F1: Akár egy csapat miatt is borulhat a versenynaptár

A Formula–1 sportszakmai igazgatója leszögezte, hogy hiányos mezőnnyel nem fognak futamot rendezni.

f35d-aa2f-f56a-46749cd7c305_3a69f8fadfafcb7b8a2a4427bf2700432b84e990.jpg

Immár 93 ezer felett jár a koronavírusban fertőzöttek száma, míg a haláleseteké meghaladta a 3000-et, ezért a világ számos pontján utazási korlátozásokat, illetve karantént vezettek be. Európában Olaszország a legfertőzöttebb terület (2500 fertőzöttel, 79 halottal), így a szigorítások a Ferrari és az Alpha Tauri csapatát is érintheti, nem beszélve a gumibeszállító Pirelliről, valamint a Brembo fékgyártó vállalatról.

A két olasz csapat már több ízben is kifejtette ezzel kapcsolatos aggodalmát, méghozzá joggal, hiszen a 2020-as F1-es szezon második, illetve harmadik helyszínén, Bahreinben és Vietnámban 14 napos karantén van érvényben az Olaszországból utazókkal szemben. A Ferrari korábbi aggályai ellenére elindult már Ausztráliába végül.

Rengeteg megválaszolatlan kérdés volt a témában, Ross Brawn, a Formula–1 sportigazgatója azonban leszögezte, hogy amennyiben akár csak egy csapat nem tud eljutni egy versenyhelyszínre a járvány miatt, azt bajnokságon kívüliként rendezik meg annak ellenére, hogy alapvetően a sportszabályzat csak 16 fős létszámminimumot ír elő.

„Ha egy csapatot nem engednek be egy országba, akkor ott nem versenyezhetünk. Ebben az esetben az az adott futam nem fog beleszámítani a világbajnokságba, mert nem lenne fair” – idézte Brawn szavait a Reuters. – „Persze amennyiben egy csapat saját maga dönt úgy, hogy nem utazik el egy versenyre, az a saját döntésük.”

„De ahol egy csapat akadályoztatva van a versenyzésben az adott ország döntésének értelmében, onnantól nehéz lenne kivitelezni a fair küzdelmet” – öntött tiszta vizet a pohárba.

m187273.jpg

Az idei versenynaptárból idáig csak a Kínai Nagydíj kellett elhalasztani a koronavírus miatt, amit eredetileg április 19-én rendeztek volna, de megeshet, hogy hasonló sors vár a Vietnám Nagydíjra is. Brawn elmondta, hogy a Formula–1 vezetősége folyamatos tárgyalásokat folytat a vietnámi egészségügyi hatóságokkal.

„Szeretnék, ha lenne futam, ugyanakkor a lakosságot is védeniük kell. Szóval dolgozunk rajta, hogy megtaláljuk a megoldást, ami a szerződések szempontjából mindenki számára kivitelezhető” – ismertette az aktuális álláspontot az egykori csapatvezető.

Brawn az Ausztrál Nagydíj helyzetére is kitért, amit minden bizonnyal megrendeznek a jövő hétvégén – de biztonsági óvintézkedéseket vezetnek be: „Nagyon komoly a helyzet, nem akarjuk félvállról venni. Mindent megpróbálunk annak érdekében, hogy legyenek versenyeink, de mindezt felelősségteljesen. Igyekszünk minimalizálni a paddockban tartózkodó emberek számát, és a csapatokat is arra kértük, hogy a lehető legkevesebb emberrel jöjjenek egy-egy futamra, csak annyival, amennyi szükséges” – mondta.

A bahreini pálya kedden közleményben közölte, hogy a helyszínen a csapatok, a televíziós stábok, a média képviselői, illetve a többi résztvevő is specifikus méréseken esik majd át. Úgy tudni, azok nevét és repülőgépjárat-számát el is kérték, akik bizonyos országokon – többek között Olaszországon és az Egyesült Arab Emírségeken – keresztül érkeznek.

Fotó: Renault F1 Media, Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6215503076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása