F1: Az MNASZ-elnök pártfogoltja a Williamsnél marad

Formula–1-es szabadedzésen is részt vehet majd a Magyarországhoz több szállal is kötődő Roy Nissany.

post-seasontestday123-608563.jpg

Tel-Avivban, egy sajtótájékoztató keretében a minap bejelentették, hogy Roy Nissany 2020-ban tesztversenyzőként a Williams alkalmazásában marad, ennek részeként egy tesztnapon és három első szabadedzésen is vezetheti majd a csapat autóját amellett, hogy állandó jelleggel a szimulátorban lesz dolga.

A teljesítmény és a pénzügyek terén is meglehetősen hadilábon álló, utóbbit a Formula–1-ben idén bemutatkozó Nicholas Latifi szerződtetésével valamelyest ellensúlyozó Williams azt is megerősítette, hogy nem üres kézzel érkezett újdonsült szerzeményük: a megállapodás értelmében azokon az edzéseken, amelyek pályára gördül, az autón jelen lesz egy izraeli vállalat logója is.

„Ez egy komoly mérföldkő Izrael számára a motorsportban. Amikor decemberben a csapattal teszteltem Abu-Dzabiban, már akkor kényelmesen éreztem magam az autóban, és a csapattal is jól együtt tudtam dolgozni” – nyilatkozta a megállapodásról Nissany, aki a tavalyi utószezoni teszt mellett már korábban is vezetett F1-es autót: 2014-ben a Sauber versenygépét próbálhatta ki Valenciában. A Williams által kiadott közleményben hozzátette azt is, hogy felbecsülhetetlen értékű lesz az a tapasztalat, amivel az idei év folyamán gazdagodni fog.

Claire Williams, a Williams helyettes csapatvezetője örül Nissany érkezésének, a következő szavakkal üdvözölte csapatában az izraelit: „Örömünkre szolgál, hogy tesztversenyzőként a ROKiT Williams Racing csapatában üdvözölhetjük Roy Nissanyt. Az abu-dzabi szezon utáni teszten Roy megmutatta, milyen képességekkel rendelkezik, és igencsak lenyűgözött minket, hogy mire volt képes ilyen rövid idő alatt. Rendkívül szorgalmas egyéniség, aki már rendkívül izgatott amiatt, hogy velünk dolgozhat” – mondta.

ROKiT WILLIAMS RACING on Twitter

Settling into the new job at Grove � @RoyNissany has already been busy since taking part in the post-season Abu Dhabi test last year �

Nem Roy lesz az első a Nissany-családból, akinek hasonló lehetőség adatik meg: édesapja, Chanoch egykor a Jordan és a Minardi csapatánál is volt F1-es tesztversenyző. Utóbbival szabadedzésen is indulhatott: a 2005-ös Magyar Nagydíj hétvégéjén, 42. születésnapján vett részt az első gyakorláson, ám a bemutatkozás nem sikerült a legfényesebbre – 12,9 másodperccel maradt el a legjobb időtől, ráadásul a sóderágyba is kicsúszott.

Egyelőre nem tudni, hogy mely hétvégéken viheti pályára az FW43-ast valamelyik állandó versenyző, George Russell vagy Latifi helyét átvéve, az azonban egészen biztos, hogy semmiféleképpen sem olyan hétvégére esik a választás, amelyre a Formula–1-et az állandó betétsorozatok is elkísérik, ugyanis Nissany idén visszatér a Formula–2-be is.

2018-ban már versenyzett az F1 előszobájában a 25 éves pilóta – akinek pályafutását nem mellesleg Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke menedzseli –, miután lehúzott három idényt a Formula V8 3.5-világszériában, de a Campos Racing színeit képviselve csupán egy ponttal zárta a szezont, a tavalyi évet mégis csuklósérülés miatt kényszerült kihagyni.

1017942053-lat-20191207-_l5r1639.jpg

Annak kapcsán még nem érkezett hivatalos bejelentés, hogy ezúttal mely gárdának fog vezetni, mindenesetre egyre jobban fogynak a helyek az F2 2020-as rajtrácson: a DAMS, a Charouz Racing System, a HWA és a Prema mindkét versenyzőjét megnevezte, de – az eddigi hivatalos bejelentések ismeretében – az UNI-Virtuosi Racingnél, az ART Grand Prix-nál, a Carlinnál, valamint az MP Motorsportnál is foglalt már az egyik ülés. Vagyis csak két csapat maradt, amely egyik pilótáját sem ismertette: mégpedig a már említett Campos Racing, valamint a Trident – éppen utóbbival tesztelt Nissany az F2-es idényt lezáró gyakorláson, a Yas Marina Circuiten.

Nissany már a harmadik versenyző, akit egyébként hasonló pozícióba igazolt le a Williams, a grove-i istálló ugyanis nemrégiben jelentette be, hogy megtartja fejlesztőversenyzőjét, a W Series-bajnok Jamie Chadwicket, továbbá a versenyzői akadémia a balhés múltú ex-Red Bull-juniorral, Dan Ticktummal bővül.

Fotó: Pirelli F1 Media, Joe Portlock / LAT Images (FIA Formula 2 Media)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9015411214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása