F1: Őrült időmérő után Verstappené a pole, Russell az első sorban!
Formula–1 2021: Belga Nagydíj – Időmérő edzés

Eső, piros zászló, újabb Eau Rouge-baleset, valamint elképesztő fordulatok jellemezték a szombati kvalifikációt. Max Verstappen viszont az élről indulhat a Belga Nagydíjon, mellé pedig George Russell állhat fel a Williamsszel a második rajtkockába.

si202108280482_news.jpg

Cikkünk folyamatosan frissül!

Jelentősebb csúszással vette kezdetét a Formula–1-es Belga Nagydíj időmérő edzése az időjárási körülmények miatt. A leszakadó eső miatt a tervezettnél több mint 10 perccel később, jórészt esőgumikon hagyta el a bokszutcát a mezőny. Egyedül a Williams versenyzői kockáztattak az átmeneti (intermediate) abroncsokkal, ami – ha eltekintünk Nicholas Latifi piruettjétől a pálya középső szakaszán – kifizetődőnek bizonyult.

George Russell ezzel párhuzamosan jókora fölénnyel ugrott az élre, majd a Q1 második felére a mezőny többi tagja is a zöld oldalfalú Pirellikre váltott. Ettől a ponttól fogva folyamatosan javultak a köridők, így a leintésig tartó adok-kapok után Lando Norris zárt az élen 1:58.301-gyel. A McLaren britje mögött a bajnokaspiránsok, Max Verstappen (Red Bull) és Lewis Hamilton (Mercedes) sorakoztak.

Befért még két perc alá Sergio Pérez (Red Bull), Russell és Valtteri Bottas (Mercedes) is. Ami a kiesőket illeti, nincs különösebb meglepetés: Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), Cunoda Juki (AlphaTauri), Mick Schumacher (Haas), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) és Nyikita Mazepin búcsúztak az első 18 perc után.

Az ideálisnak nem éppen mondható viszonyok ellenére a Q2 is különösebb fennakadás nélkül zajlott le. Nem kis meglepetésre ezúttal is Norris volt a leggyorsabb, és ugyan az utolsó percekben még a kiesés szélén táncolt a Mercedes, a végén Hamilton bejött a második, Bottas pedig a harmadik helyre, míg Verstappen elé az alphatauris Pierre Gasly is befért.

Érezhetően azok voltak nyerő helyzetben, akik minél később futottak mért időt az egyre száradó pályán. Nagy vesztese volt ennek a Ferrari, mivel Charles Leclerc a 11., Carlos Sainz Jr. a 13. pozícióban búcsúzott. Velük együtt Latifi, Fernando Alonso (Alpine) és Lance Stroll (Aston Martin) sem jutott tovább a kvalifikáció utolsó szakaszába.

A Q3 előtt újra eleredt az eső, így annak elején csak nagyon kevesen merészkedtek ki a pályára, méghozzá esőgumikon. Annyit romlottak a körülmények, hogy Vettel fel is vetette, hogy piros zászlóval félbe kellene szakítani az időmérőt, az Aston Martin versenyzője elsősorban a pályán található állóvízmennyiségre panaszkodott.  

Süket fülekre talált azonban a négyszeres világbajnok visszajelzése, másfél perccel később viszont attól függetlenül szükség volt a piros zászlókra. Norris ugyanis rommá törte a McLarent az Eau Rouge-ban, ahol a W Series pénteki kvalifikációján hatautós tömegbaleset borzolta a kedélyeket – azóta a baleset minden érintettjéről kiderült, hogy jól van.

Vettel sportszerűségből ismét jelesre vizsgázva meg is állt a baleset helyszínén, hogy meggyőződjön arról, jól van-e a pilótatársa, miközben felrótta a versenyirányításnak azt, hogy figyelmen kívül hagyták korábbi üzenetét. „Mi a f*szt mondtam? Mit mondtam? Piros zászlót!” – fakadt ki a rádión. Szerencsére a McLaren britje saját lábán szállt ki a roncsból.

Egyetlen másodperc híján 9 perc volt még hátra a Q3-ból, miután nagyjából 40 percnyi várakozást követően újra felvillantak a zöld lámpák a bokszutca kijáratánál. A mezőny zöme intermediate-eken merészkedett ki, akik pedig elsőre esőgumikat választottak, később visszajöttek a zöld oldalfalú Pirellikért.

Elsőként Hamilton fejezte be a mért körét, 2:01.552-vel vette át a vezetést a címvédő, Bottas másfél, Verstappen pedig egy másodperccel volt lassabb nála első nekifutásra – hiába autózott lila első szektort a holland. Zsebében a szerződéshosszabbítással Pérez még Verstappent is megelőzve kapaszkodott fel a második helyre.

Az utolsó percek azonban minden elképzelést felülírtak, egy ideig még George Russell pole-ja is benne volt a pakliban, miután még Lewis Hamilton sem tudta megverni egyik potenciális jövő évi csapattársát. Verstappen azonban igen, több mint három tizeddel a hollandé lett így a pole, aki karrierje során kilencedjére indulhat az élről, idén pedig hatodjára.

si202108280575_news.jpg

Daniel Ricciardóval (McLaren) és Vettellel lett teljes a legjobb öt sorrendje, a harmadik sorba még Pierre Gasly (AlphaTauri), a negyedik sorba Pérez és Bottas értek oda – a finn azonban öthelyes rajtbüntetése miatt csak a 13. rajtkockába állhat fel. Hátrasorolásával Esteban Ocon (Alpine), Norris és Charles Leclerc (Ferrari) van még ott a top 10-ben.

A Formula–1-es Belga Nagydíj vasárnap 15 órától rendezik meg, a 44 körös futamot élőben közvetíti az M4 Sport.

Az időmérő edzés végeredménye:

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8216673350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása