőséget. (Pletykák szerint annak eshetősége is felmerült, hogy Max Verstappen csap le a brackley-i együttes, de úgy néz ki, hogy a holland nem távozik a Red Bulltól – a csapatváltás esélyét többek között a spielbergi futamgyőzelem is csökkentette.)

m159083.jpg

A Forma-1-es Német Nagydíj hétvégéjén megszólalt a pilótakérdés ügyében a V6-os hibridéra egyeduralkodójának számító gárda vezetője, Toto Wolff. A Motorsport.com kérdésére kifejtette Wolff, hogy a döntés esetében nem csak 2020-at veszik figyelembe, inkább hosszú távon gondolkodnak:

„Szeretnénk, ha a nyári leállást jó pozícióban töltené, vagyis még Hockenheimben és Budapesten is jól kell szerelnie. Aztán gondolkodunk a 2020-as és az azt követő felállásunkon is. Szokatlan jelenség júliusban bejelentést tenni ebben a kérdésben. Sok csapat kihasználja az időt, és törekszik arra, hogy helyesen döntsön. Így megesik, hogy télre marad a döntés, sőt, a múltban ez volt a bevett szokás.”

Ehhez képest érdekességnek számít, hogy tavaly júliusban jelentette be mindkét versenyzőjét a Mercedes, a Német Nagydíj előtti napokban.

„Nálunk jelen esetben nem csak arról van szó, hogy helyen döntést hozzunk a következő évre, hanem a folytatásra is. Ez az, amiért végül abban állapodtunk meg, hogy augusztusban fogunk dönteni. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a döntést nyilvánosságra is hozzuk augusztusban”

– tette hozzá Wolff.

jm1808no57.jpg

A Mercedes-főnök Esteban Oconra is kitért: elismerte, hogy több csapat is érdeklődött már a 2015-ös GP3-bajnok, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan ülést kap a gyári csapatnál a francia – viszont azzal tisztában van vele, hogy amennyiben egy rivális csapathoz aláír, évekre elveszíthetik.

„Mint azt mindnyájan tudjuk, tavaly szerencsétlen helyzetbe került Esteban, amivel két szék közé, a padlóra esett. Két lehetőség közül is választhatott volna, de végül egyikből sem sült ki semmi. Ami minket illeti, a Mercedesnél tisztában vagyunk a képességeivel. Csak Valtteri is erős teljesítményt nyújt, így ő is megérdemelné az ülést, viszont ezt már Esteban is bizonyította a múltban, értékes része a csapatnak.

Sokat tesz hozzá a sikereinkhez a háttérben, a versenyhétvégéken általában éjszakába nyúlóan ül a szimulátorban, majd hasznos információkkal lát el minket. Összességében egy remek srác, nem mellesleg, érdekes lenne egy ilyen ifjoncot látni a Mercedes volánjánál.

Ahogyan azt már korábban elmondtuk, érdeklődnek más csapatok is Esteban iránt, így ügyelnünk kell arra, hogy olyan döntést hozzunk, ami nekünk és a többi érintettnek is megfelel, és nem csak a saját érdekeinket kell figyelembe vennünk, hanem Estebanét is. Amennyiben úgy döntünk, hogy Valtteri választjuk, az azt is jelentené, hogy valaki lecsaphat rá, és ezzel egy fontos segítőkezet veszítenénk el egy-két évre, vagy akár még többre.”

Ocon nevét legutóbb a Haasszal és a Williamsszel hozták szóba a nemzetközi sajtóban, de a 22 éves pilóta tagadta a pletykákat – elismerte ugyanakkor, hogy bármilyen ajánlatot elfogadna, csak újra versenyezhessen, de a fő célja továbbra is az, hogy a Mercedes állandó versenyzője legyen. Eközben Bottas egy néhány héttel ezelőtti nyilatkozatában arra tett utalást, hogy amennyiben nem lenne maradása a Mercedesnél, a Ferrarihoz szegődne. A korábbi williamses számára ez akkor lenne lehetséges, amennyiben igaznak bizonyulnának a Sebastian Vettel visszavonulását firtató spekulációk – csakhogy az érintették azóta már kismillió alkalommal cáfolták ennek igazságtartalmát.

Fotó: Mercedes Media Database, Racing Point Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6214981812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása