F1 - HIVATALOS: AZ FIA ÚJABB VIZSGÁLATOT INDÍT VETTEL ÉS HAMILTON ÜGYÉBEN!

pay-pxl_f1_azerbaijan_hamilton_vettel_clash_09c.jpg

Szerdán délután a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) bejelentette, hogy ismételten meg fogja vizsgálni Sebastian Vettel és Lewis Hamilton vasárnapi bakui ütközését, ugyanis a testület ki szeretné deríteni, hogy kell-e további intézkedéseket tennie a verseny folyamán kiosztott büntetésen túl.

Miután már 3 napja a két bajnokaspiráns közötti afféron nyammog a sajtó, talán már mindenki hallott arról, hogy a múlt vasárnap megrendezett Azerbajdzsáni Nagydíjon, a biztonsági autós fázis során egymásra talált Hamilton és Vettel: a jelenetsor úgy indult, hogy Hamilton picit, de váratlanul lassított Vettel előtt, amit a ferraris német egyáltalán nem nézett jó szemmel, és ezt jelezvén a brit vetélytárs mellé hajtott ezután, mutogatott neki, majd rárántotta a kormányt.

Ezt követően a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) fél órán át gondolkodott azon, hogy milyen ítéletet hozzon az esetben, végül csak Sebastian Vettelt büntették meg, őt is a második kiszabható legnagyobb büntetéssel, ami egy 10 másodperc stop&go volt, de állítólag nem sokon múlt, hogy megjelenjen a fekete zászló, mellette az #5-ös rajtszámmal. Hamiltont - sokak megdöbbenésére - nem szankcionálták a stewardok, mint kiderült azért, mert a telemetriai adatok nem mutatták ki a féktesztelést. Lehet, hogy a brit valóban nem nyomott satuféket, de szinte majdnem biztos, hogy valami huncutság volt a részéről - aki az elmúlt 10 évben látott Forma-1-et, az tudja, hogy Vettelnek és Hamiltonnak egyaránt voltak érdekes húzásai.

A két pilóta mindenesetre egymásra mutogat, Hamilton nem hajlandó megbeszélni Vettellel a történteket négyszemközt, a csapatok, a versenyzők, illetve a szakértők körében eltérőek a nézőpontok. Van, aki már a futam közben diszkvalifikálta volna Vettelt, van, aki Vettelnek enyhébb büntetést adott volna vagy Hamiltonra is kirótt volna legalább egy időbüntetést, és olyan is akad, aki szerint utólag, de mindenképpen kizárta volna Vettelt.

Mindenesetre az egyértelmű, hogy a német a visszavágással szabálysértést követett el, hiszen biztonsági autós fázis alatt pláne nem szabad szándékosan ütköztetni az autókat, és ha nagyon szőrszálhasogatóak szeretnék lenni, akkor a kormányrárántás folyamata során egy-két másodperc erejéig ugyan, de a Ferrari előrébb volt, mint a Mercedes, tehát még safety car alatti előzésért is vádolható lehetne a négyszeres világbajnok.

Azonban nagyon úgy néz ki, hogy az ügy nem ért véget Vettel megbüntetésével, amely még 3 büntetőponttal párosult, ugyanis az FIA szóvivője szerda este egy közleményben megerősítette, a versenybírák újra górcső alá veszik az ügyet. A bizonyítékok értékelését rövidesen megkezdik, a döntésnek pedig a jövő hétvégén esedékes Osztrák Nagydíj előtt meg kell születnie.

"Az Azerbajdzsáni Nagydíjon történt incidenst, amelynek folyamán az #5-ös számú autó (Sebastian Vettel) ütközött a #44-es számú autóval (Lewis Hamilton), az FIA továbbvizsgálja július 3-án, hétfőn annak érdekében, hogy kiderítse, szükséges-e további intézkedés. Az ügy kimenetelével kapcsolatosan majd meg fog jelenni egy közlemény a soron következő Osztrák Nagydíjat megelőzően." - áll a közleményben.

Az pedig egyelőre jó kérdés, hogy ha egyáltalán kap további büntetést Vettel, akkor milyen szankciót fog kapni. Azonban egy dolog majdnem biztos: az ügy újravizsgálásával csak a német járhat rosszabbul, miután a tavalyi Mexikói Nagydíjon nem illette túl kedves szavakkal az FIA versenyigazgatóját, Charlie Whitingot...

SZAVAZÁS:

Fotó: Mirror

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7712626681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása