Kellett az eső az F2-nek: hihetetlen előzések és Lawson-siker
Formula–2 2021: Monaco – 2. sprintfutam

Némi eső azonnal megbolygatta az állóvizet, így gyönyörű előzésekkel tarkított második versenyt produkáltak a Formula–2-esek – a végén a Red Bull juniorja, Liam Lawson örülhetett, aki első évében már két győzelemnél tart.

si202105210329_news.jpg

Az éjszakai esőzéseknek köszönhetően csuromvizes pálya fogadta a mezőnyt, azonban nem emiatt indult már a rajt előtt komolyabb drámával indult a Formula–2-esek második sprintversenye, ugyanis a pénteki utolsó kanyaros előzésével pole-t szerző Marcus Armstrong alatt lefulladt az autó a rajtrácsra menet. Így az új-zélandi csak a boxutcából rajtolhatott a DAMS-szal, ezzel a rajtrácson tulajdonképpen mindenki előrébb lépett egy helyet. Az élről Liam Lawson indulhatott, de pozícióját nem tudta tartani sokáig, Oscar Piastri ugyanis bevágott a Hitech GP pilótája mellé, így a St. Devote a Prema ausztrálja volt kedvező helyzetben.

Egy baleset viszont már az első kanyarban történt: miután összekoccant Szató Marinóval, ismét a falban végezte Gianluca Petecof, de a brazil Campos-Dallaráját gyorsan ki tudták emelni a pályáról, így nem volt szükség Bernd Mayländer szolgálataira. Akkor is csak virtuális biztonsági autót rendeltek el, amikor a második kör végén Armstrong a mezőny végén haladva feladta a versenyt, a negyedik körben viszont már újra zöld zászlók voltak érvényben, így Lawson üldözhette tovább Piastrit az első helyért.

Az új-zélandi már az alagút kijáratánál próbálkozott előzéssel, de hasonlóan zárult a próbálkozás, mint Max Verstappené a 2019-es Monacói Nagydíjon – mindketten átvágták a sikánt, így maradt változatlan a sorrend kettejük – de csak a Rascasse-ig. Lawson ugyanis fantasztikus manőverrel előzte vissza Piastrit, akinek az Antony Noghes-ra már esélye sem maradt arra, hogy védje pozícióját. Sőt, az ausztrál nyakára egyhamar ráesett az egyébként szokatlanul nyugodt versenyt produkáló Dan Ticktum.

Noha az élen Lawson gyorsan kiépített magának egy 3 másodperces előnyt, átmenetileg Piastri is rákapcsolt, a 30 körös táv harmadánál egy leggyorsabb körrel villant meg – de utána újra nőtt a különbség. Nagyjából ugyanekkor újabb VSC-fázis következett, mert Szató is kicsúszott a pályáról. Ezt kihasználva húzott egy váratlant az UNI-Virtuosi Racing, ugyanis a tegnapi győztes Csou Kuan-jü mellett Felipe Drugovich is száraz pályára alkalmas (slick) abroncsokra váltott. Nem volt azonban kifizetődő a kockáztatás, mivel mindketten rettenetesen csúszkáltak a pályán, tempót sem tudtak igazán autózni, így kisvártatva kört is kaptak.

Miközben az élő képeken az UNI-Virtuosi szenvedését mutatták többek között, Ticktum átlépte Piastrit – a visszajátszásból már tisztán látszott, hogy az alagút kijáratánál gyönyörűen kifékezte a regnáló Formula–3-as bajnokot. A Carlin britje ezután bődületes iramban zárkózott fel Lawsonra, az utolsó tíz körre szoros csata bontakozott ki a győzelemért. Néhány kör után azonban jelentősen elkezdett lassulni Ticktum, így minden eddiginél nagyobb különbség alakult ki az élen.

Ezalatt a középmezőny szállított parázscsatákat a Boschung Expressnek köszönhetően – a Campos Racing svájci pilótája mögött jócskán összetömörült a mezőny. A pénteki első futamon első F2-es dobogóját szerző Nissanynak egy előzésbe bele is tört a bicskája, majd kis híján őt előztek. Néhány körrel a vége előtt Nissany a falat is érintőre vette, ami miatt visszaesett. A harmadik helyért harcolva is erős trió jött össze Oscar Piastri vezetésével, aki mögött Jüri Vips a Mirabeau-ban előzte meg Théo Pourchaire-t!

A 24. körben végül a biztonsági autó is pályára gördült, miután David Beckmann és Bent Viscaal csatája koccanással végződött, ami után a Charouz Racing System németje nem tudta folytatni a versenyt. A sűrű események közepette már a visszaszámláló is megjelent, az utolsó két körre azonban még elengedték a mezőnyt, de érdemi változást nem hozott a finálé. Újonc létére pályafutása második győzelmét aratta Lawson, a dobogóra még Ticktum és Piastri állhattak fel. Az új-zélandi így feljött a tabella második helyére, már csak 11 ponttal van lemaradva a listavezető Csou mögött.

A Vips (Hitech GP), Pourchaire (ART Grand Prix), Boschung trió kísérte célba a dobogósokat, a pontszerzők névsorát pedig az MP Motorsport párosa, Richard Verschoor és Lirim Zendeli zárták. Az F1-es kvalifikációja után, 17:15-től rendezik a főfutamot, amit Pourchaire kezdhet az élről – az M4 Sport viszont csak felvételről, 20:40-es kezdéssel tűzi műsorra az eddigieknél hosszabb, 42 körös küzdelmet.

FRISSÍTÉS (12:42): Liam Lawsont kizárták a versenyből – részletek ITT!

Fotó: Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2516568454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása