F1: Bottas és Leclerc kihúzta a gyufát

A Mercedes és a Ferrari versenyzője a két osztrák futam között hazautazott Monacóba, ezzel megszegve a Formula–1-es járványügyi előírásokat. Mindkét csapatot figyelmeztethetik.

m233145.jpg

Rendkívül szigorú előírások mellett ugyan, de az elmúlt hétvégén végre elrajtolt a 2020-as Formula–1-es szezon. A szabályok értelmében a csapatoknak egy-egy buborékot kell képezniük, ám ezzel már a hétvége folyamán is akadtak problémák: Sebastian Vettelt kapták azon, hogy korábbi csapata a Red Bull csapatfőnökével, valamint tanácsadójával beszélget, úgy, hogy sem a négyszeres világbajnok, sem Christian Horner, sem Dr. Helmut Marko nem viselt maszkot.

Akkor a Ferrari és a Red Bull emlékeztető jelleggel levelet kapott a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA), most pedig a Ferrari mellett a Mercedes számíthat figyelmeztetésre – írja a Guardian. A közösségi médiában közzétett fényképek, bejegyzések alapján ugyanis az Osztrák Nagydíjat követően a futamgyőztes Valtteri Bottas és Charles Leclerc is monacói otthonába utazott, a Ferrari versenyzője ráadásul egy étterembe is beült egy baráti társasággal.

m234398.jpg

„Nyilvánvalóan kiderítettem, hogy visszamehetek-e, vagy sem, akkor a válasz az volt, hogy igen” – idézi a finnt a Reuters, aki egy videókonferencián nyilatkozott az újságíróknak. Azt is elárulta, hogy barátnőjével, az ausztrál kerékpáros Tiffany Cromwell-lel együtt ment haza, de ő szintén jelen volt a versenyen.

„Nem igazán van különbség aközött, hogy itt maradok-e ugyanazokkal az emberekkel ugyanazon a buborékon belül, vagy hazamegyek. Csupán haza akartam menni három napra. Úgy gondolom, jólesett, és azt érzem, így feltöltődve térhetek vissza a hétvégére. Biztonsági szempontból sincs különösebb jelentősége, hiszen csak azokkal az emberekkel voltam, akikkel amúgy is lennék” – magyarázta Bottas, hozzátéve, hogy szerinte nem szegett szabályt.

20007-styrian-gp-press.jpg

Hasonló álláspontot képviselt a másik „renitens”, Leclerc úgy véli, a rendszeres tesztelés mellett elfogadható, amit tett. „Hazamentem, ugyanakkor kétszer is teszteltek, mielőtt visszajöttem. Két nap alatt mindkét teszt negatív lett. Két napra mentem haza, és ott is elvégeztettem két tesztet, hogy biztos legyek az eredményben” – mondta.

A Guardian azt írja, a magatartási kódex ennek lehetőséget nem zárja ki, ugyanakkor arra vonatkozó passzust tartalmaz, hogy a csapat valamennyi tagjának az előre kijelölt buborékban kell maradnia. A szabályzat mindemellett lehetővé teszi, hogy az ismétlődő szabályszegésekről a stewardok is tudomást szerezzenek, ami akár versenyszankciókat is eredményezhet.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése óta tisztázták, hogy végül csak Leclerc kapott figyelmeztetést.

Fotó: Mercedes Media Database, Scuderia Ferrari Press Office

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr815993022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása