F1: Koronavírus ide vagy oda, a Ferrari elindult Ausztráliába

Minden jel arra utal, hogy gond nélkül meg fogják rendezni az Ausztrál Nagydíjat, még az emiatt leginkább aggódó Ferrari is útra kelt.

200052-test-f1-barcelona-2-seb-day2.jpg

Nemrégiben aggályainak adott hangot a Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto, miután a koronavírus miatt a világ több pontján nagyon szigorú utazási korlátozások vannak érvényben, különösen a járvány európai gócpontjának számító Olaszországból érkezőkkel szemben, amik karanténba zárást is eredményezhetnek.

Az F1 az Olasz Nagydíj mellett több szállal is kötődik Olaszországhoz: a Ferrari központja Maranellóban, az Alpha Taurié Faenzában, míg a Pirellié Milánóban található, továbbá a mezőny másik két Ferrari-motoros csapata, az Alfa Romeo és a Haas is érintett, hiszen az olaszok technikai segítséget biztosítanak nekik.

„Nem csak mi meg az Alpha Tauri vagyunk érintettek. Itt gondolok most az Alfa Romeóra, a Haasra meg a Pirellire is. Megeshet, hogy négy csapat sem tud rajthoz állni. Lesz így nagydíj, vagy sem?” – tette fel az „50 millió dolláros” kérdést Binotto.

200067-test-f1-barcelona-2-binotto-day3.jpg

A napokban a szervezők nem győztek nyugtatgatni, bizonygatva, hogy megrendezik jövő héten az Ausztrál Nagydíjat. A minap pedig a Ferrari is bejelentkezett, miszerint elindult a 2020-as szezon első két helyszínére a csapat.

„Habár tisztában vagyunk vele, hogy folyamatosan változik a helyzet, csapatunk elindult Ausztráliába és Bahreinbe is” – idézi az ANSA hírügynökség a Ferrari szóvivőjét.

Ausztráliában egyelőre csak a Kínából és az Iránból érkezőkre érvényes a tilalom, vagyis nekik 14 napra karanténba kell vonulniuk, mielőtt belépnek az országba – de hozzá kell tenni, hogy világszerte folyamatosan változik a helyzet, a jövő hét végéig tulajdonképpen bármi megtörténhet.

A Vietnámi Nagydíj szempontjából ennél is érdekesebb lehet a helyzet, mivel ott a korlátozás a Dél-Koreából és az Olaszországból utazókat is érinti. Vagyis előfordulhat, hogy az F1-esnek olasz különítménynek két héttel korábban meg kellene érkeznie az idén debütáló nagydíj helyszínére. Máskülönben több mint problémássá válna a helyzet: március 22-én ugyanis még Bahreinben versenyez a mezőny, míg maga a vietnámi hétvége már az április 2-i sajtónappal kezdetét veszi. Arról nem is beszélve, hogy vízum nélkül már most nem engedik be az Olaszországból érkezőket.

1018029715-lat-20200219-_onz3456_edit-232.jpg

A Haas szókimondó csapatfőnöke, Günther Steiner szerint azonban nincs miért aggódni, bízik benne, hogy a Formula–1 vezetősége úrrá tud lenni a helyzeten. „A FOM-nál jó kezekben vagyunk” – szögezte le, hozzátéve, hogy abban sem hisz, hogy további versenyek a Kínai Nagydíj sorsára juthatnak majd.

„Továbbra is figyelmesek maradnak, de nem kell minden egyes percben aggodalmaskodni” – igyekezett csillapítani a kedélyeket. – „A helyzet egyébként is folyamatosan változik. Tervezhetünk, amit csak akarunk, de másnapra minden borulhat.”

A helyzet viszont az, hogy a világszerte több mint 90 ezer megbetegedést – ebből több mint 3 ezer halálesetet és 48 ezernél is több felépülést – jegyző koronavírus egyre inkább befolyással van a nemzetközi motorsport-sorozatokra. A MotoGP-ben az utolsó utáni pillanatban, teljesen váratlanul törölték a szezonnyitó Katari Nagydíjat, majd azzal a lendülettel az azt követő Thaiföldi Nagydíjat is elhalasztották – ez utóbbi döntés nemcsak a királykategóriát, hanem a Moto2 és a Moto3 mezőnyét is érinti.

ap-237aqn8qs2111_hires_jpeg_24bit_rgb_news.jpg

A Formula–E szűk három héten belül látogatott volna el a kínai Sanyába, ha nem napolták volna el az ottani ePrix-t. A koronavírus miatt el kellett halasztani a japán Super Formula-bajnokság szuzukai idénynyitóját is, csakúgy, mint a Super Taikyu esetében, emellett kétségessé vált az április közepi szezonrajt a szintén japán Super GT-ben is.

Fontos kiemelni, hogy európai versenyt még nem kellett törölni vagy legalább elhalasztani. Ellenben a DTM előszezoni tesztjét Monza helyett a Hockenheimringen rendezik meg, míg az International GT Open, a GT Cup és az Euroformula Open Barcelonába tervezett felkészülését nem tartják meg a héten.

Fotó: Ferrari Media, Haas F1 Team Media, Gold & Goose / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1215501238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása