F1: Rajt-cél győzelemmel dominált Verstappen a Red Bull pályáján
Formula–1 2021: Stájer Nagydíj – Futam

Játszi könnyedséggel, minden kört vezetve szerezte meg idei negyedik győzelmét Max Verstappen a Formula–1-es Stájer Nagydíjon, amivel megerősítette vezető helyét a világbajnoki pontverseny élén Lewis Hamiltonnal szemben.

si202106270235_news.jpg

Cikkünk folyamatosan frissül...

Egymás mellől rajtolhattak a bajnokság legnagyobb várományosai a Formula–1-es Stájer Nagydíjon, de Max Verstappen komolyabb védekezés nélkül megtartotta az első helyet, Lewis Hamilton mögött azonban Lando Norris és Sergio Pérez annál keményebben meccseltek a harmadik helyért – az első összecsapást pedig a McLaren brit ifjonca nyerte.

A középmezőny elejében már korántsem volt ennyire gördülékeny a helyezkedés: a 3-as kanyarba felfelé Charles Leclerc és Pierre Gasly összeértek, a francia annyira bekerült a darálóba, hogy meg is forgatta Antonio Giovinazzit. Leclerc-nek szárnycsere miatt kellett a bokszba hajtania, az AlphaTauri pilótájának ugyanakkor ki is tört a bal hátsó kereke, nem csak defektet kapott, így számára hamar befejeződött a 71 körös küzdelem.

Verstappen az első tíz kör folyamán nagyjából három másodpercre szakította le magáról Hamiltont, miközben Pérez beszorult Norris mögé – a 10. körben azonban elkapta a britet. A mexikói nagyon messziről vetődött be a 3-as kanyarnál, és kifékezte. Egy körrel később ugyanott előzte meg a mclarenest Valtteri Bottas, aki így egymás után két pozíciót veszített, nagyon furcsán.

Necces másodperceket élt át a 26. körben Lewis Hamilton: a hétszeres világbajnok kis híján eldobta a Mercedest a 4-es kanyarnál, de még időben meg tudta fogni. A 28. körben ki is jött kerékcserére, Bottashoz képest egy, Pérezhez viszonyítva két körrel később.

A finn át is ugrotta a mexikóit a kiállások során, miután a Red Bull csak 4,8 másodperc alatt cserélte le a gumikat az autóján. A bokszkiállások legnagyobb vesztesének George Russell tekinthető, aki a pneumatikus rendszer újratöltése miatt több mint 18 másodpercig vesztegelt a Williams garázsa előtt – ezzel a pontszerző zónából a mezőny végére esett vissza. Körökkel később fel is adta a futamot.

A 30. körben hozták ki az élről Verstappent, és köszönhetően annak, hogy előtte öt másodperces előnyt épített ki, a csapat pedig ezúttal két másodperc alatt vezényelte le a cserét, az élen tudott maradni a holland. A friss gumikon azonban Hamilton megfutotta a verseny leggyorsabb körét 1:08.362-vel.

A verseny második felére teljesen elcsendesedtek a kedélyek, még Charles Leclerc felzárkózása nyújtotta a legintenzívebb pillanatokra: a monacói az Alfa Romeókat, majd Sebastian Vettelt, Cunoda Jukit, Fernando Alonsót és Lance Strollt is levadászta. Az 55. körben egy második kiállásra is kijött Pérez a leggyorsabb körért járó bónuszpont reményében, Bottas mögé ugyanis teljesen beragadt a Red Bull pilótája – ezután át is vette a leggyorsabb kört.

A verseny utolsó szakaszában Hamiltonnak esélye sem harcba szállni a győzelemért, annyira, hogy a végén ki is hozták egy újabb kerékcserére, hogy az utolsó körben esélye legyen a leggyorsabb köre, vissza is szerezte a bónuszpontot. Verstappen így majdnem 40 másodperces előnnyel húzta be a Stájer Nagydíj. A holland pályafutása során 14. alkalommal, idén pedig már negyedjére győzött, míg előnyét 18 pontosra hízlalta a világbajnoki pontverseny élén a mögötte befutó hétszeres világbajnokkal szemben.

A frissebb közepes gumiknak köszönhetően ugyan nagy elánnal zárkózott fel Pérez, Bottas meg tudta őrizni a harmadik helyet, Ötödikként Lando Norrist intették le a Ferrari versenyzői, Carlos Sainz és Charles Leclerc előtt, majd Stroll-lal, Alonsóval és Cunodával lett teljes az első tíz sorrendje.

A világbajnokság szünet nélkül, a következő hétvégén folytatódik az Osztrák Nagydíjjal, amit csakugyan a Red Bull Ringen rendeznek. Újabb hazai futamát már 40 pontos fórral várja a Red Bull a konstruktőri tabella vezető pozíciójában.

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1816606050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása