F1: Hamiltont sokkolja, hogy még nem fújták le az Ausztrál Nagydíjat

Nincs egységes álláspont a versenyzők körében, ami a Formula–1-es szezonnyitót illeti a koronavírus vonatkozásában.

es4qf0_x0aakoal.jpg

Jelen állás szerint vasárnap elrajtol a 2020-as Formula–1-es szezon az Ausztrál Nagydíjjal, persze ez még változhat, főleg annak tudatában, hogy már öt csapattagot is vizsgálnak koronavírus gyanújával – a kérdés az, hogy bármelyikük tesztje is pozitív lesz-e. Az egy héttel korábbi álláspont ellenére, miszerint a verseny rendezése nem jelent különösebb egészségügyi kockázatot, Victoria állam tisztifőorvosa tisztázta, hogy még mindig sztornózhatják a versenyt. A versenyzők körében is a koronavírus volt a téma a nagydíj nulladik napján, vagyis a csütörtöki sajtónapon.

A napokban már közzétett egy fényképet az Instagram-oldalán Lewis Hamilton, a Mercedes hatszoros világbajnoka szerint az F1 túlságosan lassan reagált a tüdőgyulladás-járvány terjedésére. „Isten tudja, hány ember fordul meg egy repülőjáraton és pláne a repülőtéren. De próbáltam nem erre gondolni igazán, inkább próbáltam biztosra menni abban, hogy elővigyázatosan betartsam a tanácsokat. Gondolok itt arra, hogy igyekeztem nem hozzáérni dolgokhoz, illetve a kézfertőtlenítő rendszeres használatára” – idézi a RaceFans.

Hamilton egyértelműen arra voksolt volna, hogy ne tartsák meg a melbourne-i szezonnyitót. Az ezzel ellentétes elhatározást elég keményen bírálta:

„Nagyon-nagyon meg vagyok lepődve amiatt, hogy egyáltalán itt vagyunk.

Remek, hogy vannak versenyeink, de számomra sokkoló, hogy most itt ülünk ebben a szobában. Hozzáteszem, már ma is sok szurkoló volt itt, de úgy tűnik, hogy van egy része a világnak, amely késve reagál a történésekre. Ma reggel viszont már Trump is lezárta a határokat az Európából érkezőkkel szemben, a NBA-t is felfüggesztették. A Formula–1 azonban mindennek ellenére folytatódik.”

es44wdoxqaayyvf.jpg

Meg kell jegyezni, a koronavírus főként az idős és/vagy beteg emberekre nézve veszélyes kifejezetten – ezzel kapcsolatosan is hangot adott aggodalmának a regnáló világbajnok. „Ma reggel láttam Jackie Stewartot, fitt volt és egészséges. A paddockban sétálva viszont több idős embert láttam, ami az itt élőkre nézve aggasztó lehet. Elég nagy cirkusz jött ide, és emiatt határozottan aggódom” – jegyezte meg.

Azt is megkérdezték Hamiltontól, mi miatt lehet az, hogy a Formula–1-ben még nem léptek fel komolyabban a koronavírus ügyében. „A pénz beszél” – felelte kapásból, néhány másodperccel később viszont hozzáfűzte: „De nem igazán nem tudom, mi lehet az oka. Nem is érzem azt, hogy el kellene vonatkoztatnom a tényektől, illetve a véleményemtől.”

„Annyit tudok csak tanácsolni, hogy mindenki legyen óvatos, lehetőleg kerülje a kilincsek és egyéb felületek érintését. Remélem továbbá, hogy mindenkinél van kézfertőtlenítő. A rajongók miatt bízom abban, hogy mindenki ügyel az elővigyázatosságra” – tette hozzá. – „Amikor sétáltam, azt láttam, hogy minden úgy zajlik, mintha ez egy normális nap lenne, pedig nem az. Csak remélni tudom, hogy mindenki, köztük a rajongók is biztonságban vannak.”

es43el3xyaarmd9.jpg

Osztotta Hamilton álláspontját Kimi Räikkönen is, a 2007-es világbajnoknak meggyőződése, a csapatok többsége inkább azt preferálta volna, hogy ne legyen verseny. „Nem vagyok biztos benne, hogy rendben van az, hogy mi most itt vagyunk. Valószínűleg nem, de ez nem rajtunk múlik, nem a mi döntésünk” – kezdte gondolatait a finn.

„Ha ez tisztán a csapatok döntése lett volna, úgy vélem, nem lennénk itt” – zárta rövidre a témát az Alfa Romeo versenyzője.

Vannak azonban olyanok is, akik ellenkezőleg látják a dolgokat. Ezt a tábort erősíti többek között Hamilton csapattársa, Valtteri Bottas is. „Nagyon-nagyon jó, hogy újra itt lehetünk és újra versenyezhetünk, legalábbis valószínű”mondta a mercedeses. – „Nem igazán hallottam semmit erről, de nem is vagyok nagy szakértője a globális helyzetnek.”

„Nyilvánvalóan minket, mint csapatot, rendszeresen tájékoztatnak, sokan folyamatosan figyelemmel kísérnek mindent. A csapatszemélyzet, a rajongók, illetve mindenki másnak a biztonsága rendkívül fontos, akik érintettek az ilyesféle eseményekben” – folytatta mondandóját.

„Biztos vagyok benne, hogy ennek kapcsán mindenki próbál biztosra menni. Ha a mostani vagy további hétvégék kapcsán változik is az álláspont, azért lesz, mert jó ok van rá. Nem tudom, mi mást mondhatnék még. Lelkesen várom, hogy versenyezhessek, hiszen ezért vagyunk itt. Ha pedig hagynak is minket versenyezni, fogok örülni neki.”

ap-23char7md1w11_news.jpg

A Red Bull versenyzője, Alexander Albon is biztos benne, hogy az F1 ura a helyzetnek, ezért a versenyek kapcsán korrekt döntések fognak születni. „Nem vagyok abban a helyzetben igazán, hogy erről beszéljek. Azt viszont tudom, hogy a Formula–1, az FIA és a csapatok sokat beszélnek erről, és próbálnak megoldást találni” – ismertette álláspontját a témában.

„Tudom, hogy rengeteg szakértővel rendelkeznek ennek kapcsán, így igazán megbízhatunk bennük. Úgy gondolom, ha vannak, akik jobban ismerik a helyzetet, mint mi, azok ők. Ők lesznek azok, akik megfelelő döntéseket fognak hozni, ha eljön annak az ideje. Mindannyian megbízhatunk bennünk” – igyekezett csillapítani a kedélyeket a thai-brit pilóta.

Egyetértett Albonnal Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo is, akik az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján elmondták, hogy a sportszakmai vezetés és a felügyelőtestület biztosan helyes döntést fog hozni.

„Nagyon nehéz fair ítéletet hozni” – mondta a helyzet kapcsán Vettel, aki ugyanakkor Hamilton aggodalmait is helytállónak találta. – „Természetesen láthatják, hogy már számos sporteseményt és nagyobb rendezvényt elhalasztottak vagy töröltek is. Ahogy Lewis is mondta, fair kérdés, hogy miért is vagyunk itt.”

„Nyilvánvaló, hogy bíznunk kell az FIA-ben és a FOM-ben, emellett pedig a lehető legtöbb óvintézkedést meg kell tennünk. De szerintem nincs ember, aki meg tudná mondani pillanatnyilag, mennyire tudjuk kontrollálni a helyzetet. Mindenkinek saját magára kell odafigyelni” – figyelmeztetett a négyszeres világbajnok.

Vettel hozzátette, hogy a versenyzők abból a szempontból kiváltságos helyzetben vannak, hogy eldönthetik, mennyire akarnak érintkezni más emberekkel. „Sőt, az autóban még csak utasunk sincs” – jegyezte meg szellemesen.

„Amire próbálok utalni, hogy a helyzet kezelése érdekében mindenkinek magára kell gondolnia először. Önző módon hangzik, de most mindenkinek önzőnek kell lennie egy kicsit. Lehet látni, hogy emberek még mindig lazábbak a kézfogásokat illetően, míg mások kevésbé, de olyanok is vannak, akik csak röhögnek az egészen. Ellenben akadnak olyan emberek is, akik nagyon komolyan veszik a helyzetet” – magyarázta iménti utalását.

6229-7482-94b9-438e82b592a6_ae629de6f2d40d75dd81e0a91dfb40506b140ed0.jpg

A mezőny egyetlen ausztrál versenyzőjeként Ricciardo Vettel mellé állt koronavírus-ügyben. „Ami engem illeti, bíznom kell az FIA-ban” – mondta a Renault versenyzője. – „Vannak emberek, akik több időt töltenek ennek elemzésével, mint én, én csak a főbb iránymutatásokat követem. Annak tudatában jöttem ide, hogy versenyezni fogunk.”

„Őszintén szólva, bár nem akarok önzőnek hangzani, csak leszegtem a fejem és a versenyre koncentráltam. Edzettem és készültem, miközben egy rakás e-mailt kaptam a tanácsokat. De őszinte leszek, nem akartam sok időt a részletekkel tölteni. A körülötte lévő emberek pedig ugyanezt csinálták” – tekintett vissza az elmúlt időszakra.

„Kemény helyzet. Tudom, hogy valós, de mint arra Seb is rámutatott, senki sem tudja, legalábbis ebben a szobában, hogy milyen mértékben és mennyire gyorsan terjed, milyen szinten van. Elég összetett kérdés, de az biztos, hogy a versenyző énem örül annak, hogy itt vagyunk.”

Fotó: Mercedes-AMG F1 / Twitter, Pirelli Motorsport / Twitter, Getty Images / Red Bull Content Pool, Renault F1 Team Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7015516364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása