F1: Verstappen triplázott, tetemes már az előnye
Formula–1 2021: Osztrák Nagydíj – Futam

Duplázott az ausztriai duplán Max Verstappen, ezzel a Red Bull hollandja már több mint egy futamgyőzelemnyivel vezet az összetettben, mivel Lewis Hamilton csak negyedik lett.

si202107040211_news.jpg

A 2012-es Amerikai Nagydíj óta először sorakozhatott fel egymás mellé az első sorba egy Red Bull és egy McLaren. Zsinórban harmadjára az élről rajtolva Max Verstappen megőrizte az első helyet, igyekezett minden eshetőséget kizárni arra, hogy Lando Norris támadhassa őt, így a brit maradt a második a McLarennel, Sergio Pérez (Red Bull), a két Mercedes és a két AlphaTauri előtt.

Már az első kör végén jöhetett a biztonsági autó, a 3-as kanyar kijáratánál ugyanis szerencsétlen helyzetbe került Esteban Ocon. Kitört az Alpine-jának jobb első kereke, miután a franciának nem maradt hely Mick Schumacher (Haas) és Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), utóbbival ért össze.

Az újraindításnál a második helyért csatázva Pérez próbálta megelőzni Norrist, a brit azonban kitessékelte a pályáról a mexikóit a 4-es kanyarnál, aki a sóderágyból a 10. helyre tudott visszaevickélni. Eközben kétszer is helyet cseréltek a Mercedesen belül, a történtek után azonban Hamilton már a harmadik helyen találta magát.

A következő körök Norris és Hamilton kergetőzéséről szóltak, a 20. körben meg is történt a helycsere közöttük. Ezzel párhuzamosan egy öt másodperces időbüntetéssel sújtották a McLaren ifjú pilótáját Pérez leszorításáért. Viszont ekkorra Verstappen előnye már a 10 másodpercet is meghaladta az élen autózva.

Valtteri Bottas és Norris jöttek ki elsőként kerékcserére, a 31. kör elején megejtett kiállás folyamán a finn a McLaren pilótája elé is vágott, átvéve tőle a harmadik pozíciót. Egy körrel később Hamiltont, a 33. kör elején pedig Verstappent is hozták – a kerékcserék után Verstappen simán visszatért az első helyre.

A táv kétharmadánál alig néhány kör leforgása alatt két öt másodperces büntetést is összeszedett Pérez, mivel előbb a 4-es kanyarnál, majd a 6-osnál terelte ki a sóderágyba Leclerc-t, éppúgy, ahogy Norris tette vele a verseny elején. A Mercedesnél pedig másodjára is a bokszba kellett hívni Hamiltont, amivel a hétszeres világbajnok kiszállt a dobogóért folytatott csatából az 54. kör végén.

Tíz körrel a vége előtt Verstappent is kihívták egy újabb cserére, mivel a jobb hátsó gumiján vágást fedezett fel a Red Bull. A holland azonban így nemcsak a leggyorsabb kört futotta meg, de egymás után harmadik győzelmét aratta. Több mint 17 másodperccel előzte az idei legjobb eredményét elérő Bottast a befutónál, Norris pedig harmadik szezonbéli dobogóját szerezte.

Hamiltont csak negyedikként intették le, így közte és Verstappen között 32 pontra nőtt a különbség. Pérez büntetése után Carlos Sainz Jr. lett az ötödik a Ferrarival, mögöttük Daniel Ricciardo (McLaren), Charles Leclerc (Ferrari), Pierre Gasly (AlphaTauri) és a verseny hajrájában George Russell (Williams) mellett elhúzó Fernando Alonso (Alpine) csípték el az utolsó pontszerző helyeket.

Az utolsó körben még előkerültek a sárga zászlók, Kimi Räikkönen ugyanis nekiment Sebastian Vettelnek, miután az Aston Martin négyszeres világbajnok versenyzője lesipuskás módon próbálta kihasználni, hogy a finn nem talált fogást Russellen.

A világbajnoki sorozat két hét múlva folytatódik a Brit Nagydíjjal, méghozzá két versennyel, hiszen július 17-én, szombaton először teljesít sprintfutamot az F1 mezőnye.

Az Osztrák Nagydíj végeredménye (pontszerzők):

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3416612500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása