F1: Megállapodtak a csapatok, örülhet a Red Bull

Elfogadták a motorfejlesztések 2022-től hatályba lépő befagyasztását, így az utolsó akadály is elhárult a Red Bull és a Honda megállapodása elől. Nyitottak a csapatok a sprintversenyekre is, a Portugál Nagydíj rendezésére szintén áldásukat adták.

si202008160145_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

Több, a bajnokság jövője szempontjából kulcsfontosságú kérdést is megvitattak a Formula–1 Bizottság csütörtöki ülésén. A csapatok, a Nemzetközi Automobil Szövetség, valamint az F1 vezérkara egyhangúlag rábólintott arra, hogy a 2021-es után betiltsák a motorok fejlesztését – írja a Motorsport.com. A döntés nagy győztesei a Red Bull és az Alpha Tauri, mivel így a következő években is tudják használni a Honda erőforrásait annak dacára, hogy a japán gyártó az év végén kiszáll az F1-ből – ennek köszönhetően a két csapat részvétele a következő évekre is biztossá válhat.

Stefano Domenicali legújabb ötletét, a sprintversenyeket is támogatták a csapatok. A formátumot várhatóan már az idei évben tesztelik – Kanadában, Olaszországban és Brazíliában –, és amennyiben működőképesnek bizonyul, 2022-től élesben is bevethetik, ezzel színesebbé téve a versenyhétvégék menetét. Hivatalosan még nem kapott zöld jelzést a kezdeményezést, mivel a csapatok időt kértek a részletek elemzésére.

Annyi viszont már kiderült, hogy a péntekre csúsztatott időmérő edzést követően, szombaton kerülne sor a sprintversenyekre, melyek hosszát 100 kilométerben határoznák meg (vagyis a jelenlegi 305 km-es versenytáv kevesebb mint harmadában), a helyezésekért pedig félpontokat osztanának, továbbá ezek alapján állítanák fel a vasárnapi nagydíjak rajtsorrendjét.

Végleges döntés ugyan még nem született róla, de a versenyzői fizetésekre vonatkozó költségplafon is napirendi pont volt a csapatok között.

Tudósításában a RACER hozzáteszi, hogy az ülésen jóváhagyták a Portugál Nagydíj megrendezését is, a korábban kiszivárgott részletek értelmében Portimao lesz a harmadik állomás a 2021-es naptárban, Bahrein és Imola után, ahol május 2-án fog versenyezni a mezőny.

Amióta megerősítés vár megjelöléssel bekerült a versenynaptárba a május 2-i időpont, ez volt a terv, ám a helyzetet bonyolította a koronavírus-helyzet szignifikáns romlása. A jelenlegi előírásokból értelmében ugyanis az Egyesült Királyságból érkezőkre – ami az F1-es mezőny zömére igaz – tíznapos karantén vár az országba történő belépést követően, az izolálás ún. karanténhotelokban történik meg. A tervek szerint Portugáliából rögtön Spanyolországba utazik a mezőny – anélkül, hogy közben visszatérnének a szigetországba –, továbbá bíznak benne, hogy májusban már számottevően kedvezőbb lesz a járványügyi helyzet.

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5316423844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása