MotoGP: Elnapolták a thai versenyt, májusra tolódhat a szezonrajt

A szezonnyitó Katari Nagydíj eltörlése után a 2020-as MotoGP-szezon második versenyének elhalasztását is bejelentette a FIM, ráadásul tovább dőlhet a dominó.

ap-21sehss4h1w11_news.jpg

Mint arról a Braking News Motorsport is beszámolt, vasárnap este közleményben tudatta a Nemzetközi Motoros Szövetség (FIM) és a sportág kereskedelmi jogait birtokló Dorna, hogy az utolsó utáni pillanatban törölték a MotoGP Katari Nagydíját, ami eredetileg ezen a hétvégén rendeztek volna. Meglepő módon a törlés nem érinti a Moto2, illetve a Moto3 nyitóversenyét, miután a kisebb kategóriák csapatai az előszezoni tesztek okán már eleve Losailban tartózkodtak.

A döntés értelmében a második, thaiföldi verseny lépett elő a királykategória szezonnyitójává, vagyis csak lépett volna. A hétfő délelőtti órákban ugyanis közölték, hogy a Thaiföldi Nagydíjat mindhárom kategória esetében elhalasztják, azaz nem törlik véglegesen, egy későbbi időpontban viszont még megrendezhetik a fordulót – híresztelések szerint a nagydíj eddigi, október időpontjában kerülhet sor erre. A hírt először a helyi egészügyi miniszter, Anutin Charnvirakul jelentette be, de nem sokkal később a MotoGP hivatalos weboldalán is megjelent az erről szóló hivatalos közlemény.

Mindennek hátterében, csakúgy, mint a Formula–1 és a Formula–E kínai fordulójának esetében, a koronavírus áll. A Kínából elterjedt tüdőgyulladás-járvány alig néhány hónap alatt majdnem 90 ezer embert fertőzött meg, és több mint 3 ezer halálesetet jegyeztek már, 45 ezer gyógyult kíséretében. Az első két MotoGP-forduló helyszínei közül Katarban 3 fertőzöttről szereztek tudomást, míg Thaiföldön 43 fertőzöttről, ebből 31 gyógyultról és 1 halálesetről tudni.

A Thaiföldi Nagydíj sorsa már a bejelentést megelőzően is kardinális kérdés volt, hiszen nemrégiben a MotoGP-csapatok is Katarban teszteltek, így a felszerelés egy részét a helyszínen hagyták, melynek átszállítása meglehetősen bonyodalmas lett volna a világszerte jelenleg érvényben levő utazási korlátozások mellett, pláne két hét leforgása alatt.

Jelen állás szerint a MotoGP-szezonnyitó április 5-ére tolódik, de sajtóspekulációk szerint az eddig törölt, illetve elhalasztott versenyek sorsára juthat az akkor esedékes Amerikai, valamint a két héttel rá, április 19-én megrendezendő Argentin Nagydíj is – vagyis könnyen előfordulhat, hogy csak május 3-án, a spanyolországi Jerezben indul el a szezon. Nem beszélve arról, hogy az egyre szigorodó utazási korlátozások és karanténok mellett bizonytalanná válhat további versenyek sorsa is, mivel a szigorítások részben az Olaszországból érkezők ellen irányul, miután ott alig több mint egy hét alatt közel 1700-an kapták el a vírust, a következményeibe pedig 34-en bele is haltak.

S mint tudjuk, Olaszország számít a MotoGP egyik legérintettebb területének, hiszen az Aprilia és a Ducati olasz gyártóként van jelen a sorozatban, emellett hat olasz versenyző (Francesco Bagnaia, Andrea Dovizioso, Andrea Iannone, Franco Morbidelli, Danilo Petrucci és Valentino Rossi) részvételét jelentették be az idei szezonra. Noha Iannone indulása a függőben lévő drogbotránya miatt kétséges, de a helyzet súlyosságára és fontosságára nincs befolyással.

Fotó: Gold & Goose / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5915499916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása