F3: Esőkáosz és két rajt-cél siker Spában
Formula–3 2021: Spa-Francorchamps – 1-2. sprintfutam

Új győztest avatott az eső áztatta belgiumi szombaton a Formula–3, de a körülmények ellenére mindkét versenyen egyértelmű volt a győzelem sorsa. Tóth László csakugyan célba ért az első és a második futamon, pontot viszont nem szerzett.

02_jack_doohan_trident_c_formula_motorsport_limited_1.JPG

Szombaton sem volt kíméletes az időjárás a Formula–3 mezőnyével, ugyanis mindkét sprintfutamot esős körülmények között rendezték. Sőt, az időjárás miatt a délelőtti első futamra csak egyórás késéssel kerülhetett sor, mivel sokáig nem tudott felszállni a mentőhelikopter, majd amikor már úgy tűnt, hogy elengedhetik a mezőnyt, újra eleredt az eső, ami újabb csúszáshoz vezetett.

Annak köszönhetően, hogy a Prema kudarcával záruló időmérő edzésen tizenkettedik lett, Lorenzo Colombo indulhatott az élről, ahonnan indulva simán győzött. A Campos Racing olasz versenyzője így már a szezon tizedik különböző győztese, egyúttal első sikerét szerezte a kategóriában – habár a hungaroringi hétvégén egyszer ezt már leírhattuk róla, akkori elsőségét egy időbüntetéssel elvették, amiért a megengedettnél jobban lemaradt a biztonsági autó mögött.

01_lorenzo_colombo_campos_racing_c_formula_motorsport_limited_1.JPG

Colombo végül több mint 13 másodperces előnnyel szelte át a célvonalat, miközben a Hitech Grand Prix kettős dobogónak örülhetett a Red Bull-támogatott Jak Crawford második, valamint az idei második dobogóját szerző Roman Stanĕk harmadik helye révén.

A dobogósok mögött is csak az utolsó körökben alakult ki némi csata, melyből Frederik Vesti jött ki győztesként, aki a negyedik lett. Pedig az események fő mozgatórugói Caio Collet és David Schumacher voltak, az MP Motorsport brazilját azonban megbüntették, amiért a pályán kívül előzte meg a Raidillon után a tridentes Clément Novalakot. Ezzel Collet az ötödikről a kilencedik helyre, Martins, Johnathan Hoggard (Jenzer), Novalak és Logan Sargeant (Charouz) mögé esett vissza.

Az első futam végeredménye:

f3_2021_spa_r1_1.jpg

Miután már délelőtt csúszás keletkezett a programban, majd a későbbi kezdéssel és a Lando Norris balesete miatt piros zászlós fázissal az F1-esek időmérő edzése is jóval később ért véget, az F3-asok második futamra már az esti órákban került sor, csakugyan vizes pályán.

A verseny a Trident kettős győzelmét hozta, Colombo példáját követve Jack Doohan is rajt-cél győzelmet aratott Spában, amivel jelentősen faragott Dennis Haugerrel szembeni lemaradásán az egyéni összetett második helyén, 46 egységnyi csökkentve a különbséget. Az ötszörös MotoGP-világbajnok fia mögött David Schumacher ért célba a második helyen, aki így a hungaroringi győzelme után ismét dobogóra állhatott. A harmadik pozícióban Sargeant látta meg a kockás zászlót.

03_jack_doohan_david_schumacher_logan_sargeant_c_formula_motorsport_limited.JPG

Arthur Leclerc (Prema) és Hoggard utóbbi megforgásával végződő összeakadását leszámítva sokáig zavartalanul zajlott a verseny, aztán a táv kétharmadánál pályára küldték a biztonsági autót. Matteo Nannini pördült meg a Buszmegállónál, és már nem tudta működésre bírni a HWA-t, így egy időre a bokszutca bejáratát is le kellett zárni.

Három körrel később lengették meg ismét a zöld zászlókat, de nem tartott sokáig a körözés, Amaury Cordeel és Calan Williams balesete miatt ugyanis újra jött a Safety Car, és mivel időközben letelt a 40 perces limitidő, már nem indították újra a futamot. A Campos Racing és a Jenzer Motorsport pilótája a Raidillon kijáratánál akadtak össze előbbi hibáját követően, de mindketten saját lábukon távoztak a baleset helyszínéről.

A zord körülmények dacára mindkét versenyt befejezte Tóth László, aki egy 25. és egy 22. hellyel zárta a szombati napot. A vasárnapi harmadik futamon újra a 25. pozícióból rajtolhat a magyar versenyző.

A második futam végeredménye:

f3_2021_spa_r2.jpg

A főversenyt vasárnap 10:40-től rendezik meg, amit Jack Doohan kezdhet majd az élről. A futamot az M4 Sport fogja élőben közvetíteni.

Fotó: Formula Motorsport Ltd.

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3416673648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása