F1: Mercedes-fölény a piros zászlókkal tűzdelt imolai pénteken
Formula–1 2021: Emilia-romagnai Nagydíj – 1-2. szabadedzés

Mindkét pénteki szabadedzésen Valtteri Bottas volt a leggyorsabb Imolában, ahol piros zászlókból sem volt hiány a két egyórás tréning folyamán: van, aki többször is bajba került.

m262794.jpg

Hűvös, de néhol derűs időjárás fogadta a mezőnyt a Pirelli Made in Italy Emilia-romagnai Nagydíj – ígérjük, a hétvége hátralevő részében a rövidített változatot fogjuk használni – pénteki napján. A 60 perces első szabadedzés kezdete után nem kellett sokat várni arra, hogy lendüljenek a sárga zászlók: a bemutatkozó hétvégéjén is többször hibázó Nyikita Mazepin szinte azonnal a sóderágyban kötött ki, de az orosz valahogyan ki tudott evickélni a sóderágyból.

A Haas újonca mellett többen, köztük Lewis Hamilton és Max Verstappen is járt a pályán kívül, bő 20 perccel a leintés előtt viszont a piros zászlók is előkerültek, egy rejtélyes baleset okán. A bajnokság Biggin Hill-i, technikai létesítményében felmerült áramkimaradás miatt ugyanis nem kerültek elő releváns – pláne nem fedélzeti kamerás – felvételek, így csak a versenyfelügyelői határozatból derült ki, hogy Sergio Pérez és Esteban Ocon koccantak az 5-ös kanyarnál, amiből csak a bal hátsó defekttel megpördülő Red Bull-t, valamint a törött jobb első felfüggesztéssel félreálló Alpine-t láthatta a nagyérdemű. Mindketten egyetértettek abban, hogy egymás félreértése idézte elő a balesetet, így egyikük sem kapott büntetést.

Mintegy tíz percig volt érvényben a megszakítás, így a szabad jelzésnél már csak 12 perc volt hátra. A hajrában meleg pillanatokat élt át a Rivazza bejáratánál Williamsével megbicsakló Nicholas Latifi, a kezdést a legkevésbé sem meghazudtolva, egy újabb Mazepin-incidenssel ért véget az első szabadedzés. Az orosz ezúttal a Rivazza kijáratánál dobta el, majd össze is törte a Haas-Ferrarit – így a kockással együtt a piros zászló is lendült az idő lejártakor.

A Biggin Hill-i problémák miatt a Live Timing működése és funkciói is akadoztak, de a végén kiderült, hogy a két Mercedes zárta az élen a gyakorlást Valtteri Bottas vezetésével. A finn 1:16.564-es idejétől viszont alig néhány századdal kapott ki a címvédő Lewis Hamilton, a harmadik helyre pedig a Red Bull-os Max Verstappen ért oda, a sokáig a garázsban időző Charles Leclerc-t (Ferrari) és Pierre Gaslyt (AlphaTauri) megelőzve.

Az első szabadedzés végeredménye:

f1_2021_imola_fp1.jpg

Mindössze kettővel, 13,3 Celsius-fokra emelkedett a levegő hőmérséklete a közép-európai idő szerint már a délutáni órákban lebonyolított, az idei szabályok értelmében szintén 60 perces második edzésen. Épphogy eltelt tíz perc, újra a Red Bull került bajba: ezúttal Max Verstappen alatt állt meg az autó, és ugyan félrehúzódott a holland, a virtuális biztonsági autó elrendelése bizonyult a biztos megoldásnak.

Verstappen kálváriájától eltekintve az utolsó percekig eseménytelenül zajlott a tréning, mivel a hangsúly főként a hosszú etapokra került. Így a Mercedes párosa tulajdonképpen a 60 perc zömét az élen töltötte, mely – a délelőtti gyakorláshoz hasonlóan – Valtteri Bottas elsőségével végződött.

Több mint egy másodpercet javított korábbi idején a finn, Hamilton pedig ezúttal is egy hajszállal maradt el. Némi meglepetésre Gasly végzett mögöttük a harmadik helyen, ráadásul egy tizedmásodpercen belül, míg a franciát a Ferrari duója követte, Carlos Sainz ezúttal gyorsabb volt Leclerc-nél. Az utolsó percekben ráadásul Leclerc a Ferrariját is összetörte: a Rivazza kijáratánál hirtelen, az ideálisnál nagyobb tempóval csúszott le a pályáról, emiatt ezúttal is a piros zászló jelentette az edzés végét.

A hétvége programja a szombati harmadik edzéssel folytatódik, amit 11:00-tól rendeznek, míg a kvalifikációra 14:00-kor kerül sor a Fülöp herceg temetése miatti programváltozás eredményeként. Mindkét eseményt élőben közvetíti majd az M4 Sport.

A második szabadedzés végeredménye:

Fotó: LAT Images / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3316503258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása