F1: Bottas távozik a Mercedestől, megvan az is, hol folytatja

A Formula–1-es Holland Nagydíj másnapján bejelentették, amit egy jó ideje már sejteni lehetett: a mostani Valtteri Bottas utolsó éve a Mercedesnél, jövőre már az Alfa Romeónál fog versenyezni a finn.

m279495.jpg

Múlt hét szerdán, mielőtt még kiderült volna, hogy pozitív koronavírusteszt miatt már a hétvégi Holland Nagydíjon sem vesz részt, jelentették be, hogy Kimi Räikkönen az év végén az Alfa Romeo mellett a Formula–1-ből is távozik. Ezen a ponton már sejteni lehetett, hogy finn vált majd finn pilótát a hinwili gárdánál, ám a hivatalos bejelentésre csak a hétfő kora délutáni órákban került sor.

Ennek értelmében Valtteri Bottas 2022-től az Alfa Romeónál folytatja, így az is hivatalossá vált, hogy a finn öt szezon után távozik a Mercedestől, ahová 2017-ben, az akkor regnáló világbajnok Nico Rosberg helyére érkezett. „Új fejezet kezdődik versenyzői karrieremben, és izgatottsággal tölt el, hogy 2022-től az Alfa Romeóhoz csatlakozhatok” – idézi a hinwiliek közleménye a 32 éves finn gondolatait.

„Ezáltal új kihívásnak nézek elébe, ikonikus gyártóként ugyanis az Alfa Romeo nem szorul bemutatásra gazdag történelménél fogva. Éppen ezért megtiszteltetés számomra, hogy képviselhetem majd a márkát. Megvan a potenciál a csapatban, és örülök a lehetőségnek, hogy segíthetek a mezőny elejére kapaszkodni a csapatnak, különösen úgy, hogy a 2022-es szabályváltozások új esélyt adnak” – folytatta Bottas, miközben megköszönte az Alfa Romeónak a belé vetett hitet és bizalmat, amit több évre szóló szerződése is jól mutat.

Büszke vagyok arra, amit a Mercedesnél elértem, és maximálisan arra koncentrálok a folytatásban, hogy befejezzük a munkát, amit elkezdtünk, hiszen idén is azért harcolunk, hogy megnyerjük a világbajnoki címet. Ugyanakkor várom már a következő évtől rám leselkedő kihívásokat is.

Bottas a GP3 korábbi bajnokaként már 2013 óta versenyez a Formula–1-ben, ahol első éveiben, mielőtt a Mercedeshez került volna, a Williams színeit erősítette. 170 nagydíjon vett részt eddigi pályafutása során, kilencszer nyert és 63 alkalommal állhatott dobogóra, míg az élről 17-szer indulhatott. Jelenleg a harmadik helyen áll az egyéni összetettben, miután Zandvoortban ugyanebben a pozícióban ért célba.

Az Alfa Romeo bejelentése várhatóan további pilótapiaci mozgásokra derít fényt, kezdve azzal, hogy Lewis Hamilton új csapattársát vár követően. Minden bizonnyal már csak idő kérdése az is, hogy bejelentsék George Russell leigazolását a Mercedesnél. Ami pedig az Alfa Romeo 2022-es felállását illeti, a másik ülésnek még nincs gazdája, amire Antonio Giovinazzi mellett Alexander Albon és Nyck de Vries is esélyes.

A Belga Nagydíj előtt a Red Bull erősítette meg Sergio Pérez maradását, ezek után hivatalosan még hét hely keresi gazdáját 2022-re, az alábbiak szerint:

  • Mercedes: Lewis Hamilton, megerősítésre vár
  • Red Bull: Sergio Pérez, Max Verstappen
  • McLaren: Lando Norris, Daniel Ricciardo
  • Aston Martin: Sebastian Vettel, megerősítésre vár
  • Alpine: Fernando Alonso, Esteban Ocon
  • Ferrari: Charles Leclerc, Carlos Sainz Jr.
  • AlphaTauri: mindkét versenyző megerősítésre vár
  • Alfa Romeo: Valtteri Bottas, megerősítésre vár
  • Haas: Nyikita Mazepin, Mick Schumacher
  • Williams: mindkét versenyző megerősítésre vár

Fotó: Steve Etherington / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1316681188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása