Fölényes portugál siker a MotoGP szezonzáróján
MotoGP 2020: Portugál Nagydíj

A bajnoki cím sorsa már korábban eldőlt a királykategóriában, ellenben a Moto2-ben és a Moto3-ben az idényzáró Portugál Nagydíjig várni kellett a bajnokavatással.

368556_miguel_oliveira_tech3_ktm_rc16_motogp_algarve_international_circuit_prt_2020-11-20-7.jpg

A Formula–1-hez hasonlóan a MotoGP-ben is az Algarve International Circuittel tért vissza a versenynaptárba a Portugál Nagydíj, ám a kétkerekűek elit- és kísérőbajnokságaiban az év utolsó versenyét rendezték a portimaói pályán, méghozzá zárt kapuk mögött.

Egy ember azonban érinthetetlen volt a hétvége folyamán: a hazai pályán versenyző Miguel Oliveira Grand Chelemmel dominálta a Portugál Nagydíjat. A Red Bull KTM Tech 3 motorosa elhappolta a pole-t a szombati időmérő edzésen Franco Morbidelli és Jack Miller elől, ez pedig elegendő volt ahhoz, hogy már a rajtot követően faképnél hagyja a mezőnyt, majd minden körben vezetve, sima rajt-cél sikerrel szerezze pályafutása második győzelmét a királykategóriában.

368827_miguel_oliveira_tech3_ktm_rc16_motogp_algarve_international_circuit_prt_2020-11-22-35.jpg

A dolog pikantériája, hogy ugyan győzött a Stájer Nagydíjon, a portugál verseny előtt Oliveira egyetlen kört sem vezetett a MotoGP-ben, a második Red Bull Ring-i futamot is úgy húzta be, hogy az utolsó kanyarban tört az élre, kihasználva, hogy Miller és a KTM gyári pilótája, Pol Espargaro is lesodródott.

A 25 éves portugál győzelméhez tehát kétség sem fért, a második helyért azonban már annál kiélezettebb volt a küzdelem: Miller az utolsó körben csente el az ezüstérmet Morbidellitől. A 2021-re gyári szerződést kapó Pramac-versenyző ezzel bebiztosította a Ducatinak a gyártói bajnoki címet – ami 2007 óta először került az olaszokhoz –, a Petronas SRT Yamaha olasz pilótájának pedig a dobogó legalsó foka is a második helyet jelentette az összetettben, míg a suzukis Alex Rins az utolsó pontszerző, 15. helyen végezve is megőrizte bronzérmét.

A jövőre már a Repsol Honda színeiben visszatérő Pol Espargaro (KTM) és Takaaki Nakagami (LCR Honda) tették teljessé az első öt sorrendjét, a japán legjobb hondásként zárt 2020-ban. A világbajnok Joan Mir nehéz hétvégével búcsúztatta a szezont, a Suzuki versenyzője a 20. rajtkockából indulva nem fejezte be a versenyt: előbb a pramacos Francesco Bagnaiával akadt össze, majd műszaki hiba miatt kiállni kényszerült.

Miller és Espargaro mellett sokak pályafutása érkezett még fontos mérföldkőhöz a Portugál Nagydíjon:

  • a jövőre (átmeneti) szabadságra vonuló Andrea Doviziosót hatodikként intették le utolsó ducatis futamán,
  • a hétszeres világbajnok Valentino Rossi 12. lett utolsó gyári yamahás versenyén,
  • Cal Crutchlow egy 13. hellyel intett búcsút főállású MotoGP-pályafutásának.

A Portugál Nagydíj végeredménye:

null

null

Amíg a MotoGP-ben már az előző, valenciai hétvégén eldőlt a bajnokság, mind a Moto2-ben, mind a Moto3-ben izgalmas szezonzárón avattak bajnokot, Enea Bastianini és Albert Arenas személyében – előbbit jövőre már a királykategóriában, utóbbit a Moto2-ben láthatjuk viszont. Az alsóbb kategóriákban a pályafutása első győzelmét szerző Remy Gardner, valamint Raúl Fernandez győzedelmeskedtek Portimaóban.

A Moto2 befutója:

A Moto3 befutója:

Ha a koronavírus-járvány is úgy akarja, március 28-án rajtol el a 2021-es idény, az első versenyt Katarban rendezik, ahogyan az idén is volt a nevelőbajnokságok esetében, a pandémia ellenére.

Fotó: Polarity Photo / KTM Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr416295830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása