F1 - HIVATALOS: ELDŐLT A FORCE INDIA SORSA!

37993303_10156381488032936_1835006180007608320_n.jpg

Keserédes vége lett a Force India tulajdonosváltása által okozott jogi kálváriának: ugyan a silverstone-i gárda rajthoz állhat a hétvégi Belga Nagydíjon, de ezt csak új néven és az eddig összegyűjtött pontok lenullázásával lehetett kivitelezni.

Az elmúlt egy-két nap folyamán oldalunk több alkalommal is hírt adott arról a kálváriáról, amely a Force India tulajdonoscseréjének jogi oldalát övezte, ugyanis hiába sikerült a nyár folyamán új befektetőket találni az eladósodott silverstone-i gárdának, egy meglehetősen cudar helyzet alakult ki. Mégpedig abban a formában, hogy ugyan a Williams-pilóta Lance Stroll édesapja, Lawrence Stroll vezette konzorcium felvásárolta a csapatfelszereléseket és az autókat, de a versenyzési jog a Force Indiánáll maradt.

Emiatt még a Belga Nagydíjon való részvétele is megkérdőjeleződött a csapatnak, a problémára pedig csak csütörtök estig sikerült megoldást találni, miszerint a Nemzetközi Automobil Szövetség engedélyezi az indulást, de csakis abban az esetben, ha nevet vált az alakulat. Így született az a döntés, hogy a spái Forma-1-es fordulótól Racing Point Force India név alatt bukkannak fel a mezőnyben a rózsaszín autók – azonban ezzel törölték a csapat által az előző tizenkét versenyen összeszedett pontokat. Ez azért különösen fájó, mert még a számottevően gyengébb szezonkezdet ellenére sem állt annyira rosszul eredmények tekintetében a csapat: a Magyar Nagydíjjal bezárólag Sergio Pérez és Esteban Ocon kettőse 59 pontot gyűjtött, amellyel a Force India a hatodik helyet foglalta el a konstruktőri bajnokságban.

„Az FIA által, az FIA Igazságügyi és Fegyelmi Szabálykönyvének 4-es számú cikkelyében foglaltaknak megfelelően elvégzett fegyelmi vizsgálatot és büntetőeljárást követően a Sahara Force India F1 Team elfogadta a 2018-as FIA Forma-1-es Világbajnokságról való azonnali kizárását, miután nem felelt meg Sportszabályzat 8.2-es cikkelyének, a 6.2-es cikkely értelmében pedig a csapat minden eddig konstruktőri világbajnoki pontját törölték” – áll az FIA közleményében.

„Az új Racing Point Force India Team örül annak, hogy versenyezhet ezen a hétvégén, amikor is a bajnokság Belgiumban folytatódik. Ez számunkra egy új és izgalmas fejezet kezdetét jelenti azt követően, hogy néhány héttel még bizonytalan volt a jövőnk, s 400 ember állása forgott kockán” – kommentálta a hírt Otmar Szafnauer, a csapat újonnan kinevezett csapatfőnöke és ügyvezető igazgatója. – „Most viszont az új csapatot egy befektetőkből áll konzorcium támogatja, amelyet Lawrence Stroll vezet, aki hisz bennünk, mint csapat, és látja a szakértelmünket és a potenciálunkat, amelyekkel sikereket lehet elérni a pályán.”

„Nagyon hálásak vagyunk az FIA-nak, a csődbiztosoknak, valamint a Forma-1-es Menedzsmentnek a támogatásukért, segítve minket abban, hogy jó végkifejlete legyen a történetének a sport és a számos szurkolót szem előtt tartva” – tette hozzá.

Természetesen Chase Carey, a Forma-1 vezérigazgatója sem hagyta szó nélkül a csapatnál végbement gyökeres átalakulást: „Rendkívül örömteli, hogy az érdekelt felekkel együttműködve meg tudtuk őrizni sokszáz ember munkahelyét Silverstone-ban. Nagyon fontos, hogy egy olyan mezőnnyel rendelkezzünk, amelyet versenyképes és jól képzett csapatok alkotnak. Biztosak vagyunk abban, hogy a jövőben erős lesz a Racing Point Force India.”

„Nagyon boldog vagyok amiatt, hogy a történet erős és pozitív eredménnyel zárult, aminek értelmében a szezon közben üdvözölhetjük a Racing Point Force India csapatát. A Forma-1 egyik kulcskihívása az ugyanis a csapatok számára, hogy egy olyan környezetet alkossanak, amely anyagilag stabil. Az FIA, a csődeljárásban közreműködők, a Racing Point és a Forma-1 Menedzsment összefogásának és kemény munkájának köszönhetően sikerült egy olyan szituációt teremteni, amelynek révén biztossá vált valamennyi tehetséges munkavállaló jövője, így a szezon második felében is fair és szabályozott bajnoki küzdelemre számíthatunk” – nyilatkozta a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Jean Todt.

A csapat autói – igaz, még a Sahara Force India F1 név alatt – átmentek már a gépátvételen, azonban a logót a csapat motorhome-járól, a kamionjairól és további valamennyire felszereléséről eltávolították. Az FIA által kiadott nevezési lista értelmében ezen a hétvégén még biztosan Sergio Pérez és Esteban Ocon fogják alkotni a Racing Point Force India F1 Team felállását, de könnyen előfordulhat, hogy egy héttel később, az Olasz Nagydíj alkalmával a mexikói csapattársa már Lance Stroll lesz. Ezzel a megmozdulással egy komolyabb dominóeffektus indulhat be, aminek keretein beül a kanadai helyét a Williamsnél a majd’ nyolc év után visszatérő Robert Kubica veheti át, míg Esteban Ocon a McLarennél találhat magának ülést, Stoffel Vandoorne kárára.

Fotó: Force India Formula One Team / Facebook

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1114198051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása