F1: Hamilton betlije teheti izgalmassá az Olasz Nagydíjat
Formula–1 2021: Olasz Nagydíj – 2. szabadedzés, Sprintkvalifikációs futam

Hiába nyerte meg Valtteri Bottas a Formula–1-es Olasz Nagydíj sprintkvalifikációs futamát, motorcseréje miatt csak a mezőny végéről indulhat vasárnap, míg a pole-ból Max Verstappen. A holland két ponttal növelte az előnyét Lewis Hamiltonnal szemben, aki csak ötödikként végzett szombaton.

10-saturday-monza.jpg

A silverstone-i hétvégéhez hasonlóan a Formula–1-es Olasz Nagydíjat is rendhagyó módon bonyolítják le, idén másodjára rendeznek – kísérleti jelleggel – sprintkvalifikációs versenyt. A formátum jövőjével kapcsolatban felmerült, hogy jövőre már önálló eseményként térhetnek vissza a sprintek, és amellett, hogy a holtszezonban átgondolják a pontozást is, változhat az is, hogy ezáltal a rajtsorrend kialakulására már nem lesz hatással.

A szokatlan menetrend miatt szombat délelőtt a második szabadedzéssel folytatódott a program Monzában. A 60 perces gyakorlás egyetlen említésre méltó történése Carlos Sainz balesete volt: a spanyol az Ascari-sikánban hibázva törte össze a Ferrarit. Ráadásul nemcsak a szerelőknek, hanem az orvosi stábnak is akadt dolga, mivel az edzés végén Charles Leclerc váratlanul kihajtott a bokszba, majd kiderült, hogy rosszul lett.

Időeredmények tekintetében a tét nélküli gyakorlás a pénteken már látott Mercedes-dominanciát hozta. Lewis Hamilton végzett az élen 1:23.246-tal, tőle kéttizeddel maradt el az időmérő edzésen őt legyőző Valtteri Bottas. Eközben a Red Bullok a 3-4. helyen, Max Verstappen–Sergio Pérez sorrendben már négy-, illetve hattizedes hátrányban zártak.

A második szabadedzés végeredménye:

A késő délutáni órákban rajtolt el a 18 körös sprintfutam. A lámpák kialvását követően míg Bottas kilőtt az élen, Lewis Hamilton autója visszafulladt, így több pozíciót is bukott. Verstappenen kívül a két McLaren-pilóta, Daniel Ricciardo és Lando Norris, valamint Pierre Gasly is lerajtolta, csak ötödikként fordult el a célegyenes végén.

Az AlphaTauri franciája számára azonban nem tartott sokáig a verseny: megsérült az első szárnya, miután Ricciardóval összeért az első sikánban, és miután leszakadt az autójáról a sérült elem, a Curva Grandénál a falba száguldott. A Roggiánál pedig csapattársa, Cunoda Juki akadt össze Robert Kubicával, így a lengyel futam szintén a kavicságyban ért véget az Alfa Romeóval.

Az első körös események miatt rögtön pályára gördült a biztonsági autó, három körrel később lengették meg a zöld zászlókat. Ezt követően lassacskán szétszakadt az élmezőny, így érdemi eseményt még Sergio Pérez és Lance Stroll csatája szolgáltatott. A mexikói kétszer is nekifutott a kanadai megelőzésének, de az elsőnél átvágta a sikánt, ezért vissza kellett adnia a pozíciót. Vizsgálták is egy ideig, hogy időben megtette-e, de végül nem büntették.

Bottas és Verstappen között az élen stabilizálódott a 1,5-2 másodperc körüli különbség, ami annak ellenére sem változott, hogy a holland megfutotta a sprint leggyorsabb körét. Bottas így simán megnyerte a sprintfutamot, aminek köszönhetően három ponttal gazdagodott, azonban a Mercedesében még pénteken motort cseréltek – így vasárnap csak a mezőny végéről indulhat. Ezzel Verstappen örökölte meg a pole-t, mellőle Ricciardo, a második sorból pedig Norris és Hamilton várhatja a lámpák kialvását.

A sprintkvalifikációs futam végeredménye:

Fotó: Zak Mauger / Motorsport Images (Pirelli F1 Media)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8816686238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása