F1 - 2012 ÓTA ELŐSZÖR VEZETI FERRARI-PILÓTA A BAJNOKSÁGOT
Forma-1 2017: Ausztrál Nagydíj, Statisztikák

sebastian_vettel_australian_f1_grand_prix_jsnhuslqslox.jpg

Formula1.com, azaz a Forma-1 hivatalos weboldala összegyűjtötte a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjjal kapcsolatosan a legfontosabb statisztikai adatokat!

Mint az ismeretes, egy eredménytelenül, győzelem nélkül zárt 2016-os szezon után a Ferrari 2017-ben igencsak biztatóan kezdte meg a Forma-1-idényt, ugyanis Sebastian Vettel kapásból, az év első versenyén győzelemre vitte az olasz istállót. Nézzük a futammal kapcsolatos statisztikákat:

  • sebastian_vettel_australian_f1_grand_prix_cekketw8ztbx.jpgFernando Alonso és a 2010-es bahreini forduló óta először tudott szezonnyitó futamot nyerni a Ferrari, Sebastian Vettel révén. Alonso előtt pedig Kimi Räikkönen volt az, aki győzelemre tudta vinni az olasz gárdát az év első versenyén, még 2007-ben,  - nem mellesleg az volt a finn pilóta első futama a piros autóban.

  • Sebastian Vettel a vasárnapi futamon pályafutása 43. győzelmét aratta, és a negyediket a Ferrari színeiben. A négyszeres világbajnok előtte utoljára a 2015-ös szingapúri viadalon tudott győzni, 28 futammal ezelőtt.

  • Karrierje során mindössze második alkalommal tudott szezonnyitót nyerni Vettel. Az első alkalom a 2011-es ausztráliai idénynyitó volt.

  • Győzelmének köszönhetően Vettel vezeti az egyéni bajnokságot. Utoljára nem Mercedes-pilóta a 2013-as Abu Dhabi Nagydíj után állt a pontverseny élén. Bő 3 éve is Vettel volt az első, csak akkor a német még a Red Bull csapatát erősítette.

  • Utoljára Ferrari-versenyző a 2012-es Japán Nagydíj után volt az első a bajnoki összesítésben, mégpedig Fernando Alonso révén. Azóta pedig 1625 ínséges nap telt el Maranellóban ilyen szempontból...

  • Sorozatban másodjára fordult elő az Melbourne-ben, hogy a második rajtkockából induló versenyzőé lett a futamgyőzelem - mindkét alkalommal Hamilton indulhatott a pole pozícióból. Egyébként Hamilton az Albert Parkban szerzett hat pole-jából csak kettőt tudott eddig győzelemre váltani.

  • Lewis Hamilton a melbourne-i második helyével pályafutása 105. dobogós helyezését szerezte meg. A brit pilóta így már csak eggyel van elmaradva a második helyezett Alain Prosttól, a Forma-1 négyszeres világbajnokától. A lista élén pedig Michael Schumacher, a hétszeres világbajnok áll, 155 pódiummal a neve mellett.

  • Hamilton 17 élen töltött köre elegendő volt ahhoz, hogy csatlakozzon a 3000-sek klubjához, amelyhez ideáig csak Michael Schumacher tartozott. Mind a ketten már több mint 100 futamon álltak az élen, legalább egy kör erejéig.

    valtteri_bottas_australian_f1_grand_prix_gy7pf9pyc7ix.jpg
  • Valtteri Bottas a Mercedesnél pályafutása 10. dobogós helyezésével mutatkozott be. A finn pilóta a negyedik, aki dobogóra tudott állni a csillagmárkás istálló színeiben; Nico Rosberg, Michael Schumacher és Lewis Hamilton után.

  • Kimi Räikkönen ugyan a 4. helyével lecsúszott a dobogóról, de legalább a verseny leggyorsabb körét megfutotta, pályafutása során a 44. alkalommal. A Forma-1 története folyamán mindössze egy pilóta büszkélkedhet magasabb számmal, mégpedig Michael Schumacher, aki összesen 77 futamon futotta meg a leggyorsabb kört.

  • Schumacher melbourne-i, 1:24.125-ös versenyben futott körrekordja érintetlen maradt, azonban a nem hivatalos pályacsúcs megdőlt, Lewis Hamilton 1:22.188-as leggyorsabb idejével.

  • Max Verstappen az ötödik helyével karrierje legjobb ausztráliai helyezését érte el, miután 2015-ben kiesett, tavaly pedig 10. lett, még a Toro Rossóval. A Red Bull azonban nem fogja bekereteztetni ezt a szezonnyitót sem, ugyanis zsinórban a harmadik évben fordul elő az osztrák istállóval, hogy az egyik autójuk még csak a rajtrácsig sem jutott el.

    max_verstappen_australian_f1_grand_prix_wyhjckyhlbwx.jpg
  • Felipe Massa sorozatban a harmadik Ausztrál Nagydíját zárta a TOP-6-ban a mostani hatodik helyével.

  • A Mercedes és a Ferrari mellett a Force India és a Toro Rosso is kettős pontszerzéssel indította a 2017-es szezont.

  • A 10. helyezésével a Force India újdonsült igazolása, a francia Esteban Ocon megszerezte pályafutása első Forma-1-es pontját. Ő a 36. francia a Forma-1 történetében, aki ezt meg tudta csinálni.

  • A Toro Rosso számára pedig sorozatban ez a második év, amikor mindkét autója a TOP-10-ben végzett az ausztrál szezonnyitányon.

  • Daniil Kvyat 2014 után újra kilencedik lett Melbourne-ben, amely örömteli lehet az orosz számára, főleg azok után, hogy az előző két évben rajthoz sem tudott állni a futamon.

  • Kvyat nem csak pontot szerzett Ausztráliában, hanem a Forma-1-es rajtokat számláló listán a maga 58-ával megelőzte honfitársát, Vitaly Petrovot. Így a Toro Rosso versenyzője immár minden idők legtapasztaltabb orosza a Forma-1-ben.

    antonio_giovinazzi_australian_f1_grand_prix_c5yhnjf7tu9x.jpg
  • Antonio Giovinazzi a Sauber-Ferrarival pályafutása első nagydíját a 12. helyen zárta. Ilyen előkelő pozícióban olasz pilótát utoljára 2010-ben, Koreában láthattunk, amikor Vitantonio Liuzzi behozta hatodiknak a Force India Mercedest. Nem mellesleg, olasz származású versenyzőt utoljára a 2011-es szezonzárón láthattunk a száguldó cirkusz rajtrácsán, Jarno Trulli személyében.

  • 2000 óta eltelt 17 szezonból 11-ben az a versenyző lett a világbajnok, aki nyert az első futamon. Vajon Vettel a szerencsések vagy a balszerencsések táborához fog csatlakozni?

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7412373377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása