F1: Megegyeztek a csapatok, csak 2022-ben jön az új éra

Minden jel arra mutat, hogy a rendkívüli egészségügyi helyzet miatt, valamint a csapatok egyetértésével csak 2022-ben debütálnak az új autók a Formula–1-ben.

brazil-funfestival12-219678_2.jpeg

Miután a koronavírus-járvány nemcsak a versenyek rendezését, hanem a csapatok működését is akadályozza, immár nem csak a nagydíjak halasztásáról kell folyamatosan egyeztetni, hanem a hosszabb távú jövőről is, így a Nemzetközi Automobil Szövetség a Formula–1 vezetésével, valamint a csapatok képviselőivel telekonferencián folytatott egyeztetést a következő hónapok sorsáról. S amellett, hogy a májusi események kiiktatásával immár hétre nőtt a halasztott nagydíjak száma, egy másik fontos kérdésben is döntés született: a csapatok egyhangúlag megállapodtak az eredetileg 2021-re tervezett szabálymódosítások 2022-re halasztásában, ezzel kiküszöbölve a megcsonkult versenynaptár jelentette anyagi veszteséget.

Nyilvánvaló ugyanis, hogy az új érára való átállás, illetve az ehhez kapcsolódó fejlesztésük igen komoly költségekkel járnak, ez pedig – annak fényében, hogy a Formula–1 pénzbevételében, valamint a csapatok között szétosztott pénzdíjakban jelentős zuhanás várható – egyes csapatokat ellehetetlenítene. Egyetlen tervezett szabályváltozás azonban akad, ami már jövőre is megvalósulhat, mégpedig az évi 175 millió dollárban meghatározott költségplafon, aminek köszönhetően a csapatok sokkal kiegyenlítettebb feltételek között készülhetnének fel az új korszakra.

2021-ben pedig a jelenlegi erőforrásokat használva, továbbá több komponens – mint például a karosszéria és a sebességváltó – befagyasztása mellett folytatódhat a bajnokság, persze egyes aerodinamikai elemeken szabadon lehet majd fejleszteni. A részleteket a későbbiekben vitatják meg, továbbá azokat az FIA Motorsport Világtanácsnak is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy ténylegesen is érvénybe lépjenek.

FRISSÍTÉS: Időközben a hírt az FIA is megerősítette, egyúttal azt is, hogy valóban már csak a végső ratifikációra vár a döntés.

FIA on Twitter

F1 - Following unanimous agreement between the FIA, @F1 and all teams, the implementation of the Technical Regulations due to take effect from the 2021 season will be postponed until 2022. https://t.co/Sc9EFEGL2O

Fotó: Pirelli F1 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8515536304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása