F1: Fontos részletekre derült fény Hamilton új szerződéséről

Sem kiváltságokat adó záradék, sem opció nincs Lewis Hamilton és a Mercedes új megállapodásában. A hétszeres világbajnokkal folytatott egyeztetésekről Toto Wolff beszélt részletesen.

m237305.jpg

Szappanoperába illő, több mint egy éven át tartó huzavona után állapodott meg Lewis Hamilton és a Mercedes. A brackley-i istálló hétfői bejelentése értelmében azonban Hamilton csak egyetlen évre hosszabbított csapatával, a jelek szerint nem sikerült kiharcolnia azokat az engedményeket a hétszeres világbajnoknak, amiket szeretett volna.

Milliónyi spekuláció jelent meg Hamilton új szerződése kapcsán a nemzetközi sajtóban, miszerint a brit hosszabb időre szóló megállapodást, nagyobb fizetést szeretett volna, sőt még abba is beleszólt volna, ki legyen a csapattársa. Nem sokkal a bejelentés után Toto Wolff többek között azt is tisztázta, hogy még opció sincs az új kontraktusban, állítása szerint közös megegyezés szerint, hogy elegendő idő jusson a folytatás megvitatására. „Mindenekelőtt alapvető szabályváltozások jönnek 2022-ben” – érvelt a Mercedes csapatfőnöke az újabb halasztás mellett a RaceFans hasábjain. – „Azt is szeretnénk látni emellett, hogyan fejlődik a világ és a vállalat.”

m240289.jpg

Wolff arra is kitért, hogy a 2021-es szerződésről a két bahreini hétvége között tárgyaltak volna, de számításaikat keresztülhúzta, hogy időközben Hamilton elkapta a koronavírust, ami miatt a Szahíri Nagydíj rajthoz sem tudott állni. „Végül karácsony előtt kezdtünk el tárgyalni. Fontos volt, hogy amilyen hamar csak lehet, tető alá hozzuk a megállapodást, ennek fényében döntöttünk úgy, hogy elhalasztjuk a 2022-vel és az azutáni időszakkal kapcsolatos egyeztetéseket 2021 később szakaszára” – tette hozzá.

Annak ellenére, hogy Hamilton sorsa tisztázódott végül a legkésőbb a mezőnyben, Wolff biztos volt abban, hogy sikerül megállapodniuk. Nehezítő körülményként hivatkozott ugyanakkor a világot övező bizonytalanságra, ami a sportot, azon keresztül pedig a Mercedes különböző bevételi forrásait is érinti – utalva ezzel a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságra –, valamint arra, hogy a német márka és annak anyacége, a Daimler is egyre inkább fordul az elektromobilitás felé, miközben a vállalatnál még a járvány kirobbanása előtt, 2020 legelején eurómilliárdos nagyságú költségcsökkentést lengettek be. (Jenson Button például biztosra veszi, hogy az autósportban is az elektromosságé lesz a jövő, szerinte tíz év múlva már nem lesz lehetőség benzines autó vásárlására az Egyesült Királyságban.)

m249876.jpg

„Pénzügyi szempontból már nagyon más világban élünk, mint néhány évvel ezelőtt. Abban viszont sosem különbözött a véleményünk, hogy teljesen összehangban vagyunk: Lewis, én és a Mercedes. Csak azt éreztük, hogy alá kell írnunk a 2021-es szerződést, mert még időre van szükségünk, hogy megvitassuk a jövőt, korábban, mint ezúttal. Ez pedig nemcsak 2022-re vonatkozik, hanem a továbbiakra is, erről viszont nem videóhívásban, karácsony és január vége között akartunk egyezkedni” – folytatta.

A résztulajdonos-vezérigazgató-csapatfőnök a sajtóban ezzel kapcsolatosan megjelent pletykákra reagálva azt is cáfolta, hogy Hamiltonnak lenne bármiféle vétójoga a csapattárs kilétét illetően, ahogyan a csapat bevételeinek sem tarthat igényt. „Nem tudom, honnan vették ezeket a különleges záradékokat a sajtóban, ezek nem igazak. Olvastam róluk, érdekesnek találtam a megközelítést, de az egyeztetések során egyetlen másodpercre sem kerültek szóba versenyzői kiváltságok. Soha ilyet nem is kért az elmúlt nyolc évben, ezek a döntések a csapatra tartoznak. A részesedésről szóló híresztelés is alaptalan, ez sem volt része a megbeszéléseinknek” – öntött tiszta vizet a pohárba.

m247053.jpg

Természetesen fajsúlyosabb részleteket nem osztott meg az újabb Hamilton-Mercedes-megállapodásról Wolff, de a Marca máris tudni véli, mennyi a hétszeres világbajnok éves gázsija. A spanyol lap tudomása szerint Hamilton ugyanannyit fog keresni, mint az előző években, vagyis 47 millió dollárt, ami mai árfolyamon kis híján 14 milliárd forintnak felel meg.

Fotó: LAT Images / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4216420434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása