Egérutat nyert az Alpine kínai reménysége az F2-ben
Formula–2 2021: Monaco – 1. sprintfutam

A megszokottnál visszafogottabb vérmérsékletű versenyt produkált a Formula–2 mezőnye pénteken Monaco utcáin. Csou Kuan-jü viszont hibátlan versenyzéssel rajt-cél győzelmet aratott az első sprinten, már a bajnokságban is jelentős előnyre tett szert.

02_guanyu_zhou_uni-virtuosi_c_formula_motorsport_limited.JPG

A rendhagyó monacói programnak köszönhetően a Formula–2-esek első versenyére már pénteken sor került, míg a királykategória „láblógatással” múlatja az időt. A fordított rajtrács értelmében az élről Csou Kuan-jü indulhatott, aki meg is őrizte a vezetést a rajt után. A kínai mögött azonban az UNI-Virtuosi Racing másik versenyzőjét átugrotta Christian Lundgaard, így Felipe Drugovich visszaszorult a harmadik pozícióba.

Noha szokatlanul tiszta rajtot produkált a mezőny, nem lehetett mindenki maradéktalanul elégedett: Robert Svarcman törte meg autója első szárnyát, miután lesodródott a Casino-térnél. Az orosz versenyző ugyan visszaigyekezett a bokszutcába az új orrkúpért, fel kellett adnia a futamot, ami a szombat reggeli futamára is rányomja a bélyeget, mivel csak a sor végéről indulhat a Premával, hiába szerepelt jól mind a szabadedzésen, mind pedig a kvalifikáción, ami az újonc Théo Pourchaire rekorddöntő pole-ja mellett Alessio Deledda furcsa rajthoz engedését hozta.

Bő tíz kör elteltével Csou már több mint három másodperccel vezetett az élen, hamarosan vissza is állt az 1-2 az UNI-Virtuosi Racingnél, Lundgaard alatt ugyanis a második helyen haladva füstölt el az autó. Ameddig lehetett, próbált a pályán maradni a dán, végül félre kellett húzódnia az ART-vel, ezzel előhívva a sárga zászlókat. Így a kínai előnye öt másodpercre hízott, a harmadik helyre pedig – nem kis meglepetésre – Roy Nissany zárkózott fel a DAMS-szal.

Miközben a Campos Racing autójával pályafutása eddigi legjobb F2-es eredményére pályázott Ralph Boschung a negyedik helyen autózva, csapattársa, a regionális Formula Európa-bajnokság regnáló bajnokaként a mezőnybe érkező Gianluca Petecof a korlátnak vágta az autóját az Uszoda kijáratánál. A visszajátszásból kiderült, hogy a brazil újonc lecsúszott a sikánnál, a magasított kerékvetőn pedig akkorát ugratott, hogy irányíthatatlanná vált az autója – így a virtuális mellett a valódi biztonsági autó is szerepet kapott a versenyen, némileg összerázva a mezőnyt.

Az utolsó három körre engedték el a mezőnyt, és ugyan Szató Marino a St. Devote gumifalában fejezte be a versenyt, a Trident-Dallarát dupla sárga zászló mellett is biztonságosan el lehetett távolítani a pályáról. Ennek ellenére még kialakult egy bő kétmásodperces különbség az UNI-Virtuosi Racing versenyző, Csou pedig idei második győzelmét szerezte, míg csapata kettős sikert ünnepelhetett – az Alpine akadémistája ezzel 26 pontos előnyt épített ki az összetettben, miközben főbb riválisai, Liam Lawson (Hitech GP) és Jehan Daruvala (Carlin) pont nélkül maradtak.

03_guanyu_zhou_felipe_drugovich_roy_nissany_c_formula_motorsport_limited.JPG

Csou mögött Drugovich futott be, a magyar kötődésű, izraeli Nissany pedig első dobogóját szerezte Boschung és Jüri Vips (Hitech GP) előtt. Dan Ticktum (Carlin), Théo Pourchaire (ART Grand Prix) és Oscar Piastri (Prema) szereztek még pontot, ám a nap pillanata a 10. helyhez köthető: Marcus Armstrong az utolsó körben, a Rascasse és az Antony Noghes között vadászta le Daruvalát, így a DAMS új-zélandija az élről indulhat a második sprintversenyen, amit szombaton 8:20-tól rendeznek. A futamot élőben fogja közvetíteni az M4 Sport.

Az első sprintverseny végeredménye:

f2_2021_monaco_r1.jpg

Fotó: Formula Motorsport Ltd.

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9316567954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása