F1 - „BUTTON ÖNÉLETRAJZI KÖNYVE MINDEN F1-RAJONGÓ SZÁMÁRA ALAPMŰ”

jenson_button_f1_grand_prix_abu_dhabi_29c5holc3d6x.jpg

Nyáron, a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent a 2009-es világbajnok, Jenson Button önéletrajzi könyvének magyar nyelvű változata. A kiadó jóvoltából piciny szerkesztőségünk is hozzájutott egy példányhoz. Elolvastuk, most pedig véleményezzük.

Szerintem nagyon sokan gondoljunk úgy, hogy egy könyv első olvasásélménye mindig különleges. Eddig rendben is van a dolog. Azt is szokták mondani, hogy amikor jó egy könyv, szinte faljuk az oldalakat, hogy a végére érjünk. A jelenséget már jómagam is tapasztaltam korábban, azonban Jenson Button önéletrajzi könyve, a „Féktelenül – Életem határok nélkül” felülírta ezt a törvényszerűségnek tűnő dolgot, legalábbis nálam.

borito-kep_jenson-button_fektelenul.jpg

Ugyanis a könyvnek majdnem minden egyes oldala olyan szinten katartikus érzést nyújtott nekem, hogy ezt minél tovább fenn akartam tartani. A szó legszorosabb értelmében nem tudtam letenni a könyvet, nem akartam. Megvolt a magam kis rituáléja a könyv olvasásához: mindig reggel, a napra ráhangolódva és/vagy este, a nap fáradalmait levezetve olvastam a művet. És bevallom őszintén, hogy fájt, amikor elértem a körülbelül 340 oldalas könyv végére, mivel ahogy becsuktam azt, már csak a varázs árnyéka maradt meg.

De azt kell, hogy mondjam, hogy Button önéletrajzi könyve minden Forma-1-rajongó számára alapmű, ugyanis sztorikat, háttérinformációkat mesél el benne, amikről korábban még csak nem is hallhattunk – igaz, vannak olyan történések, amiknek kifejtését láthatóan nem akarta abajgatni: ilyen például a BAR és a Williams közötti táncolás 2000-es évek közepéről, vagy a hírhedt gumibotrány a 2005-ös Amerikai Nagydíjról.

Ezeket leszámítva a legtöbb dologról nagyon nyíltan és őszintén – néha talán túlságosan is őszintén – ír, viszont ezek által csak tovább körvonalazódott a róla alkotott képem. Egy végtelenül intelligens versenyző (pedig még rendes érettségi vizsgája sincs – ki hitte volna?!), aki talán az F1 valaha volt egyik legkevésbé megosztó karakter volt, egy rendkívül különleges, hol felfelé, hol lefelé ívelő pályafutással – és tegyük hozzá, hogy Buttonnak csak másodjára sikerült a forgalmi vizsga, ugyanis az első próbálkozás kissé balul sült el…

„Ez a könyv az életem azon eseményeiről szól, amelyekről a nyilvánosság előtt eddig még nem beszéltem. Az emberekről, akikkel találkoztam, és akik közül sokat szerettem, míg néhányukat kifejezetten nem. A vidám pillanatokról, a pályán megvívott csatákról a riválisokkal, és olyan barátokkal, mint Fernando Alonso, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel. Mesélek a világbajnoki cím felé vezető idegőrlő pillanatokról, és a nyugalomról, ami mindig megszáll, ha beülök az autóba. Az eufóriáról és a letaglózó veszteségekről. Apámról, aki számtalanszor megmentett, a pillanatról, amikor kételkedett bennem, és az űrről, amit maga után hagyott. Egyszóval az életemről – a versenyző mögött az emberről”

– jellemezte a könyvét Button. És valóban.

Lenyűgözőnek tartom azt, hogy miképpen és milyen küzdelmek árán jutott el egyáltalán a Forma-1-ig, amire kicsit hajaz a világbajnoki cím felé vezető út is – talán sokat sejtet, ha annyit mondok, hogy karácsony tájékán, azaz alig pár hónappal a 2009-es szezon indulása előtt úgy álltak a csillagok, hogy Jenson Buttonnak nem lesz Forma-1-es állása, de aztán a földből, a Honda hamvaiból feléledve valahogyan (sőt, nem is akárhogyan) kinőtt a Brawn GP, aminek a sikersztoriját talán nem kell ecsetelni.

És idáig nem igazán értettem annak okát, hogy miért döntött úgy, hogy ennyire vehemensen hátat fordított a Forma-1-nek megannyi kemény munka, és a sportágban eltöltött 16 év után. Ennek hátterében az édesapja 2014. évi, tragikus halála volt, amit abszolút megértek.

„Közben akadtak ajánlatok a Forma-1-ből, de nem érdekelnek, bár fogok versenyezni a jövőben. (…) Annyi lehetőség van még. Csak nem a Forma-1. Apa nélkül nem”

– írta Button 2017-ről.

További előnye még a könyvnek az, hogy nagyon jók a benne szereplő képválogatások. Olyan képeket sikerült beleválogatni, amik a katartikus mellett nosztalgikus érzéseket is keltenek az olvasóban. És titokban reménykedem abban, hogy lesz egy második, kiegészített kiadása is a műnek, amiben szó esik a Le Mans-i kalandjairól, a Super GT bajnoki címéről, valamint arról, hogy miképpen élte meg a Sky Sports F1-nél a szakértői szerepet.

Így, ha valaki esetleg idáig még nem szerezte be a Féktelenül – Életem határok nélkül c. könyvet, az mindenképpen tegye meg. Úgyis a hétvégén kezdetét veszi az adventi időszak – a könyv ideális ajándék lenne a karácsonyfa alatt. Akár magunknak, akár másnak – meggyőződésem, hogy Jenson Button története még egy laikus, Forma-1-et néző személy számára is érdekes lehet.

A könyv megrendelhető a kiadó weboldalán keresztül is – a téli akció keretein belül 20%-os kedvezménnyel, 4500 helyett mindössze 3600 Ft fejében lehet hozzájutni a műhöz:

Féktelenül

Féktelenül - „Ez a könyv az életem azon eseményeiről szól, amelyekről a nyilvánosság előtt eddig még nem beszéltem. Nem eredményekről és versenyekről...

A katartikus és életre szóló olvasásélményért rendkívül hálásak vagyunk a Kossuth Kiadónak!

Fotó: Zimbio, Kossuth Kiadó

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9214395596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása