Így tennék Hamiltonék sokszínűbbé az F1-et

Elkészítette első jelentését a Hamilton Bizottság, mely javaslatokat is tett arra, hogyan lehetne sokszínűbbé tenni a Formula–1-et.

m271234.jpg

George Floyd tavalyi halála és az utána elindult „Black lives matter”-kampány – ami annyit jelent, hogy „számítanak a fekete életek” – nyomán kezdte meg tevékenységét Lewis Hamilton bizottsága, mely a hétszeres világbajnokkal az élen azzal foglalkozik, hogyan lehetne növelni a Formula–1 diverzitását.

Kedd hajnalban ezzel kapcsolatban ki is adta első közleményét a Hamilton Bizottság, amit a Királyi Mérnöki Akadémiával közösen készített el. Ebből kiderül, hogy a 40 ezer fős munkaerőállomány csupán egy százaléka színes bőrű. Pontos adatokra nem derült fény, mivel a hét brit székhelyű Formula–1-es csapata egyike – köztük a Hamiltont foglalkoztató Mercedes – sem rendelkezik etnikai kimutatással az alkalmazottairól. Ugyanez elmondható az Egyesült Királyságban található mintegy 4000 vállalatról, mely a motorsportban érintett – írja a Reuters.

Rhys Morgan, a Királyi Akadémia igazgatójának elmondása szerint a kutatás során „meglehetősen borzalmas rasszista megjegyzésekre” is találtak példákat, amiket az érintettek tréfálkozás címszó alatt hessegettek el. Az egyik Formula–1-es mérnök is megerősítette, tapasztalta, hogy viccet űznek a fekete emberekből, a sült csirkéből, a bűnözésből vagy éppen az afrikai szegénységből. Egy színes bőrű női pályabíró eközben arról számolt be, hogy az emberek jamaikai akcentussal szólítják meg őt.

A bizottság számos akadályt talált a diverzitás elérésével összefüggésben. Ilyen például az, hogy a csapatok az elit egyetemekről vesznek fel dolgozókat, de idetartozik azok vidéki elhelyezkedése, illetve az iskolák szisztematikus alulteljesítése is. Megállapították, hogy a színes bőrűek úgy érzik, nem nekik szól az autósport, bekerülésüket pedig tovább nehezíti, hogy a költségsapka bevezetése után vélhetően még kevesebben kapnak majd lehetőséget.

Arra kéri a Formula–1-es csapatokat a bizottság, hogy tegyenek meg mindenért a sokszínűségért és a befogadásáért, emellett vegyék fontolóra a fekete bőrűek alkalmazását. „Sok csapat reagál erre. Szeretnénk ezt tovább vizsgálni az FIA-val és a Formula–1-gyel együttműködve” – tette hozzá Morgan.

A Brit Nagydíj hetében közzétett jelentésben egy olyan alap létrehozására is javaslatot tettek, ami a színes bőrű hallgatók középiskolai kirekesztettségéhez hozzájáruló tényezőkkel foglalkozna. Ennek keretében azt is ajánlják, hogy alkalmazzanak több színes bőrű tanárt a mérnöki karrierhez vezető tantárgyak esetében, továbbá hozzanak létre ösztöndíjas képzési programokat.

A Formula–1-es mezőny egyetlen színes bőrű pilótájaként Lewis Hamilton arról beszélt, hogy annak idején kiközösítették őt az iskolában, továbbá remélte, hogy a jelentés hullámzó hatást vált ki. „Szeretnénk, ha sokkal többre emlékeznének majd velem kapcsolatban az emberek, mint arra, hogy bajnoki címeket nyertem, ami persze önmagában csodálatos dolog. Segíteni az embereknek, megváltoztatni az ipart és a nézőpontokat azonban még inkább az” – kommentálta.

Stefano Domenicali, az F1 vezére szerint kellően átfogó és lenyűgöző lett a jelentés, ígérete szerint időt szánnak majd valamennyi eredmény tanulmányozására és átgondolására. „Abban teljesen egyetértünk, hogy növelnünk kell a sokszínűséget a sportág egész területén” – jegyezte meg.

Fotó: Steve Etherington / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1316625652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása