F1: Verstappen parádés rajttal simán nyert Mexikóban
Formula–1 2021: Mexikóvárosi Nagydíj – Futam

Hiába a Mercedesé volt az első sor, Max Verstappen már a rajtnál az élre tört, és onnan szinte végig, fölényesen vezetve nyerte meg a Formula–1-es Mexikóvárosi Nagydíjat. Lewis Hamilton szoros küzdelemben tartotta maga mögött Sergio Pérez a második helyért, de a mexikói így is dobogóra állhatott hazai közönsége előtt.

si202111070643_news.jpg 

A meglepetésszerűen alakult időmérő edzés után a két Mercedes indulhatott az élről a két Red Bull elől, miközben öt versenyző is a sor végére került rajtbüntetésével: George Russell váltó-, Cunoda Juki, Lando Norris és Esteban Ocon motorcsere, Lance Stroll pedig – a tegnapi balesete után – váltó- és motorcsere miatt került hátrébb a rajtrácson.

Mint arra számítani lehetett, a piros lámpák kialvását követően Max Verstappennek dolgozott az 1-es kanyarig vezető több mint 800 méter, a holland ugyanis parádés rajttal mind a pole-pozíciós Valtteri Bottas, mind pedig Lewis Hamilton megelőzte a célegyenes végére. Felzárkózása után fel is gyorsultak az események: Bottast kilökte Daniel Ricciardo, hátrébb Cunoda és Mick Schumacher futama ért véget. Végül egyik incidenst sem szankcionálták, de az előbbi eset résztvevői rögtön jöhettek a bokszutcába – a McLaren ausztrálja még az első szárnyát is elveszítette.

A visszajátszásból – miközben pályára gördült a biztonsági autó – kiderült, hogy Cunoda és Schumacher is Esteban Oconnal akadt össze, csak az AlphaTauri japánja balról, a Haas németje pedig jobbról kapta el az Alpine-t. A törmelékeket nem kellett hosszasan takarítani, így már a negyedik kör végén újraindították a 71 körös versenyt.

Viszont a zöld zászlók meglengetése után az élmezőnyben, de még a pontszerző zónában sem bontakozott ki igazán küzdelem, sőt, a mezőny második felében Bottas is megrekedt. Visszaesésével pedig sokkal inkább a Red Bull felé billent a mérleg nyelve az élcsapatok taktikai háborújában, Verstappen és Sergio Pérez ugyanis szendvicsbe fogta Lewis Hamiltont. Idővel jócskán lemaradt a brit, harmadtávnál Verstappen már 8 másodperccel vezette a versenyt, Pérez pedig elkezdett felzárkózni a harmadik helyen.

Az élbolyban Hamilton kezdte meg a kiállásokat, aki a 30. körben kemény gumikat kapott. A Mercedes azonban elszámolta magát, mert a hétszeres és címvédő világbajnok csak Charles Leclerc mögé tért vissza a pályára, egy körre be is szorult a monacói mögé. Gaslyt két körrel később hozták ki a negyedik helyről, míg a Red Bull Verstappennel a 33., Pérezzel a 40. körig húzta az első etapot, így a kerékcserék után visszaállt az eredeti sorrend.

A verseny második felében utolérhetetlenné vált Verstappen, végül több mint 16 másodperccel húzta be a futamot. Idei kilencedik, karrierje 19. és harmadik mexikói sikerével már 19 ponttal vezet az összetettben Lewis Hamilton előtt, aki a hajrában sikeresen visszaverte Pérez támadásait. A mexikói viszont az ország első pilótájaként ünnepelhetett így is dobogót hazai közönség előtt.

Eredetileg Verstappené lett volna a leggyorsabb körért járó bónuszpont is, azt azonban a verseny hajrájában Bottas elcsaklizta tőle, akit kétszer is kihozott a körökben a Mercedes, hogy megfuthassa a leggyorsabb kört. A finn a pole-ját végül egy 15. helyre váltotta.

Nagyon sima versenyt futva Gasly maradt a negyedik a dobogósok mögött, hiába próbálták egy helycserével levadászni őt a ferrarisok, akik végül Charles Leclerc–Carlos Sainz leosztásban végeztek az 5-6. helyen. Sebastian Vettel (Aston Martin), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), Fernando Alonso (Alpine) és Norris (McLaren) csípték el az utolsó pontokat.

A konstruktőri világbajnokságban Bottas nullázásával egyetlenegy pontra olvadt a Mercedes előnye a Red Bull-lal szemben. Jövő hétvégén Brazíliába látogat a Formula–1.

A Mexikóvárosi Nagydíj végeredménye:

Fotó: LAT Images / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7816748926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.11.09. 09:23:52

Hála az Égnek.
Perezt egy kicsit sajnálom...

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása