F1: Megint szigorít az FIA, ez a Red Bullnak fájhat

A Magyar Nagydíjtól újabb szigorítást vezet be a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA): a felügyelőtestület a kerékcseréket akarja visszafogni, ami eddig a bajnokságban jelenleg vezető Red Bull egyik fő erőssége volt.

si202106200373_news.jpg

Az elmúlt időszakban többször is frissültek az F1 technikai direktívái, előbb a rugalmas hátsó szárnyakkal, legutóbb pedig az Azerbajdzsáni Nagydíjon történtek után a Pirelli gumijaival összefüggésben. Az augusztusi Magyar Nagydíjtól pedig újabb szigorítás lép életbe – adta hírül a RaceFans.

A szakportál szerint az új, TD22A kódnevű direktíva – a technikai szabálykönyv 12.8.4-es pontjára hivatkozva – a bokszutcai felszerelésre tér ki, és megköti, hogy a szenzorokat kizárólag passzív üzemmódban lehet működtetni. A módosítással a túlságosan gyors kerékcseréket fékezhetik meg, az új szabály ugyanis világosan előírja, mikor lehet jelezni, hogy a kerékanyát rögzítették.

Ennek alapján a szerelő legkorábban a kerék rögzítése után 0,15 másodperccel jelezhet, és amennyiben ezt hamarabb teszi meg, a szenzor érvénytelennek minősíti a jelzést, vagyis ez esetben újra meg kell ismételni a folyamatot.

Korábban a versenyző által is figyelt lámpa azután válthatott zöldre, hogy mind a négy kerék felől jelezték, hogy rögzítették. Az új szabályozás azonban minimum két tizedmásodperces különbséget ír elő, arra hivatkozva, hogy legyen idő reagálni, ha esetleg kiderül, hogy valami mégsem volt rendben a bokszkiállásnál.

A RaceFans tudomása szerint a kerékcserékben (is) éppen élen járó Red Bull miatt emeltek szót a riválisok. Mint ismeretes, a bajnokságban vezető Milton Keynes-i együttes már évek óta sorra dönti a kerékcsererekordokat, idén is az eddigi hét versenyből ötön a leggyorsabb kiállást produkálták.

A múlt hétvégi Francia Nagydíjon Sergio Pérez kerekeit 2,04 másodperc alatt cserélték le, ami 0,16 másodperccel jobb a második legjobb időnél. A változásokkal várhatóan 2-3 tizedmásodpercet fognak lassulni a kerékcserék.

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr516603964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.06.25. 21:14:38

black lives matter

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása