Exkluzív: Pusztító hidegben készült a Hyundai ifjonca az új WTCR-idényre

Nemcsak Boldizs Bence és Tassi Attila, hanem a mezőnynek egy harmadik fiatal tagja, Luca Engstler is szemléletet váltott a felkészülésével kapcsolatban. Külső szemlélőként nézve hátborzongató módszereket is kipróbált a siker érdekében.

d59da62a3217f69a6e66e895f4b0234b.jpg

A Boldizs Bencével, Michelisz Norberttel és Tassi Attilával készült beszélgetéseink itt, itt és ide kattintva olvashatóak el.

Tavaly az eredmények talán alulmúlták a várakozásaidat. Idén mit vársz magadtól, hogyan készültél fel a szezonra?

A tavalyi év nehéz volt számunkra, mindenki láthatta, hogy szenvedünk. Ennek ellenére tudtam élvezni az első évemet a bajnokságban, sokat kellett tanulnom. Idén próbáltam szem előtt tartani önmagamat, a tél folyamán a madridi Motor & Sport Institute-ban készültem fel. Sokat edzettem, és őszintén szólva most sokkal nyugodtabbnak érzem magam. Nem volt semmi, amit jobban vagy többször csinálhattam volna az idei szezon kezdete előtt.

A WTCR mellett a német TCR-ben, sőt még a hétvégi Nürburgringi 24 óráson is indulsz, szóval számos programban érintett vagy. Mennyire nehéz mindezt menedzselni idő szempontjából?

Úgy vélem, most egy kicsit nehezebb, mint tavaly, mert több a verseny. A német TCR a felkészülésemet szolgálja, mindez sok pályán töltött időt jelent nekem. Az pedig, hogy minden lehetséges alkalommal autóba ülök, a fejlődésemet segíti. Próbálok az eddigi sikereimből építkezni a bajnokságban, de nyilván korai még győzelemről beszélni.

9afb69fbcdf371ee99dc592c3bd0c6f1.jpg

A tavalyi év Luca Engstlernek sem volt egyszerű a Hyundai-jal, idén már jobb folytatásban reménykedik. | Fotó: Paulo Maria / DPPI (FIA WTCR Media)

Ígéretes tehetségnek kiáltanak ki, most viszont igazán erős csapattársát kapsz a nemzetközi TCR-ben korábban bajnoki címet nyerő Jean-Karl [Vernay] személyében. Mennyit jelent ez neked? Jean-Karl lehet a tanárod, vagy inkább ellenfelek lesztek a pályán?

Jobb csapattársam nem is lehetne tanulás és fejlődés szempontjából! Ez még csak a második évem lesz a WTCR-ben, szóval sokat kell még tanulnom. Ilyen csapattársak mellett, mint Jean-Karl, valamint Gabriele [Tarquini] vagy [Michelisz] Norbi, természetesen próbálsz ellesni tőlük egy-két dolgot, figyelni, hogyan dolgoznak, emellett próbálod megtanulni és megérteni, mi a fontos. Ugyanakkor azt érzem, hogy sok mindent nem lehet ellesni másoktól, a saját dolgodra és munkádra kell koncentrálni. De nyilván próbálsz arra törekedni, hogy jobb legyen neked.

Véleményed szerint mi a leggyengébb pontod?

Nem mondanám, hogy van gyenge pontom, de fontos, hogy összerakjam a dolgokat. Ez különösen igaz akkor, ha például a Nordschleife kerül szóba, amit 25 kilométeres. Minden szektort, kanyart, a tempót és a féktávokat összerakni óriási kihívás, de mindenkinek. Őszintén szólva: nem is gondolkodtam sokat a gyenge pontjaimon, inkább versenyről versenyre készülök.

94a4fa724ae87c60df9509aef16674db.jpg

Konkrét gyenge pontja nincs, a kirakóst viszont össze kell rakni, ezt Engstler is tudja. | Fotó: Paulo Maria / DPPI (FIA WTCR Media)

A holtszezonban igen aktív voltál a közösségi médiában, az edzésedről is sok mindent megosztottál. Beszéljünk a külső szemlélőként igen őrületesnek tűnő hideg szaunáról. Hogyan lehet elviselni azokat a „hőmérsékleteket”?

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a Motor & Sport Institute-tal készülhettem a télen. Ez volt a legtökéletesebb mód, ráadásul ugyanazok a fizioterapeuták és orvosok vannak itt velünk a hétvégén, akik Madridban voltak. Jó volt velük készülni, és felnyitották a szememet azzal kapcsolatban, hogyan lehet felkészülni egy szezonra. Nagy dolog, hogy a szaunát is használhattuk, ezen a szinten ugyanis a regenerálódást is szolgálja. Ennél a hőmérsékletnél lenyűgöző és remek tapasztalat volt, mondhatjuk, ez adta nekem az utolsó két-három százalékot. Kellett ez nekem a felkészülésemhez.

-196 °C nem volt túlságosan hideg?

Jó volt! – jegyezte meg nevetve a korábbi WTCC-futamgyőztes Franz Engstler 21 éves fia. – Határozottan tökéletes módja a felkészülésnek. Sokat posztoltam róla, hogy megmutassam másoknak, hogy fel kell kelnem és edzenem is kell, de összességében remek volt.

Nyitókép: Florent Gooden / DPPI (FIA WTCR Media)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4016580420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása