Komoly lavinát indíthat el az F2-es pilóta „megúszott” eltiltása

Az alsóbb kategóriákban is bevezetheti a szuperlicensz-pontrendszert a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

1017939633-lat-20191205-_l5r9744.jpg

A Forma-1-ben 2015-ben vezették be a szuperlicensz-pontrendszert és a 18 éves korhatárt, miután a Toro Rosso mindössze 17 évesen protezsálta be a királykategóriába Max Verstappent. Az abu-dzabi Forma-2-es hétvégén nagy port kavart viszont Mahaveer Raghunathan esete: mint arról beszámoltunk, az MP Motorsport indiai versenyzője a pénteki szabadedzés után elkövetett hibájával másodjára is összegyűjtötte az automatikus egyfutamos eltiltást jelentő tizenkét büntetőpontot egy szezon belül.

Raghunathan az egyetlen versenyző, aki először a büntetőpontozás csapdájába esett egyáltalán, nemhogy kétszer – a szisztéma 2014-ben debütált az F1-ben –, a Red Bull Ringen nem is engedték rajthoz állni. A második eltiltást pedig technikai okokból úszta meg, mivel a szabálymagyarázat értelmében az eltiltás „a következő eseményre” – vagyis a következő hétvégére – vonatkozik. Csakhogy Abu-Dzabi volt az utolsó állomás 2019-ben, a kisebb bajnokságokban pedig nem érvényes a 12 hónapos elévülés, az év végével törlődnek a büntetőpontok.

A Motorsport.com kérdésére az FIA elnöke, Jean Todt elárulta, hogy a szövetségnél komoly lépéseket fontolgatnak a jövőre nézve: szükségét érzik annak, hogy már a Forma-2-es, a Forma-3-as, de még a Forma-4 szinten is bevezessék a versenyzői engedély pontrendszerhez való kötését – a szakportál értesülései szerint az ötlet vegyes fogadtatásban részesült a F2 paddockjában.

Az FIA-nak ezzel a lépéssel az lenne a célja, hogy emelje a versenyzők általános színvonalát, ezzel kiszűrve azokat, akiknek sokkal inkább az anyagi háttere erős, mintsem a képességei.

Fotó: Joe Portlock / LAT Images (FIA Formula 2 Media)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6015340014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása