Teljesen más lesz az F1 a koronavírus miatt

A koronavírus miatt érvénybe lépő szigorú óvintézkedések miatt arra lehet számítani, hogy teljesen megváltozik a Formula–1-es hétvégék hangulata.

ap-1ztadtpah1w11_news.jpg

Kedden nyilvánosságra hozták a 2020-as F1-es versenynaptár európai szakaszát, ám a kontinensre tervezett nyolc versenyt – jelen állás szerint – biztosan zárt kapuk mögött, szigorú, a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében hozott óvintézkedések mellett rendezik meg. A legfontosabb biztonsági direktívákat öt pontban összegezve ismertették, nem sokkal az új kalendárium délelőtti nyilvánosságra hozatalát követően:

  1. Állandó tesztelés: Privát úton, még az utazást megelőzően a személyzet valamennyi tagján koronavírus-tesztet végeznek el, és ahhoz, hogy az illető részt vehessen az eseményen, a tesztnek negatív értéket kell mutatnia. Rendszeres tesztelni fogják a paddock tagjai privát orvosi stáb felügyelete mellett, a hétvégék alatt is, emellett a pályára érkezéskor további ellenőrzéseknek vetik alá őket.
  2. Zárt kapus események: Várhatóan az európai versenyeken a nézők, a vendégek és a partnerek nem lehetnek jelen. Az F1 reméli, hogy amint biztonságos, nézők is látogathatják a versenyket. A köztes időben azonban a tribünök üresek lesznek, míg a paddock a szokottnál jóval csendesebb. Csakis az alapvető személyzet tartózkodhat a pályán egyelőre.
  3. Minimális személyzet: Jelentősen csökken az utazó személyzet, mind a csapatok, mind az FIA részéről, a beszállítókról és az F1-es szervezetről nem is beszélve. Ennek segítése érdekében számos feladatot (részben) távolléti irányításból látnak, mint például a televíziós közvetítés egyes részeit. Emellett az egyes csapatok tagjai nem vegyülhetnek más csapatokéival.
  4. Izolált utazás: Az utazó személyzet valamennyi tagja – aki rendelkezik negatív koronavírus-teszttel – charter járatokkal és privát transzferekkel utazik a helyszínekre, valamint a pálya, a szállás és a repülőtér között. Az F1-es közösség hermetikusan el lesz zárva annak érdekében, hogy ne érintkezzenek olyanokkal, akiket nem teszteltek.
  5. Társadalmi védőtávolság: A teljes versenyhétvége folyamán, a paddockban és a pályán is ügyelni fognak a társadalmi védőtávolság betartására. Ennek céljából a verseny előtti és utáni procedúrák – mint például a himnusz, a parc fermé és a díjátadó ceremónia – menete is változik majd, csakúgy, mint a különböző médiakötelezettségek teljesítése és az interjúkészítés során.

Más lesz a rajongók nélküli világ

ap-1ztara56d1w12_news.jpg

Mint az az átdolgozott versenynaptárból kiderült, két egymást követő Osztrák Nagydíjjal rajtol el a 2020-as szezon, július első két hétvégéjén. A szervezés kapcsán elismerően beszélt a spielbergi pályát is birtokló Red Bull tulajdonosáról, Dietrich Mateschitzről az Alpha Tauri csapatfőnöke, Franz Tost – gondolatait a RaceFans idézi:

„Hatalmas köszönet illeti Dietrich Mateschitzet és a Red Bullt, amiért lehetővé teszik, hogy Spielbergben rajtolhasson a Formula–1-es szezon, és így újra munkába állhatunk. Rengeteg időbe és erőfeszítésbe került, hogy megszerezze a kormány engedélyét. Ez annak is az eredménye, hogy néhány héttel ezelőtt Dr. [Helmut] Marko [a Red Bull tanácsadója – szerk.] egyeztetett az illetékes hatóságokkal” – mondta.

„Természetesen más lesz a hangulat, kár, hogy a nézők nem lehetnek jelen, de ez az első fontos lépés annak érdekében, hogy a Formula–1 visszatérhessen a régi kerékvágásba, amilyen hamar csak lehet. A sztenderdek rigorózusak, és már alkalmazzuk őket faenzai és bicesteri létesítményünkben, ami lehetővé tette, hogy dolgozóink június 1-ével ismét felvehessék a munkát. Üzleti szempontból élhető, ráadásul annak is a jele, hogy az élet kezd újra normális lenni.”

ap-23ct8fxqd1w11_news.jpg

Christian Horner, az anyacsapat vezetőjének állítása szerint a Red Bull minden követ megmozgatott azért, hogy kiharcolja az Osztrák Nagydíjakat, miközben biztonságosan kezdődhet el az idei szezon.

„Ez egy fantasztikus helyszín, örömmel tölt el minket, hogy hazai pályán vághatunk neki az idénynek. Mindenki hatalmas erőfeszítéseket tett ennek érdekében, a két Red Bull Ring-i verseny pedig mintaként szolgálhat a többi futamnak. Nyilvánvaló, hogy a színfalak mögött számos egyeztetés zajlott a Libertyvel, az FIA-val, valamint a helyi hatóságokkal, hogy felelősségteljesen térhessünk vissza a versenyzéshez, továbbá mindannyiunknak ki kell vennünk a részünket az óvintézkedésekből. Mindenképpen pozitív, hogy már nyolc versenyt megerősítettek a versenynaptárban” – nyilatkozta.

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7715736698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása