Kizárták a Mercedes-motoros autókat az FE-időmérőről
Formula–E 2020/2021: Ad Diriyah ePrix – 2. időmérő edzés

Edoardo Mortara balesete alapjaiban írta át a szombati forgatókönyvet Rijádban, mivel a Mercedes és a Venturi sem vehetett részt az időmérőn. Ebből pedig a pénteken még csetlő-botló Robin Frijns profitált: a kétszeres győztes első pole-jának örülhet a Formula–E-ben.

1-eps702_114623_fer7893.jpg

Robin Frijns elsőségével indult a Formula–E szezonnyitó szaúd-arábiai hétvégéjének második felvonása, a Virgin hollandja így megtörte Nyck de Vries eddig egész hétvégén át tartó diadalmenetét. A folytatás szempontjából igazán meghatározó pillanatok mégis a kockás zászló után következtek: Edoardo Mortara már a leintést követő rajtgyakorlatoknál szenvedett hatalmas balesetet, nagy erővel nekicsapódva a célegyenes végi TecPro-korlátnak. A szezont dobogóval nyitó svájci-olasz pilótát elővigyázatosságból kórházba szállították ugyan, de csapata, a Venturi tájékoztatása szerint eszméleténél volt a baleset után.

Nem először fordult elő ilyesféle eset Mercedes-hajtású autóval: a tavalyi Mexikóvárosi ePrix-n a mostanihoz kísértetiesen hasonló módon keveredett balesetbe, majd ütközött a falnak De Vries. Akkor a brake-by-wire hibásodott meg, a mostani probléma oka ismeretlen. Mindenesetre az FIA sem a Mercedes, sem pedig a Venturi autóit nem engedte pályára az időmérő edzésen, ami lényegesen átrajzolta az erőviszonyokat, tekintve, hogy a pénteki esti versenyen ezen két csapat autója zárt az első két helyen.

De Vries, Stoffel Vandoorne, Mortara és Norman Nato négyesen kívül André Lotterer sem vett részt a kvalifikáción, aki a harmadik szabadedzésen során törte össze a Porschét, előcsalogatva a piros zászlókat.

Így majdnem egy csoportnyi autóval kevesebbel vágott neki a csoportidőmérésnek a mezőny. Az első csoport nagy vesztesei Mitch Evans és René Rast voltak, akik a hosszas kivárás és egymás feltartása miatt, nem értek fel időben gyorskörre, így azok után, hogy az első versenyen mindketten a dobogóért harcoltak, ezúttal csak a 18-19. rajtkockát foglalhatják el.

Ezzel szemben az előző évi csapatbajnokság utolsó két helyezettje, a Dragon és a NIO 333 mindkét autójával a Superpole-ig menetelt, rajtuk kívül a csoportkvalifikációt magabiztos fölénnyel nyerő Frijns, valamint Sam Bird jutott tovább, aki már az első versenyen erősnek bizonyult a Jaguarral, amíg össze nem akadt korábbi csapattársával, Alex Lynn-nel egy balul elsült előzési kísérlet következtében, ami mindkettejük kieséséhez vezetett.

1-eps702_110247_j6i1517.jpg

Első pole-ját szerezte Robin Frijns a balul sikerült pénteki napja után. | Fotó: Sam Bloxham / Motorsport Images (FIA Formula E Media)

Gyatra pénteki napja után viszont ezúttal semmi sem állíthatta meg Frijnst, aki első pole-ját szerezte az FE-ben. Tőle alig három tizeddel kapott Sérgio Sette Câmara, aki óriási bravúrral a második kockába kvalifikálta a Dragont, őt Bird, Oliver Turvey és Tom Blomqvist kettőse, valamint Nico Müller követte. A tegnapi eredmények fényében már az is nagy szó, hogy a DS Techeetah ezúttal Jean-Éric Vergne-nyel és Antonio Félix da Costával is a legjobb tízben zárt: a francia a hetedik, a tavalyi bajnok a tizedik lett, szendvicsbe zárva Sébastien Buemit (Nissan e.dams) és Lynnt (Mahindra).

A második rijádi verseny az elsőhöz hasonlóan 18 órakor rajtol magyar idő szerint, az újabb 45 perces + 1 körös összecsapást szintén az Eurosport 2 adja élőben.

A második időmérő edzés végeredménye:

fe_2020-2021_rijad_2_idomero.jpg

Nyitókép: Andrew Ferraro / Motorsport Images (FIA Formula E Media)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9916442394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása