F1: Még elővehetik Verstappen és Hamilton újabb csörtéjét

Akár utólag is megbüntethetik Max Verstappent, amiért a pályáról kiterelve verte vissza Lewis Hamilton egyik támadását a Formula–1-es Sao Pauló-i Nagydíjon.

m289956.jpg

Nem telt el a Formula–1-es Sao Pauló-i Nagydíj sem Max Verstappen és Lewis Hamilton összecsapása nélkül. A brit versenyző többszörösen hátráltatott helyzetből felkapaszkodva harcolhatott a győzelemért, a verseny 48. körében meg is támadta vb-éllovas riválisát, ám ő egy kései fékezéssel saját magával együtt őt is kiszorította a pályáról a 4-es kanyarnál. Ennek ellenére a versenyfelügyelők csak jegyezték, de érdemben nem vizsgálták az esetet.

Előfordulhat azonban, hogy ez utólag változik, Michael Masi versenyigazgató ugyanis megerősítette, hogy a stewardok éppen a perdöntő bizonyíték nélkül dobták az ügyet, mivel nem fértek hozzá Verstappen előre néző fedélzeti kamerájának felvételeihez. „Kértük, de nem kaptuk meg. Alapvetően csak azokra a kamerákra van rálátásunk egész héten, amik a közvetítésben is megjelennek” – ismerte el Masi.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

Amellett, hogy önmagában megkérdőjelezheti a felügyelőtestület hitelességét, hogy épp a legszükségesebb bizonyíték hiányában hozták „elhamarkodott” döntést, a versenyigazgató elismerte, hogy más megvilágításba kerülhet az ügy, ha sikerül megszerezniük a hiányzó felvételeket. „Abszolút lehetséges” – erősítette meg az ausztrál. „De korábban nem fértünk haza. Amennyiben a kereskedelmi jogok tulajdonosa átadja, megnézzük.”

Mostanában nem először fordul elő, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetségnél (FIA) bevallottan felületesen kezelnek egy ügyet. Az egy héttel korábbi Mexikói Nagydíjon Daniel Ricciardót hagyták futni, a McLaren pilótáját ugyanis még csak nem is vizsgálták, holott egyértelműen kiütötte a rajtnál a pole-pozíciós Valtteri Bottas alól a Mercedest, míg például a Török Nagydíjon Pierre Gaslyt megbüntették Fernando Alonso megforgatásáért, holott korábban még azzal példálóztak, hogy az első körös eseteket megengedőbben kezelik.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

Ami a jelenlegi esetet illeti, Masi megvédte a versenyfelügyelők álláspontját annak ellentmondásossága ellenére, holott az általános közvélekedés szerint időbüntetést érdemelt volna Verstappen. Az ausztrál sportvezető emellett a „hagyjuk őket versenyezni”-elvre hivatkozott, amit korábban általánosan elfogadott filozófiának nyilvánítottak. „Nagyjából egymás mellett voltak, ezért úgy gondolom, mindenki szempontjából úgy volt előnyös, hogy hagytuk őket versenyezni” – bizonygatta az igazát.

Egy körrel az eddig boncolgatott csörte után ismét véleményesen védekezett Verstappen, kígyózva a 3-as és 4-es kanyar közötti egyenesben – ezért a Red Bull hollandjának be is mutatták az utolsó figyelmeztetéssel egyenértékű fekete-fehér zászlót. „Bizonyára eszembe jutott, majd megnéztem még néhányszor, ez nem volt messze a fekete-fehér zászlótól, hogy brutálisan őszinte legyek” – jegyezte meg Masi.

Masi szavai alapján az sem kizárt, hogy a Mercedes kérvényezheti majd az ügy felülvizsgálatát, ami akár Verstappen büntetéséhez is vezet. Amennyiben a brackley-iek benyújtják az óvást, és a listavezetőt „csak” egy ötmásodperces időbüntetéssel sújtják, az épp azt jelentené, hogy elveszíti a második helyet Bottasszal szemben. Így az egyéni összetett élén 14-ről 11 pontosra csökkenne a különbség, míg a Mercedes előnye 11-ről 17 pontosra nőne a konstruktőri bajnokságban.

via F1i.com

Fotó: LAT Images / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4116756336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása