F1: Kiderült, mi okozta Leclerc és Bottas vesztét Monacóban

Leclerc és Bottas lettek a monacói verseny tragikus hősei – a Ferrari és a Mercedes a leintés után rávilágított arra, mi is történt velük.

leclerc-bottas-2021-monaco.jpg

Kétségkívül nem a Monacói Nagydíj volt a 2021-es Formula–1-es szezon eddigi legizgalmasabb versenye, drámából nem volt hiány, még ha ennek Charles Leclerc és Valtteri Bottas is örült a legkevésbé. Mint ismert, a Ferrari versenyzője az élről startolhatott volna hazai pályáján, ám a rajtrácsra kivezető körén jelezte a csapatnak, hogy mégis baj van az autóval, hiába bizonyosodtak meg arról, hogy a sebességváltó nem szorul cserére.

Így Leclerc rajthoz sem tudott állni Monacóban, a garázsból kellett végignéznie, ahogyan a virtuális pole-t megöröklő Max Verstappen rajt-cél győzelemmel tör a tabella élére. „Nem a sebességváltóval volt a baj, nem kockáztattunk” – magyarázta a Sky Sports F1-nek Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke, idézi szavait a RaceFans. – „Teljesen tisztában voltunk vele, hogy rendben lesz a sebességváltó a versenyen.”

A Ferrari hivatalos kommunikációja szerint a bal oldali kardántengely mondta fel a szolgálatot, ami pont kimaradt az ellenőrzéseknél, másrészt amiatt is érdekes, mert Leclerc az SF21-es jobb oldalát vágta neki a palánknak az időmérő edzés végén. „Lehetséges, hogy teljesen független a balesettől a probléma. Teljesen meg kell értenünk és kielemeznünk a történteket. A sebességváltót megvizsgáltuk szombat este, újra lett építve” – szögezte le.

A maranellói istálló számára keserédesen sikerült a Monacói Nagydíj, mert amíg Leclerc műszaki hiba áldozata lett, Carlos Sainz stabil versenyzéssel hozta a második helyet, így először állhatott dobogóra a spanyol a Ferrari színeiben.

m268579.jpg

Más volt azonban a helyzet a Mercedesnél, mivel Bottas kerékcseréje akkor siklott félre, amikor a finn dobogós pozícióban állt, ám a malőr miatt kiesett, az elbaltázott bokszstratégiára és a csapatra mutogató Lewis Hamilton csak hetedik lett, így a vezetést is elveszítette az összetettben.

Bottas problémájával kapcsolatban a Mercedes technikai igazgatója szólalt meg. „Nem jött le a kerék, még mindig rajta van az autón” – olvashatóak James Allison szavai a RaceFans hétfő reggeli (!) cikkében, utalva arra, hogy a probléma az volt, hogy az anya rászorult a kerékagyra. – „Le kell majd csiszolni. Szükség lesz egy Dremelre ahhoz, hogy fájdalmasan átszeljük vele a kerékanya maradványait. Erre viszont már csak a gyárban kerül sor.”

A finn versenyző úgy érezte, akár a győzelemért is harcba szállhatott volna, ha nincs a bokszutcai malőr, helyette azt kellett konstatálnia, ahogyan sorra húznak el mellette az ellenfelek, majd teljesen lehetetlenné válik a helyzete. „Először még csak úgy voltam vele, hogy oké, ez egy lassú kiállás. Utána elkezdtem számolgatni, hogy Sainz már nyilván megelőzött, majd Norris is, vagy bárki, aki mögötte volt” – emlékezett vissza az összetett negyedik helyére visszacsúszó Bottas.

„Majd eltelt 30 másodperc, és egyszerűen már nem akartam elhinni. Nyilvánvalóan borzasztóan csalódott vagyok, hiszen egy olyan szituáció történt, aminek nem lett volna szabad előfordulna – hatalmas hiba” – folytatta keseregve a Mercedes pilótája. – „Ami engem illet, balszerencsés voltam. Ez olyasvalami, amit a csapatnak kell orvosolnia a következő versenyig, kiemelt fontossággal.”

Fotó: Scuderia Ferrari Press Office, Steve Etherington / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6016569714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brmbolec 2021.05.26. 06:13:41

Hát ha ők mondják, akkor biztos úgy is van. Nincs itt semmi furcsaság. Tovább lehet menni.

Bafana 2021.05.26. 08:38:31

"a Ferrari és a Mercedes a leintés rávilágított arra, mi is történt velük."
Nem vagyok nyelvtannáci, de ezt most hogyan??
Nagyon töri itt valaki a finnugrot :)

Kováts Olivér/KO · http://brakingnewsmotorsport.blog.hu 2021.05.27. 12:11:38

@Bafana: Kimaradt egy szó, de már javítva. Köszönjük a jelzést! :))

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása