Káosz a rajtnál, Nyck de Vries a Formula–E világbajnoka
Formula–E 2020/2021: Berlin ePrix – 2. futam

A Formula–E-re jellemző kaotikussággal vette kezdetét a szezonzáró, ami jelentősen megtizedelte a bajnokesélyeseket. Nyck de Vries így világbajnok lett, az év utolsó futamán pedig első győzelmét szerezte Norman Nato.

d739681.jpg

Nem kevesebb mint tizenhárom versenyzőnek volt legalább matematikai esélye a világbajnoki címre, közülük is Mitch Evans tűnt a favoritnak, miután az aspiránsok zöme meglehetősen hátul végzett az időmérő edzésen. Ehhez képest egyhamar a tabellát vezető Nyck de Vriesből lett a legnagyobb esélyes, miután az első percekben három közvetlen üldözője is elvérzett. A rajtnál Evans állva maradt a rajtrácson, és amíg többen ki tudták kerülni őt, a bajnoki címért szintén harcoló Edoardo Mortara felöklelte hátulról a Jaguart.

Amellett, hogy máris kettővel csökkent az esélyesek száma, előbb a biztonsági autót rendelték be, majd piros zászlóval félbe is szakították az idényzárót. Közel fél órán át tartott a két roncs és a leszakadó törmelékek eltakarítása, utána a biztonsági autó mögül, repülőrajttal folytatódott a verseny. Az újabb dráma azonban nem váratott magára: Jake Dennis csúszott meg az 1-es kanyarnál, a falat eltalálva is ő kiszállt. A pálya szélén BMW-Andretti miatt pedig újra meg kellett fogni a mezőny ritmus, teljes pályás sárga zászló lépett érvénybe.

Ekkor a támadó üzemmódok felhasználása adta a verseny gerincét, ebből végül Norman Nato jött ki a legjobban, aki a második négyperces lehetőségének utolsó percében megelőzte az élről induló és addig többnyire vezető Stoffel Vandoorne-t, ezzel átvéve tőle az első helyet. A másik Mercedesszel eközben De Vries egészen a hetedik helyig zárkózott fel, később a hajrában úgy tűnt, hogy a dobogóért zajló csatába is beleszólhat, de nem jött ki neki a lépés, miközben Vandoorne-nal, André Lottererrel és Alexander Simsszel viaskodott, így visszaesett hetediknek.

Bő negyedórával a vége előtt másodjára is pályára gördült a biztonsági autó, miután a hajtűkanyar kijáratánál ütköztek a korábbi bajnokok, Lucas di Grassi a falnak passzírozta Antonio Félix da Costát. A DS Techeetah portugálja emiatt kiesett, az Audi brazilját pedig bokszutca-áthajtásos büntetéssel sújtották.

Ezzel eltűnt a bő 4 másodperces előnye, de még ez sem zökkentette ki a pályafutása első győzelmét szerző Natót, miközben bizonytalan a jövője, és lehet, hogy jövőre már Di Grassi váltja őt a Venturinál, mivel a brazil alól kirántotta a széket az Audi kiszállása. A második helyen Oliver Rowlandet (Nissan e.dams) intették le, harmadikként Vandoorne ért célba, megelőzve Lotterer, Sims és Pascal Wehrlein (Porsche) trióját. A hajrában Sam Bird még megelőzte De Vriest, a hollandnak viszont a nyolcadik hely is elég volt a vb-címhez, aki tehát a 2019-es F2-es bajnoki címe után újra felért a csúcsra. Vele együtt pedig a Mercedes is világbajnok lett, órákkal azután, hogy elkezdték tényként kezelni a stuttgartiak kiszállását.

Jövőre tíz csapattal folytatódik a Formula–E az Audi távozása után, és ugyan a BMW is kiszáll a gyártók közül, de az Andretti privát csapatként a mezőnyben marad. Január 28-29-én rajtol el a bajnokság nyolcadik szezonja, a helyszín a szaúd-arábiai Rijád lesz.

A második futam végeredménye:

formula_e_2020-2021_berlin_r2.jpg

Fotó: Daimler

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3916661004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása