F1: Elárulták, miért volt piros zászló

Michael Masi versenyigazgató elmagyarázta, miért döntött úgy, hogy az utolsó két körre újraindítja a Formula–1-es Azerbajdzsáni Nagydíjat.

si202106060279_news.jpg

Vitatható, különös döntésekből sem volt hiány a drámaian alakult Azerbajdzsáni Nagydíjon: az elmúlt időszakban tapasztalt trendekhez viszonyítva szokatlanul sokat vártak a biztonsági autó pályára küldésével, mind Lance Stroll, mind pedig a bajnoki éllovas Max Verstappen baleseténél. Ennél már csak az volt meglepőbb, hogy a bajnoki éllovas esetében piros zászlóval is félbeszakították a futamot, noha már csak pár kör volt hátra a leintésig.

Szurkolók ezrei mellett a versenyzők között is akadtak olyanok, akik értetlenül álltak a döntés előtt, Charles Leclerc egyenesen viccnek nevezte, egyúttal jelezte, hogy a soron következő, francia nagydíjhétvége előtti versenyzői eligazításon még szeretné felhozni a témát. Kihasználva a megszakítást, minden csapat a jelen helyzetben amúgy is logikus gumicsere mellett döntött – eközben a várakozás is a hosszabbra nyúlt az indokoltnál.

A verseny másnapján Michael Masi elismerte, ő döntött a kérdésben, és mindenképpen az élvezett nála prioritást, hogy a pályán, versenykörülmények között intsék le az 51 körös futamot.

Az álláspontom szerint a legjobb opció a verseny félbeszakítása volt, hogy feltakaríthassák a pályát, és utána a pályán fejezzük be a futamot

– érvelt döntése mellett a The Race-nek a versenyigazgató, hozzátéve, hogy a sport érdekeit szem előtt tartva, illetve a szabályok adta keretek között nem látott okot arra, hogy ne indítsák újra a versenyt.

Egyébként a Formula–1 történelmében még nem volt példa arra, hogy ennyire késői szakaszában indítsak újra a versenyt, pedig onnantól, hogy a versenyzők teljesítették a táv 75%-át, egész pontokat osztanak. Az eddigi rekordot a 2011-es Monacói Nagydíj tartotta, ahol még egy ötkörös sprint várt a mezőnyre Vitalij Petrov és Jaime Alguersuari balesete után.

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9116584696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása