Cirkusz újraértelmezve: se parádé, se pódium nem lesz az F1-ben

A vártnál is szigorúbb feltételek mellett térhet vissza a „régi kerékvágásba” a Formula–1: a versenyhétvégék megszokott elemei közül jó néhány átalakul, vagy akár teljes mértékben eltűnik.

_r034282.jpg

Több hónapnyi kínkeserves várakozást követően, július elején rajtol a Formula–1 idei szezonja, csakhogy a visszatéréskor teljesen más lesz a hangulat a királykategóriában a megszokotthoz képest. Rendkívül szigorú óvintézkedések mellett folytatódhat a bajnokság a koronavírus miatt: a tervek szerint teljesen elszigetelnék a külvilágtól az F1-es közeget, a védőtávolság, a maszkviselés, valamint az állandó koronavírus-tesztek mind a protokoll részei lesznek.

Joggal merült fel a kérdés, hogy ilyen vasszigor mellett hogyan tudósíthat majd a média az eseményekről, hogyan fog zajlani egy futam előtti procedúra, vagy éppen egy díjátadó ceremónia, vagy egyáltalán bármi, ami eddig a nagydíjhétvégék szerves részét képezte. A felmerült kérdések egy részét a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) csütörtöki közleménye válaszolta meg, amelyből a The Race szemezgetett.

dsc_4811.jpg

A védőtávolság értelmében még a versenyzői eligazítások menetébe is belenyúlnak, ezekre az elkövetkezendő hétvégéken videókonferencia keretében kerül sor. Egy ideig dobogón pezsgőző versenyzőkre se számítsunk, avagy a díjátadó menete is eltér majd az eddigitől. Az egész verseny utáni procedúra új forgatókönyvet kaphat, valószínűleg a rajtrácson fogják díjazni a legjobbakat, de a végleges formátum még némi csiszolásra szorul.

„Az egyik opció, hogy az autók a pályán maradnak, a versenyzők pedig azok elé állnak. A díjakat sem tudjuk átadni a megszokott módon, mivel ebben az esetben tarthatatlan lenne a távolság, de erre is kidolgoztunk tervet, illetve forgatókönyvet, arra is, hogyan tudjuk ezt majd közvetíteni a tévében” – nyilatkozta utóbbi kapcsán Ross Brawn sportigazgató a Formula–1 hivatalos weboldalán, az F1.com-on.

Rajtrácson gyülekező autókat még láthatunk, viszont a rajt előtti szokások is megváltoznak. A versenyzők nem fognak összegyűlni, hogy meghallgassák a helyi nemzeti himnuszt, ahogyan a „Future Stars” projekt keretében meghívott gyerekek – Magyarországon feltörekvő, rendkívül ifjú autóversenyző-palánták – sem látogathatják egy ideig a hétvégéket. A labdarúgásból átemelt hagyományt videóüzenetekkel válthatják ki.

dsc_3100.jpg

A dobogóceremónia mellett látványos változást jelent a versenyzői parádé eltörlése, mondván, rajongók nélkül nincs sok értelme annak, hogy egy kamion platóján összezsúfoljanak 20 versenyzőt. Brawn szerint a rendkívüli óvintézkedések már a teljes 2020-as szezont végigkísérik, habár egyelőre nem tisztázott, lesznek-e közönség előtt megrendezett futamok, vagy sem.

„100%-ig biztos vagyok benne, hogy magával ragadó, izgalmas terméket állítunk elő, csak más lesz. Ez az új normális. És hogy meddig tart? Még nem tudják, de biztos, hogy az év hátralevő részére ez lesz az új normális” – mondta.

Fotó: Hungaroring Média

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7815807070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása