F1 - PIKÁNS PLETYKA AZ OLASZ SAJTÓBAN: LECLERC ÉS A FERRARI SZAKÍTHATNAK

190017_monaco.jpg

Egy újabb elfuserált hétvégét követően az olasz média munkatársai ismét előszeretettel cikkeznek a Ferrariról, nem éppen a pozitív értelemben. Egyes források ezúttal arról számoltak be, hogy Leclerc és a Ferrari útjai hamarosan különválhatnak – sőt akár Vettel is távozhat az év végén.

Úgy tűnt, élete lehetőségét kapja meg 2019-ben Charles Leclerc, ám az eredmények ennek az ellenkezőjét bizonyítják idáig. A monacói versenyző pályafutásának ferraris szakasza ugyanis hullámvölgyekkel indult: a szezon első versenyein többször is be kellett állnia rutinosabb csapattársa, Sebastian Vettel mögé a csapatérdek miatt, majd Bahreinben egy műszaki hiba miatt esett el élete első futamgyőzelmétől.

Az olaszok vesszőfutása Monacóban folytatódott: történt ugyanis, hogy az időmérő edzésen a Q1 végén már nem küldték vissza a pályára Leclerc-t, abban a hitben ringatva magukat, hogy elegendő a GP3-as és Forma-2-es bajnok ideje a továbbjutáshoz. Végül pont Vettel ütötte ki a legjobb 15 körül a 21 éves pilótát, aki szinte az utolsó utáni pillanatban vágott bele egy újabb gyorskörbe egy korábbi hibáját követően.

Az időmérőt követően azt nyilatkozta Leclerc, hogy többször is visszakérdezett, hogy elég lesz az első Q1-es köre ahhoz, hogy a Q2-be jusson, s minderre magyarázatot vár a csapattól. Órákkal később a Ferrari rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen a csapatfőnöke Mattia Binotto elmondta, hogy elszámolták magukat, de kockáztatniuk kellett a bajnoki címért vívott küzdelemben – úgy, hogy a Ferrari lemaradása már ekkor majdnem 100 pont volt a konstruktőri kiírásban a Mercedesszel szemben…

Leclerc így hazai futamának csak a 15. rajtkockából vághatott neki (Antonio Giovinazzi hátrasorolásával nyert egy pozíciót), s a pálya egyik legnehezebb aszfaltcsíkján próbált felzárkózni. Az első körökben a ferraris két szép előzést is bemutatott – Lando Norrist a visszafordítóban, Romain Grosjeant pedig a Rascasse-ban utasította maga mögé –, azonban a harmadik támadási kísérlete koccanáshoz vezetett.

A Rascasse-ban próbálta átfűzni Nico Hülkenbergen is Leclerc, ám a Renault pilótája korántsem volt annyira előzékeny, mint Grosjean, így összeakadtak. Ennek következtében a monacói defektet kapott, ami, mint az később kiderült, a versenyének a véget jelentette egyúttal.

190041-bah.jpg

A Monacói Nagydíj hétvégéje után az olasz Formula Passion máris arról cikkezett, hogy Leclerc és a Ferrari rövidesen összerúghatják a port – a két fél menedzsmentje máris közel van az úgynevezett törésponthoz. Ez azért érintheti érzékenyen a Ferrarit, mert Leclerc az olaszok saját nevelése – azaz, a jelen események tükrében, nem tüntetné fel igazán jó fényben a maranellói csapatot, ha néhány verseny után elüldözné ifjú monacói versenyzőjét.

Ráadásul Leclerc iránt állítólag egy másik topcsapat is érdeklődik: az alakulatot nem nevezték meg, de ha logikusan gondolkodunk, akkor egyhamar rájöhetünk arra, hogy a Red Bullról van szó. Eleve egy élcsapattól távozna, maradna másik kettő: a Mercedes és a Red Bull.

A Mercedesnek valószínűleg jelenleg eszében sincs elküldeni Lewis Hamiltont vagy Valtteri Bottast, hogy helyet csináljon Leclerc-nek, mert a brit és a finn jelentős előnnyel vezetik a bajnokságot. A Red Bullnál viszont ott van Max Verstappen mellett Pierre Gasly, aki egyelőre várakozáson alul teljesít, főleg a holland csapattárssal összevetve.

190020-bah.jpg

Viszont az sem kizárt, hogy jövőre Leclerc mellett már Vettel sem lesz a csapat része. A GPBlog.com az egyik legnevesebb és legtapasztaltabb Forma-1-es újságíró, Joe Saward értesüléseire hivatkozva arról számolt be, hogy már azt pletykálják, hogy az év végén visszavonulhat a német. Ennek hátterében az állhat, hogy miután 2010 és 2013 között négy világbajnoki címet szerzett a Red Bull-lal, 2015-től fogva azon dolgozott, hogy visszavigye a Ferrarit a csúcsra. Csakhogy több alkalommal is komoly hibát vétett Vettel, jelenlegi pedig Charles Leclerc érkezése is nyomást jelent a számára.

Ezzel párhuzamosan a négyszeres világbajnok lehetséges utódját is találgatják: Saward úgy tudja, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint Sergio Pérez, Kevin Magnussen, Romain Grosjean és Valtteri Bottas (!) is átveheti Vettel helyét a Ferrarinál. Amennyiben az utóbbi forgatókönyv valósulna meg, még az sem kizárt, hogy végbemegy egy Bottas-Leclerc helycsere, mint az történt az idei szezon előtt a monacói pilóta és Kimi Räikkönen esetében.

Fotó: Ferrari Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9414867474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

body_andras 2019.05.31. 11:37:31

Először az olaszoknak a "szakember" gárdában kéne rendet tenniük. Átértékelni az uram-bátyám tagokat, és ha Arrivabenét nem is, de az ő menedzsment módszereit visszahozni. A pilótáknak is korai lenne a távozáson gondolkodni ha még van reális esély hogy a csapatban elmúlik ez a káosz.

slowMotion 2019.05.31. 12:10:58

Hany eve is rohogunk azon, ahogy az uditoitalgyarto szivatja a sportkocsigyartot?

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása