Megmutatták, ez vár ránk az új F1-es időszámításban

A Brit Nagydíj nulladik napján különleges eseménnyel hangolt az F1: bemutatkozott az első, már a 2022-es szabályok szerint épült versenyautó.

2022f1car02.jpg

Nagyszabású eseménnyel indult a Formula–1-es Brit Nagydíj hétvégéje, a csütörtöki médianapon ugyanis bemutatták az első olyan autót, ami már a 2022-es szabályok szerint készült. Mint ismert, a jövőre kezdődő, új érában a fő cél az, hogy szoros bajnoksággá váljon a Formula–1, a versenyek pedig izgalmasak legyenek.

Ezért a változtatások zöme aerodinamikai célzatú, a következő időszakban főként a szívóhatásnak jut majd kiemelkedő szerep. Ugyanakkor a változások következtében tovább híznak az autók, már 768 kilogrammot fognak nyomni. Jelentős leszorítóerő-csökkenés mellett nagyjából 3-3,5 másodperces lassulásra is számítanak.

„Szeretnénk lehetővé tenni, hogy az autók még inkább követhessék egymást, hogy több izgalmas csata alakuljon ki” – fogalmazott a változások kapcsán Nikolasz Tombazisz, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) együléses versenyzésért felelős technikai igazgatója. – „Olyan gumikat is szeretnénk, amik teret engednek a csatáknak.”

„A mostani autóknál egyszerűbbek lesznek, mert több kisebb elemet eltávolítottunk, főleg az első légbeömlők környékén, de az első szárnyakat is leegyszerűsítettük” – magyarázta a módosítások egy részét. Arról is beszélt, hogy a következő generációs F1-es autóinak lesznek olyan részei, amik sztenderdek lesznek, ezzel is redukálva a csapatok közötti eltéréseket, továbbá egyes esetekben közkinccsé kell tenni a részleteket.

Ez is többek között a költségcsökkentést szolgálja, ahogyan az is, hogy az új éra csak 2022-ben kezdődik. Eredetileg már 2021-ben bemutatkoztak volna az új autók, mint arról 2019 őszén beszámoltunk, de a koronavírus-járvány gazdasági hatásaira való tekintettel elhalasztották a korszakalkotónak ígérkező versenygépek debütálását.

A legfőbb változásokat egy angol nyelvű videóban még részletesebben elmagyarázzák:

Fotó: Pirelli F1 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4416628590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása