Óriási csapást mért az F1-re a koronavírus

Pénzügyi szempontból óriási veszteséggel zárta az első negyedévet a Formula–1, ennek hátterében a világjárvány és az amiatt elmaradt versenyek állnak.

hockenheimsunday21-474312.jpg

Nyilvánosságra hozta a bajnokság pénzügyi beszámolóját a kereskedelmi jogokat birtokló Liberty Media, ebből kiderült, hogy 2020 első három hónapjában 84 százalékkal kevesebb bevételhez jutott a Formula–1, mint egy évvel korábban – írja az F1i.com. Számokban kifejezve ez annyit tesz, hogy idén csak 39 millió dollár (kb. 12,6 milliárd Ft) került a kasszába az első negyedévben a tavalyi 246 millióval (kb. 79,5 milliárd Ft) szemben.

A folytatás még ennél is aggasztóbbnak néz ki, mivel az eddig halasztott vagy törölt tíz versenyből nyolc az április-júniusi időszakra esik, és az már biztos, hogy július első hétvégéjénél hamarabb biztosan nem rendeznek versenyt. A Formula–1 legfőbb bevételi forrásait ugyanis a versenyrendezési jogdíjak, a közvetítési megállapodásokból, valamint a szponzorációkból befolyó összegek adják, ezek viszont mind borultak a járvány következtében.

A visszaesés következtében majdnem megháromszorozódott a Formula–1 vesztesége: 47-ről 137 millió dollárra nőtt, vagyis 15,1-ről 44,3 milliárd forintra. A Liberty Media elismerte, hogy egyelőre a csapatok kifizetését sem kezdték meg, míg tavaly az első három hónap végére már 96 millió dollárt osztottak szét.

Hogy mit ígér a folytatás a potenciális ausztriai, július eleji kezdésen túl, az a járvány kegyeire van bízva. Mindenesetre Chase Careyék az elmúlt hetekben többször is leszögezték, hogy 15-18 futamból álló versenynaptárt szeretnének kialakítani, de hiteles forrásból származó konkrétumok idáig nem láttak napvilágot.

Az viszont kiderült, hogy a Liberty Media befektetőinek csütörtökön, egy konferenciahívás keretében megerősítette, hogy olyan pályákkal is kapcsolatba léptek, melyek eredetileg nem szerepeltek a 2020-as versenynaptárban, mint arról többek között a The Race szakportál is beszámolt. Akadtak is jelentkezők szép számmal az elmúlt időszakban, többek között Hockenheim, Imola és Algarve is jelezte, hogy ha úgy adódik, szívesen fogadná az F1-et.

Konkrét helyszíneket azonban nem említett Chase Carey elnök-vezérigazgató, legalábbis egyelőre, azt viszont elárulta, hogy valóban lehetséges, hogy két versenyt rendeznek Ausztriában, méghozzá egymás után, vagyis a július 5-i után, 12-én egy újabbat. Erre zárt kapuk mögött kerülne sor, ahogyan a Brit és a Magyar Nagydíjat is nézők nélkül rendezik meg, a paddockba pedig folyamatos tesztelés kíséretében költözhet vissza az élet.

Fotó: Pirelli F1 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7515671690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CCnick 2020.05.09. 11:16:45

Ideje lenne gyűjtést szervezni az éhező F1 -nek

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása