Áll a bál az F1-ben, Hamiltont és Verstappent is kizárhatják

Ugyanazon üggyel kapcsolatban kerülhet bajba Lewis Hamilton és Max Verstappen a Formula–1-es Sao Pauló-i Nagydíj időmérő edzése után. Akár mindkettőjüket a sor végére küldhetik a szombati sprintkvalifikáción.

m289209.jpg

Eleve hátrányból vághatott neki a Formula–1-es Sao Pauló-i Nagydíj hétvégéjének Lewis Hamilton, mivel – ahogy korábban megírtuka V6-os motor cseréje miatt öthelyes rajtbüntetéssel sújtották, ennek ellenére az első szabadedzést, majd a péntek esti időmérő edzést is tetemes fölénnyel zárta az élen bajnoki riválisa, a pontversenyben 19 egységgel vezető Max Verstappen előtt.

A magyar idő szerinti esti, hajnali órákban azonban akkora botrány kerekedett, aminek hatására nemcsak Hamiltont, de Max Verstappent is diszkvalifikálhatják. Először a Mercedes versenyzőjét idézték be a versenyfelügyelők, miután felmerült a gyanú, hogy autója nem felel meg a technikai előírásoknak. Pontosabban az állítható hátsó szárnyról van szó: nyitásnál az alsó és a felső szárnyelem között a szabályban foglalt maximum távolságnál, 85 mm-nél többet mértek.

Ha bizonyságot nyer, hogy Hamilton autója nem felel meg a technikai szabálykönyv 3.6.3-as pontjának, lehet, hogy csak a bokszutcából várhatja a szombati sprintkvalifikáció kezdetét. Ezzel párhuzamosan elkezdett terjedni a hír, hogy még aznap délelőtt a Mercedes hátsó szárnyának hajlékonysága miatt az FIA-nál járt a Red Bull, személyesen a tervezőzseni Adrian Newey kereste meg a felügyelőtestület munkatársait.

De nemcsak a Milton Keynes-i istálló kezdett magánakcióba Interlagosban: Verstappen az időmérő után elkezdte vizsgálgatni mindkét csapat autóját, főleg a hátsó szárnyát, meg is fogdosta őket. Ezt az egyik néző videóra is vette.

Mivel ilyenkor az autókra már érvényes a Parc Fermé-szabály, a világbajnoki éllovast a Nemzetközi Sportkódex 2.5.1-es cikkelye miatt vehetik elő, mely kimondja, hogy magára a területre is csak hivatalos személyek léphetnek be, és ott a felügyeletük nélkül semmilyen művelet, legyen az ellenőrzés, finomítás vagy javítás, nem hajtható végre. Hamiltonhoz hasonlóan a hollandot is beidézték.

Helyi idő szerint szombat reggel folytatódnak a vizsgálatok, úgy tudni, magyar idő szerint 13:30-nál hamarabb nem várható fejlemény. A felügyelők további bizonyítékok beszerzésére hivatkozva halasztották el a döntéshozatalt.

FRISSÍTÉS 1: Max Verstappen 50 ezer eurós pénzbírságot kapott a Parc Fermé-szabályok megszegéséért.

FRISSÍTÉS 2: Kizárták Lewis Hamilton az időmérő edzésről, bebizonyosodott az ő esetében a szabálytalanság.

Fotó: Sebastian Kawka / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2916754208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása