F1: Veszélybe kerülhet a Spanyol Nagydíj?

Az Egyesült Királyságban újra kötelező karantént rendeltek el a Spanyolországból érkezőkkel szemben, emiatt árgus szemekkel figyeli az F1 a spanyolországi vírushelyzetet.

barcelonasunday12-474908.jpg

Az immár 13 fordulósra bővített versenynaptár értelmében augusztus közepén, a két brit verseny után rendeznék a Formula–1-es Spanyol Nagydíjat. Csakhogy a napokban bejelentették, hogy a koronavírusos esetszámok újfent növekvő tendenciája miatt a Spanyolországból érkezőkre két hét kötelező karantén vár az Egyesült Királyságba való belépést követően.

Önmagában ez a tény nincs befolyással a barcelonai futam sorsára, az F1 vezérkara ugyanakkor nem akarja kockáztatni a résztvevők egészségét, ezért folyamatosan monitorozza a spanyolországi koronavírus-helyzet alakulását, aminek enyhítésére már új intézkedéseket is bevezettek a szóban forgó országban, egy esetleges második fertőzéshullám megelőzése végett. Ezek részeként Katalónia államában – ami a nagydíjnak is otthont ad – két hétre elejét vették az éjszakai életnek, de az északkeleti régión kívül eső városokban is nagy erőkkel dolgoznak a vírus megfékezésén.

A BBC Sport úgy értesült, hogy minden aggodalom ellenére mind az F1, mind pedig a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) arra készül, hogy megrendezik augusztus 16-án a Spanyol GP-t. Ettől függetlenül előfordult, hogy szignifikáns romlás esetén inkább a biztonságot választják a versenyrendezéssel szemben, ahogyan arra például az IndyCarban már volt is precedens: épp a minap érkezett a bejelentés, miszerint a portlandi és a Laguna Seca-i fordulót is kivették a menetrendből, az elmaradó versenyeket pedig duplázásokkal (Road America, Iowa, Harvest GP) váltják ki.

Pedig a 2020-as világbajnoki szezon így is rendkívül szigorú biztonságú intézkedések mellett, négy hónap csúszással vehette kezdetét. A védekezésben fontos szerepet tölt be a rendszeres, négy-öt naponta történő tesztelés, a védőtávolság betartása, a maszkviselés, valamint a folyamatos fertőtlenítés.

Bár bizonyos pontokban talán túlzásnak tűnik, igencsak hatékonynak bizonyult a szinte mindenre kiterjedő protokoll az eddigi három versenyen, mivel körülbelül 15 ezer mintavétel mellett mindössze két embernél mutatták ki a koronavírust. Őket elkülönítették, az illetékesek a kontaktkutatást és az ezzel járó további intézkedéseket is elvégezték.

A versenynaptár alakulása is arra utal, hogy az F1-ben igyekeznek az alacsonyan tartani a vírusfertőzés kockázatát, mivel eddig csak európai helyszínekből áll a versenynaptár, és talán a szeptember végi Orosz Nagydíj lehet az első verseny idén, amit nézők is látogathatnak. A bejelentett versenyeken túl Bahrein és Abu-Dzabi helye tűnik még biztosnak, továbbá Vietnámmal és Malajziával tárgyalnak a szervezők a legutóbbi sajtóértesülések szerint. A múltkori bejelentéssel együtt az már eldőlt, hogy idén egyáltalán nem utazik az amerikai kontinensre a száguldó cirkusz.

Fotó: Pirelli F1 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4616080298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása