F1: Hamiltoné a szaúd-arábiai nyitány
Formula–1 2021: Szaúd-arábiai Nagydíj – 1. szabadedzés

Max Verstappen azonban szorosan ott van Lewis Hamilton nyomában. Elmaradtak a várt fennakadások a Formula–1-es Szaúd-arábiai Nagydíj első szabadedzésén.

m292923_1.jpg

1970 óta először fordult elő a Formula–1 történelmében, hogy egymás után kétszer látogasson új pályára a mezőny. Míg bő 50 éve a Hockenheimring és a manapság már Red Bull Ringként ismert Österreichring bemutatkozása jelentett újdonságot, addig most Szaúd-Arábia került fel a királykategória térképére, mindössze két héttel Katar debütálása után.

Ahogyan arra számítani lehetett, félkész helyszín fogadta a száguldó cirkuszt Dzsiddában, a nap korábbi részében mintegy 50 percet csúszott az F2-es szabadedzése, viszont a Formula–1-esek már időben pályára gördülhettek. Az első gyakorláson a körülmények nem voltak annyira relevánsak a folytatás szempontjából, hiszen még nem sötétedett be a Vörös-tenger partján.

Így az első 60 perc főként a pálya tisztogatásáról és tanulásáról szólt, és annak ellenére, hogy a közelítőleg 250 km/órás sebességű pályán máris elkezdték feszegetni a határokat, meglehetősen eseménytelenül alakult a pénteki nyitány, a sárga zászlókat is csak időnként lengették meg, néhány másodperc erejéig – mondjuk ebből a szempontból eléggé simán zajlott az F2-es edzés is, az egyetlen nagyobb baleset az újonc Logan Sargeanthez köthető.

Ami viszont az F1-eseket illeti, a leghamarabb a világbajnoki éllovas Max Verstappen kezdte el növelni a tempót, ennek megfelelően sokáig a holland állt az eredménylista élén, majd az utolsó 20 perc a Mercedes párosa átugrotta őt. Köridő tekintetében a dzsiddai bemutatkozás Lewis Hamiltonnak sikerült a legeredményesebben, aki 1:29.786-tal zárt az élen, de csak 56 ezreddel végzett a végén még javító Verstappen előtt.

A harmadik helyen Valtteri Bottas épphogy nem tudott bemenni 1:30 alá, negyedikként pedig Pierre Gasly zárt az AlphaTaurival, fél másodpercen belül maradva Hamiltonhoz viszonyítva, míg Sergio Pérez elsőre csak a 11. pozíciót hozta a Red Bull-lal. Ez a konstruktőri bajnoki harc szempontjából később még rossz hír lehet az energiaitalosoknak.

A franciáénál is nagyobb meglepetést okozott Antonio Giovinazzi, aki egy ötödik időt autózott az Alfa Romeóval – miközben a héten már a Formula–E-karrierjére készülődött a valenciai kollektív teszten, a Dragon csapatával. Giovinazzit Carlos Sainz és Charles Leclerc követték, az első tízben még Daniel Ricciardo (McLaren), Fernando Alonso (Alpine), valamint Sebastian Vettel (Aston Martin).

A program magyar idő szerint 18 órától folytatódik, a második szabadedzéssel, amit ugyancsak élőben közvetít az M4 Sport.

Az első szabadedzés végeredménye:

Fotó: Finn Pomeroy / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4616772878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2021.12.05. 07:59:21

Malachuszár.... ha mindenki egyforma autóval menne, nem lenne az első tízben.

n3spr3ss0 2021.12.05. 09:56:01

@röf: Ez elsősorban a konstruktőrök, márkák versenye, aztán a pilótáké. Ha úgy lenne mint mondod mindenki indulhatna 1.2-es Zsigulival, aztán kinek van jobb napja. Röf-röf.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása