F1: Négy óra hűhó a semmiért
Formula–1 2021: Belga Nagydíj – Futam

Az eső felülkerekedett a Formula–1-es Belga Nagydíjon, így négy óra után két biztonsági autós körrel és félpontokat osztva „fújták le” a versenyt. Max Verstappen így „nyert” Spában, George Russell pedig Lewis Hamilton előtt végezve első dobogóját szerezte.

si202108290437_news.jpg

Vasárnap a Formula–1 több mint 70 éves fennállása során mindössze hatodjára fordult elő, hogy félpontokat osztottak versenyen, ezekből pedig messze a 2021-es Belga Nagydíj az eddigi legrövidebb, amit mindössze két – biztonsági autó mögött futott – kör alapján nyilvánítottak értékelhetőnek, miután az eső a versenyzésre legkevésbé sem alkalmas körülményeket teremtett – pedig bruttó hosszúságát tekintve sokkal inkább a 2011-es Kanadai Nagydíjjal vetekedett. A maga 14 körével az 1991-es Ausztrál Nagydíj számított az eddigi csúcstartónak, amit a rengeteg baleset és az eső miatt szakítottak félbe a 16. körben.

Az időjárás már a „rajt” előtt is okozott galibát, mivel Sergio Pérez a rajtrácsra kivezető körén összetörte a Red Bullt. Az, hogy a mexikói ezzel bukta a hetedik (rajt)helyét, az elejétől fogva nyilvánvaló volt, viszont az csak a következő órákban dőlt el, hogy visszatérhet-e a pályára. Helyi idő szerint 15 órakor ugyanis két felvezető kört teljesített a mezőny a biztonsági autó előtt, majd úgy döntöttek, elhalasztják a futamot. Ezzel egy három órán át tartó várakozás vette kezdetét, mivel fél órával később csak rosszabbak voltak a körülmények.

A piros zászló alatt a versenyzők találtak maguknak elfoglaltságot: Sebastian Vettel például Mick Schumacherrel focizott, míg Lando Norris a McLaren garázsában várakozva hajtotta álomra a fejét. Eközben a Red Bullnál megjavították Pérez összetört autóját, majd a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) is engedélyezte némi huzavona után a mexikóinak, hogy a többiek után eredhet a bokszutcából – már ha lesz verseny.

Több forgatókönyv is felmerült a verseny kapcsán, köztük a teljes törlés és a hétfőre halasztás is – utóbbi azonban hamar elvetették, és nemcsak a televíziós megállapodások miatt, hanem logisztikai okokból is, jövő héten ugyanis már a Holland Nagydíjjal folytatódik a bajnokság. A versenyirányítás egy idő után már ötpercenként jelezte, hogy öt perc múlva tájékoztat az aktuális időjárásról, közben pedig eljött egy pont, amikor megállították az eleve indokolatlanul elindított háromórás stoppert.

Néhány perccel 18 óra után bejelentették, hogy egyórás verseny keretében folytatják a Belga Nagydíjat, így a versenyzők visszaültek az autókba, 18:17-kor a bokszutcát is elhagyhatták. Ám hamar egyértelművé vált, hogy – az újra rázendítő esőnek is köszönhetően – mit sem javultak a körülmények, így a biztonsági autó mögött eltöltött két kör után újra piros zászlót rendeltek el, amit közel 20 percnyi várakozás követett, mire megerősítették, hogy már nem indítják újra az idény tizenkettedik futamát.

si202108290481_news.jpg

Pérez kicsúszásától eltekintve változatlan maradt az eredmény a rajtsorrendhez képest. Max Verstappen „nyert” tehát Spában, ezzel idei hatodik és karrierje tizenötödik sikerét szerezte a Red Bull hollandja, így a bajnoki összetettben öt ponttal három egységnyire csökkentette hátrányát. George Russell pedig pályafutása első dobogóját ünnepelhette, míg a Williams a 2017-es Azerbajdzsáni Nagydíj óta először végzett a legjobb háromban. A harmadik a hétszeres és címvédő világbajnok lett a Mercedesszel.

A Belga Nagydíj végeredménye:

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1016674238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása