Az orvosok sem tudják még, mi lesz Zanardival

Megszólalt az olasz sebész, aki péntek este megműtötte Alex Zanardit – biztató hírekkel azonban nem tudott szolgálni; bizonytalan, mi lesz az olasz legenda sorsa.

p90377161_highres_fuji-international-s.jpg

Immár több mint 24 órája Alex Zanardiért szorít a sportvilág, az olasz legenda ugyanis súlyosan megsérült, miután péntek délután kézi hajtású kerékpárjával balesetet szenvedett egy teherautóval ütközve. Mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani az autóversenyző és paralimpikon legendát, ahol közel három órán át tartott az ideg- és szájsebészeti beavatkozás.

Szombat délelőtti közleményében a sienai Santa Maria alle Scotte kórház tudatta, hogy kritikus, ám stabil az állapota. Zanardi kapcsán később az olaszt műtő orvos, valamint a kórház intenzív részlegének igazgatója is megszólalt. Kiderült, hogy komoly koponyatörésekkel, összeroncsolódott arccal és törött homlokcsonttal szállították az intézménybe.

„Ugyan a számadatok jók, a helyzet továbbra is nagyon súlyos. Neurológiai szempontból nem is fogjuk tudni, milyen az állapota, amíg fel nem ébred – már amennyiben felébred. A komoly helyzet ugyanis azt is jelentheti, hogy akár meg is halhat” – kezdte nem túl bizakodóan gondolatait az operációt végző Dr. Giuseppe Olivieri az Associated Pressnek nyilatkozva.

„Időre van szükség ahhoz, hogy javuljon az állapota, de rosszabbra is fordulhatnak a dolgok. Az operáció a tervek szerint haladt, noha a kezdeti helyzet nagyon súlyos volt.”

„A következő lépés az, hogy próbáljuk stabilizálni az állapotát a következő 7-10 nap folyamán. Ha minden jól megy, akár fel is ébreszthetjük [a mesterséges kómából – szerk.]. Ahogy azt a feleségének is mondtam, ő egy olyan beteg, akit megéri kezelni. Azt azonban nem tudom, hogy lesz holnap, vagy egy hét múlva, vagy 15 nappal később. Abban viszont biztos vagyok, hogy kezelésre van szüksége” – próbálta előretekinteni.

Olivieri gondolatmenetét Sabino Scolletta, az intenzív osztály igazgatója annyival egészítette ki, hogy az agysérülés miatt mondható kritikusnak Zanardi állapota. „Ugyanakkor ő egy remek sportoló, így általános szempontból kifogástalan az állapota, emiatt pedig a kezelésekre is jól reagálhat. Pozitívan gondolkodunk, és biztosak vagyunk abban, hogy a trauma előtti állapot pozitív irányba viheti ennek a kimenetelét” – tette hozzá.

Zanardi még 2001-ben, a CART lausitzringi futamán szenvedett súlyos balesetet, aminek következtében mindkét lábát elvesztette. Az amerikai szériában két bajnoki címet is nyert olasz korábban megfordult a Formula–1-ben, de később már főként túraautó- és GT-versenyeken indult. Több alkalommal is nyert a WTCC-ben, de rajthoz áll a DTM-ben és a daytonai 24 óráson is többek között. Idén novemberben az olasz GT-bajnokság monzai versenyén venne részét a BMW-vel. Kimagasló eredményeket ért el a parasportban is, kézikerékpározásban négy paralimpiai aranyérmet is szerzett a 2012-es londoni, valamint a 2016-os riói játékokon.

via Motorsport.comThe Race

Fotó: BMW Motorsport Press

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr215904764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása